Wat is een goede manier om vrienden te maken terwijl je aan het werk bent.

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vrienden maken op je werk

Hoe maak je vrienden op je werk? Laten we eerlijk zijn. Een goede band opbouwen met collega’s is nodig omdat het je werk een stuk leuker maakt.

Maar hoe maak je dan precies contact met je collega’s? Een aantal basisvoorwaarden voor het opdoen van vriendschappen zijn vriendelijk zijn, luisteren en vertrouwen winnen.

Inhoudsopgave

Hoe kan je vrienden maken op je werk?

Vriendelijk zijn

Maak altijd contact met alle collega’s van je werk. Elke ochtend als je binnenkomt zeg je goedemorgen tegen collega’s en ook als je weggaat zorg je ervoor dat je iedereen gedag zegt.

Dit is een essentieel begin van het opdoen van een goede band met collega’s. Door vriendelijk te zijn tegen anderen geef je een gevoel dat de ander er mag zijn en belangrijk voor je is.

Je maakt de drempel ook een stuk lager zodat anderen ook naar je toe kunnen komen om je te leren kennen.

Ontspan

Zorg dat je altijd ontspannen bent op je werk. Als je met vrienden omgaat ben je ontspannen en jezelf. Een vriend heeft altijd het beste met je voort, die steunt je en geeft je een goed gevoel.

Daarom neem je een advies van een vriend altijd aan, daar kan je volledig op vertrouwen. Dat ontspannen gevoel dat je hebt als je met vrienden bent neem je dus mee naar je werkplek. Wees altijd jezelf op je werk. Ontspan, vertel over wat er omgaat in je leven, maak een grap en zorg ervoor dat je goed in je vel zit.

Laat een ander ontspannen

Als je samen bent met vrienden is de sfeer gemakkelijk, iedereen kan zichzelf zijn. Iedereen verteld over wat er omgaat in zijn leven en niemand zal hier over worden aangesproken of kritiek over krijgen. Zo gaan we niet met vrienden om.

Het gevoel wat je aan vrienden geeft moet je ook aan collega’s geven. Creëer een ontspannen sfeer waarbij je collega’s mogen zijn wie ze zijn maar blijf daarbij wel altijd professioneel werken.  

Als je met collega’s omgaat zoals je met vrienden omgaat zal je adviezen ook beter aan kunnen nemen omdat je weet dat het goedbedoeld is.

Luisteren

De belangrijkste tip om een band met iemand aan te gaan is oprecht en geïnteresseerd te luisteren. De beste manier om een band op te bouwen is de naam van de ander te noemen en hierbij te glimlachen.

Luister geïnteresseerd, stel vragen en maak het je doel om de ander beter te leren kennen. Onthoud dan ook wat er verteld is zodat je hier de volgende keer naar kan vragen.

Vertel over jezelf

Wees ook altijd onderdeel van het gesprek. Jij bent zelf verantwoordelijk voor elk gesprek waar je onderdeel van bent. Dus neem altijd je verantwoordelijkheid en vertel over je eigen leven, vertel iets grappigs wat je hebt meegemaakt en deel je mening over het onderwerp van gesprek.

Onderbreek een ander nooit om over jezelf te kunnen vertellen maar wacht geduldig tot een geschikt moment of een stilte zodat je over jezelf kunt vertellen.

Professioneel samenwerken en vrienden maken op je werk

Het is echt mogelijk om professioneel te zijn en vrienden te maken op je werk. Het kan gebeuren dat je een leuk gesprek hebt met een collega en die vervolgens feedback aan je geeft waar je oren van gaan klapperen. Feedback waar je helemaal niets mee kunt omdat jij je niet kan herkennen in de feedback.

Als er bijvoorbeeld wordt gezegd dat jij geen geheim kan bewaren omdat je een grote mond hebt maar dat volgens jouw helemaal niet het geval is , kan je twee dingen doen.

Stel vragen en vraag vooral naar voorbeelden  en geef duidelijk aan dat jij je niet kan herkennen in de feedback. Een andere mogelijkheid is om naar een andere collega te gaan die je vertrouwd en die te vragen wat die van de feedback vind, dan weet je meteen of er toch een kern van waarheid in zit.

2 reacties op “Wat is een goede manier om vrienden te maken terwijl je aan het werk bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.