Zuiniger leven? Gebruik dan deze 25 tips om zuiniger te leven!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Zuiniger leven

zuiniger leven

Er zijn verschillende redenen waarom je zuiniger wil gaan leven. Misschien heb je een groot spaardoel of besef je opeens dat je wel heel veel uitgeeft. Door meer geld over te houden dan je verdient zorg je voor een stukje zekerheid in je leven.

Er is dan immers altijd genoeg op je rekening en je hoeft je nergens zorgen om te maken. Zuiniger leven klinkt voor veel mensen als een ware straf maar het gaat er meer om dat je verstandig omgaat met wat je verdient.

Klaar om erachter te komen hoe jij je uitgaven flink naar beneden kunt schroeven?

Waarom wil je zuiniger leven?

Voordat je iets veranderd anders sta er eerst eens bij stil waarom je de keuze maakt om iets te veranderen in je leven. Wat is de reden dat je voelt dat je dit nu moet doen? Heb je een groot spaardoel wat belangrijk voor je is? Dan heb je een duidelijke reden.

Misschien wil je ooit verhuizen, gaan je kinderen een studie volgen en weet je dat je iets moet doen om hiervoor te kunnen betalen. Maar veel mensen beginnen met sparen zonder doel.

Dan is het wel heel verleidelijk om er ook weer snel mee te stoppen of dat bedrag wat je vorige maand hebt opzij gezet toch nog uit te geven. Pas op het moment dat je een spaardoel hebt wat belangrijk voor je is zal je niet zomaar opgeven.

Zuiniger leven is niets meer uitgeven

Het is een illusie dat als je zuiniger gaat leven je opeens niets meer uitgeeft. Hoe moet je überhaupt dan overleven? Zuiniger leven komt in mijn optiek overeen met het minimalisme. Je koopt minder spullen en dingen die je niet nodig hebt en doet langer met alles wat je wel aanschaft.

Als je naar de stad gaat kom je niet terug met spullen die je niet gebruikt of niet nodig hebt maar je koopt alleen maar waarvoor je naar de stad ging. Je bent kritisch op het uitgeven van je inkomen. Je kunt het immers maar een keer uitgeven.

Je hebt minder spullen nodig

Doordat je zuiniger gaat leven hecht je minder waarde aan het kopen van nieuwe spullen in huis. Je waardeert de dingen die je juist wel hebt alleen maar meer.

Doordat het een gewoonte wordt om tevreden te zijn met al je meubels, je kleding en te leren dat het niet nodig is om constant nieuwe dingen te kopen leer je dat je minder nodig hebt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, het heeft ook een positief gevoel op je geluksgevoelens.

Veel mensen denken namelijk dat ze gelukkig worden van het kopen van de nieuwste telefoon, schoenen etc. Maar geluk komt van binnen en heeft niets te maken met spullen om je heen.

Minder geld nodig om rond te komen

Het voordeel van zuiniger leven is dat je automatisch minder geld nodig hebt om lekker te leven. Als het normaal wordt dat je niet elke week naar de stad gaat om je kledingkast te vullen hou je automatisch geld over voor andere dingen.

Hoe minder uitgaven je doet omdat je het niet echt nodig hebt hoe meer vrijheid je voelt omdat je veel meer financiële rust krijgt. Dat is iets wat we allemaal wel willen. Een stukje rust en zekerheid.

Je gaat automatisch op zoek naar goedkopere alternatieven

Op het moment dat je ervoor kiest om zuiniger te leven neem je de keuze om zo min mogelijk uit te geven. Daarom zal je steeds creatiever worden in het bedenken van andere oplossingen om uitgaven te besparen.

Zo is een abonnement in de sportschool een stuk duurder dan een rondje hardlopen door het park. Of het koken voor vrienden in plaats van uit eten gaan. Je gaat niet meer shoppen met vrienden maar maakt voortaan een wandeling.

zuiniger leven

25 tips om zuiniger te leven

 

1. Neem je lunch mee

Een van de dingen waar je ongemerkt veel aan uitgeeft is je lunch. Je bestelt een broodje op het station of gaat elke dag lunchen in de kantine. Zonder dat je het doorhebt geef je meer uit dan goed voor je is.

Ook als je gaat lunchen op een terras geef je meer uit dan dat je een wandeling maakt en je eigen lunchtrommel meeneemt.

2. Koop geen merken

Er zijn altijd wat dingen die je van één bepaald merk koopt maar probeer zoveel mogelijk van het huismerk te kopen. Dit scheelt je veel geld.

3. Gebruik scoupy

Er zijn regelmatig nieuwe producten die je gratis kunt uitproberen. Dit doen bedrijven om de klanten bekend te maken met het nieuwe merk of de nieuwe smaak. De hoop is natuurlijk dat je zo fan bent dat je het de volgende keer zelf koopt. Bekijk scoupy hier.

4. Ontbijt altijd

Ga nooit de deur uit zonder een stevig ontbijt te nemen, dat zal voorkomen dat je op een later moment van de dag behoefte krijgt om te snoepen of een dure lunch besteld die je eigenlijk niet echt nodig hebt.

5. Gebruik een wekelijkse restjes avond

Als je eten over hebt gooi het dan niet weg maar vries het in. Elke week haal je dan de bakjes uit de vriezer en maak je er een restjesavond van.

6. Gebruik een instant pot om je maaltijden te maken.

Het voordeel van de instant pot is dat je alle ingrediënten in de pan bij elkaar voegt en met een druk op de knop de maaltijd klaarmaakt. Het is ideaal voor drukke dagen als je weinig tijd hebt om te koken.

