Wat is een BKR registratie? En hoe kom je ervan af? Lees hier de nadelen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Wat is een BKR registratie

wat is een BKR registratie

De kans is groot dat je wel eens van het woord BKR registratie hebt gehoord. Maar wat is de BKR registratie? Deze term is nog niet voor iedereen even bekend.

Maar het is een belangrijk onderdeel waarop je wordt gescreend voordat je een bedrag leent. Denk hierbij aan het kopen van je eerste woning of het lenen van een groot bedrag.

Een BKR registratie is een registratie van je vermogen om een geleend bedrag terug te betalen. Heb je bijvoorbeeld een telefoon abonnement afgesloten en betaal je deze niet terug dan krijg je een negatieve BKR registratie.

Dit wil je echt voorkomen. In dit artikel vertel ik je meer over wat een BKR registratie is en deel ik de voor en nadelen van deze registratie.

Inhoudsopgave

Een negatieve BKR registratie

Stel je voor dat je eigenaar bent van een huurwoning. Elke maand betaal je braaf je huur maar je bent aan het kijken naar een koopwoning. De koopwoning waar je graag wil wonen is ver boven je budget.

Je ouders willen een bedrag aan je schenken maar daarmee kun jij je droomhuis nog niet kopen. Het is dus nodig dat je een bedrag leent van de bank.

Op het moment dat je van de bank krijgt te horen dat je lening is afgewezen door een negatieve BKR registratie baal je enorm. Zelf heb ik hier ook mee te maken gehad bij het afsluiten van mijn eigen hypotheek.

Het ging hier toen om een creditcard. Pas op het moment dat de creditcard was afgesloten stond er geen negatieve BKR registratie meer op mijn naam.

Wat is een BKR registratie?

Het bureau krediet registratie is een organisatie die de gegevens bijhoudt van 10,8 miljoen Nederlanders. Als iemand een lening afsluit of iets betaald of afbetaling krijg je een registratie op je naam.

Dit is dan ook een lening voor je smartphone. Enige uitzondering op deze regel is het afsluiten van een hypotheek. Het doel van de BKR registratie is om instanties en banken meer informatie te geven over mensen die een lening willen afsluiten.

Wanneer krijg je een BKR registratie?

  • Als je een lening boven de €250 afsluit.
  • Bij het rood staan.
  • Als je een leasecontract afsluit.
  • Bij het afsluiten van een gespreide betaling.
  • Na het afsluiten van een telefoon abonnement boven het grensbedrag.

Voordelen voor bedrijven

Voor bedrijven die geld lenen aan de consument is het heel fijn om de risico’s in te schatten voordat iemand een lening afsluit.

Als je een bedrag gaat lenen en je betaalt je rekeningen altijd op tijd dan is het risico dat jij je lening niet afbetaald bijzonder klein. Hiermee vergroot je de kans dat je een groot bedrag kan lenen.

Voor de bank is het ook nog eens voordelig om je geld te lenen omdat het geen kosten met zich mee brengt. Je betaalt immers toch op tijd de lening terug.

Wanneer krijg je een negatieve BKR registratie?

Dit gaat niet van de een op de andere dag. Er moet behoorlijk wat gebeuren voordat er een negatieve registratie op je naam staat. Heb je een rekening te laat betaald of niet betaald dan krijg je eerst een herinnering.

Betaal je deze rekening niet dan krijg je een aanmaning, het bedrag wat je moet betalen is hierdoor gestegen. Vervolgens krijg je een brief met een vooraankondiging. In deze brief staat er een mogelijkheid om het bedrag terug te betalen in termijnen.

Is er daarna nog niets gebeurd dan moet het bedrijf je gegevens doorgeven aan het bureau krediet registratie. Dit zijn dus een aantal stappen die je eerst moet doorlopen voordat je een negatieve registratie op je naam hebt staan.

Lees hier verder om minder uit te geven.

Je hypotheek niet kunnen betalen

Stel je voor dat je morgen je baan verliest en je hypotheek niet meer kan betalen. Krijg je dan ook een negatieve registratie op je naam?

Dit is niet meteen het geval. Pas na vier maanden achterstand komt er automatisch een negatieve registratie op je naam.

wat is een BKR registratie

De nadelen van een negatief advies

Als er een negatieve registratie op je naam staat heeft dit gevolgen voor een aantal dingen.

  • Het is niet meer mogelijk om een groot bedrag te lenen bij de bank.
  • De bank ziet je als risicovol en maakt het daarmee onmogelijk om een groot bedrag te lenen.
  • Daarnaast is het ook mogelijk dat de bank je geen lening meer geeft.

Heb jij een registratie op je naam?

Wil je niet voor paal staan als je een lening aanvraagt bij de bank? Dan kan je zelf helemaal gratis je gegevens opvragen. Dit is helemaal gratis en gaat je helpen om meer inzicht te krijgen in je verleden.

Als je meer overzicht krijgt over je eigen situatie is het ook goed om na te denken of je hier bezwaar tegen wil maken.

Hoe lang is een negatieve registratie geldig?

De gegevens van de afgelopen vijf jaar bepalen wat voor advies je krijgt als je een lening aanvraagt. Met goed gedrag komt het negatieve advies pas na vijf jaar te vervallen.

Een huis kopen met een negatieve registratie?

De bank ziet je als een groot risico. Daarom is het onwijs lastig om een groot bedrag te lenen voor je hypotheek. Als het al mogelijk is om een hypotheek af te sluiten dan zal de hypotheek rente een stuk hoger uitvallen.

Dit heeft te maken met het risico wat de bank neemt om met je een lening af te sluiten. In het verleden heb je de rekening niet betaald dus de kans is groot dat dit nu ook het geval is. Daarom probeert de bank zich zo goed mogelijk in te dekken.

Het is daarom mogelijk voordeliger om te wachten tot je negatieve BKR registratie is komen te vervallen en daarna pas een hypotheek af te sluiten.

Heb je een onterecht negatief advies?

Dan moet je hier zo snel mogelijk wat aan doen. Als je erachter komt dat dit het geval is neem dan contact op met de kredietverstrekker. Het bedrijf wat je heeft aangemeld bij het bureau krediet registratie.

Bespreek de situatie met de kredietverstrekker en zorg ervoor dat de registratie wordt ingetrokken. Daarnaast is er ook nog een geschillencommissie van de BKR die een onpartijdig advies geeft.

Dat is fijn als je er niet uitkomt met de kredietverstrekker. Nu weet je wat een BKR registratie is. Voorkom dus altijd dat er een negatief advies op je naam staat en betaal als je rekeningen op tijd.

Ben je een keer een rekening vergeten te betalen? Dit is geen probleem maar zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk betaald.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.