7. Maak een boodschappenlijstje

Het is een van de simpelste manieren om niet meer te kopen dan je nodig hebt. Maar kijk je vriezer, koelkast en vriezer na. Daarna maak je een boodschappenlijstje en je neemt alleen maar mee wat er op je lijstje staat.

8. Koop seizoen producten op het juiste moment

Koop seizoen producten op het juiste moment en vries ze in of maak een maaltijd plan zodat je precies weet wanneer je hier wat van maakt.

9. Heb je groene vingers?

Heb je groene vingers begin dan je eigen groente/kruiden tuin. Niets smaakt zo goed als je eigen verse groente en kruiden.

10. Eet meer groentje en minder vlees

Vlees is helaas erg prijzig. Probeer dus een deel van je vlees te vervangen door je groenten. Eet meer bonen, peulvruchten, champignons of andere groenten naar smaak.

zuiniger leven

11. Doe bulk inkopen als je het toch gebruikt

Waar veel mensen de fout ingaan is dat ze bulk inkopen gaan doen als er een goede aanbieding is. Dat lijkt een slimme zet maar dit doe je natuurlijk alleen als je het ook daadwerkelijk gebruikt.

12. Koop geen plastic flesjes water

Neem voortaan een eigen drinkfles mee die je constant vult zodat je geen flesjes continu weggooit. Dit is beter voor je portemonnee en voor het milieu. Win-win dus.

13. Wacht 14 dagen met een aankoop

We doen allemaal wel eens een impulsaankoop. We kopen iets omdat we denken dat dit een geweldig jurkje is maar ondertussen voelen we ons er niet prettig in en dragen we het nooit meer. Zonde van je geld.

Wacht dus voortaan 14 dagen met een aankoop. De kans is groot dat je het dan niet meer nodig hebt.

14. Vergelijk prijzen

Een andere slimme tip is om verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Online is dat makkelijker dan ooit, zo weet je precies waar die nieuwe schoenen het goedkoopst zijn. En daarna wacht je nog even 14 dagen met je aankoop. Voorkom impulsaankopen.

15: Tweedehands

Waarom koop je iets spiksplinternieuw als je het ook prima tweedehands kunt kopen. Denk dan aan meubels, spellen of andere dingen die je nog prima kunt gebruiken.

16. Eet wat voordat je de stad ingaat

Ga je de stad in dan weet je dat er overal wel wat lekkers te halen valt. Om dit soort aankopen te voorkomen eet je wat voordat je de deur uitgaat, of je neemt een aantal snacks mee.

17. Schrijf je uit voor alle nieuwsbrieven

Heb je wel eens vier mailtjes gekregen na het wakker worden met verschillende kortingen die je niet mag missen. De kans is groot dat je nieuwsgierig bent en toch even een kijkje neemt op de website. Schrijf je dus uit zodat je niet meer in de verleiding komt.

18. Hou uitverkopen in de gaten

Als je iets duurder wil kopen is het slim om de uitverkopen in de gaten te houden. Zo is het slim om elektronica aan te schaffen rondom dagen als Black Friday en zijn er nog vele andere aanbiedingen gedurende het jaar.

19. Koop minder

Als je het helemaal goed wil aanpakken zorg je ervoor dat je minder kunt meenemen. Denk dan aan met de fiets naar de stad gaan of in plaats van een winkelkar een mandje te vullen.

20. Combineer kledingstukken met elkaar

Denk je regelmatig ik heb niets om aan te trekken? De kans is groot dat er voldoende in je kast ligt maar je niet weet hoe je dit met elkaar kunt combineren. Kies dus niet voor opvallende prints en knalkleuren als je die niet bij andere kledingstukken kunt combineren.

21. Bespaar op energie

Er zijn meerdere manieren om minder energie te verbruiken die je voelt in je portemonnee. Reinig je filters, kies voor LED verlichting, kook voor de hele week en laat je kleding drogen op een droogrek in plaats van de droger.

22. Leuke dingen doen

Een van de grootste uitgaven zijn toch wel het doen van leuke dingen. Naar de bioscoop gaan, een hapje eten, naar het pretpark etc. Dat is een flinke kostenpost. Kijk daarom eens bij Groupon en bij Vakantieveilingen naar goede aanbiedingen.

23 Goedkope uitjes

Natuurlijk is een tweede optie wat creatiever te zijn en te kijken naar welke activiteiten jij kunt doen die helemaal gratis zijn. Ga eens wandelen met het gezin of vul een picknickmand en lunch eens in het park.

24: Maak cadeautjes zelf

Misschien ben je al heel creatief en doe je dit al. Maar het is niet alleen hartstikke leuk, het is ook nog eens hartstikke goedkoop om zelf zeep, cup cakes of kaarsjes te maken.

25: Gebruik je vrije tijd om geld te verdienen

Aan de ene kant wil je geld besparen en zuiniger leven maar aan de andere kant is het natuurlijk alleen maar fijn als je meer geld verdient. Dus waarom gebruik jij je tijd niet nuttig en zorg je ervoor dat je extra geld verdient vanuit huis.

Zuinig leven doe je zo

Zuiniger leven is een andere manier van leven, je gaat bewuster om met je inkomen en je geeft niet zomaar je inkomen uit. Je leert jezelf aan om zorgvuldig en verstandig je geld uit te geven.

Dit is een manier van leven die bij je past en je verder helpt om veel te sparen of juist helemaal niet bij je past. Mis je nog een tip in de lijst? Laat het hieronder even weten.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close