Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Leest niemand je blog?

Ben jij druk bezig met het schrijven artikelen maar leest niemand dit? Vind jij het frustrerend dat je niemand dit leest en weet je niet meer wat je moet doen om van je blog een succes te maken.

Ik begrijp je frustratie. Dit is mij ook overkomen toen ik net begon met bloggen. Als je met je blog begint wil je er uiteindelijk graag je eigen bedrijf van maken.

De stukken die je schrijft wil je natuurlijk met zo veel mogelijk mensen delen. Het is natuurlijk hartstikke waardevol wat je allemaal schrijft.

Inhoudsopgave

Werk aan je blog

Het is belangrijk dat je een aantal dingen gaat veranderen en dat je met veel discipline aan je blog gaat werken. Toen ik begon met bloggen had ik veel gelezen over de succes volle verhalen van Rosemarie van De busy budgeter en  Michelle van Making sense of cents.

Dit waren normale vrouwen die op zoek waren naar meer vrijheid in hun baan. Rosemarie en Michelle schrijven over beter omgaan met je financiën en het afbetalen van je schulden. Ze spreken uit ervaring en helpen nu andere mensen om uit de schulden te komen.

Rosemarie ene Michelle verdienen nu een goed inkomen met hun blog. Het bracht me een inzicht, ik schrijf namelijk heel graag. Dit is wat ik graag doe en waar ik mijn tijd helemaal in kan verliezen.

Waarom leest niemand je blog en hoe je dit kan veranderen
Foto van making sense of cents.

Dit was dan ook voor mij de reden om ervoor te gaan. Om mijn interesses in te gaan zetten en mijn verhalen en inzichten te delen met de wereld. Maar als je begint als blogger heb je geen idee waar je aan begint.

Want waar ga je over schrijven en hoe vind je lezers die het interessant vinden waar jij over schrijft. En misschien leest niemand het wat dan?

Er zijn een heleboel vragen die je jezelf stelt als je net begint met bloggen. Misschien vraag je jezelf af wat mensen nu echt interessant vinden om te lezen zodat je niet in het wilde weg over van alles en nog wat schrijft.

In dit artikel zal ik alles wat ik heb geleerd met jullie delen. Hierdoor begrijp je wat mensen interessant vinden en kan je deze informatie gebruiken om je blogs te schrijven. Zorg  ervoor dat je doelgroep je blog wel leest!!

Zorg dat je doelgroep je blog leest

Voordat je gaat schrijven moet je goed weten voor wie je gaat schrijven. Schrijf je voor de directeur van een bedrijf dan schrijf je anders dan voor een student.  Als je begint met bloggen weet je misschien nog niet wie je doelgroep is.

Het is nodig dat je hier bewust een persoon voor creëert. Als ik een artikel schrijf bedenk ik me dat ik schrijf voor een slimme, interessante en vrolijke vrouw, moeder van jonge kinderen die hard aan het werk is en weinig vrije tijd heeft. Maar toch tijd heeft gevonden zodat ze mijn artikel leest.

Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Twee vragen

Voordat je iets schrijft is het belangrijk om jezelf deze twee vragen te stellen. Het heeft anders geen zin om te beginnen met schrijven. De twee vragen die je jezelf moet stellen zijn:

  • Wat is het doel van dit artikel? Wat wil je bereiken met je artikel. Wil je lezers iets gaan leren waar je goed in bent, wil je tips geven om iets te maken of wil je lezers ergens over laten nadenken.
    Voordat je gaat schrijven bepaal je een doel zodat je weet hoe je artikel eruit komt te zien. Zodat je lezer ook echt je blog leest.
  • Wat wil je dat je lezers doen nadat ze dit artikel hebben gelezen? Wat is de actie die je lezer moet ondernemen, is dit inschrijven voor je maillijst, je product kopen of je volgen op facebook? Kortom er is veel mogelijk. Zorg ervoor dat je altijd zorgt voor een vervolgactie zodat de lezer weet wat hij vervolgens kan doen.

Wat wil je doelgroep lezen?

Een goed artikel op je blog is een artikel waardoor je lezer lekker leest en iets leert, je informeert de lezer of maakt mensen aan het lachen. Een goede succesformule is dat je op zoek gaat naar problemen van je lezer en hier een antwoord op geeft.
Als jij bijvoorbeeld de succesformule weet waardoor iedereen in Nederland rijk kan worden schrijf je hierover en deel je dit bericht massaal.

Quora

Hoe kan je nu op zoek gaan naar de problemen of pijnpunten van je doelgroep? Hier kan je een aantal tools voor gebruiken. Wat ik zelf graag gebruik is Quora. Het is een handige tool waarin vragen gesteld worden en antwoorden worden gegeven.

Je kan dan een onderwerp in toetsten waardoor er vragen tevoorschijn komen waarop je een antwoord kan geven. Je kan hier zelf ook een vraag stellen waar mensen dan weer een antwoord op geven.

Het is een Engelse site. Ik vertaal het in Google Chrome. Wat ik in het voorbeeld hieronder heb ingevuld is blog post. Vervolgens komt er een vraag tevoorschijn die ik interessant vind. Namelijk de vraag wat zijn de beste blog artikelen, welke blog artikelen zetten je aan het denken, maken je aan het lachen of laten je huilen.

Waarom mensen je blog niet lezen en wat je hier aan kan doen

Als je hier dan op klikt zijn er een aantal dingen waar je goed naar moet kijken. Het is belangrijk om te zien of mensen geïnteresseerd zijn in deze vraag. Dit geeft aan dat mensen deze vraag zelf ook hebben en hier dus graag meer over willen lezen.

Hieronder kan je zien dat er 938 mensen interesse hebben in deze vraag. Dit geeft dan aan dat het een onderwerp is waar je dus wat over kan schrijven. Je kan de antwoorden die gegeven worden gebruiken om inspiratie op te doen.

Wel is het nodig dat jij je eigen schrijfstijl en manier gaat ontwikkelen. Het is niet goed om het werk van een ander te kopiëren. Als jij hard werkt aan een artikel wil jij ook niet dat iemand je werk steelt.

Waarom niemand je blog leest en wat je eraan kan doen

Buzzsumo

Dit is een superhandig middel om te gebruiken. Buzzsumo  meet hoe vaak een artikel is gedeeld op sociale media. Het geeft een goed beeld van wat mensen dus interessant vinden en wat er veel gedeeld wordt op social media. Jij wilt toch ook dat je artikelen gelezen en gedeeld worden door je lezers? Je gebruikt buzzsumo door een zoekwoord in te typen.

Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Wat ik in het voorbeeld hierboven heb ingevuld is write blog post. Vervolgens komt er een artikel te voorschijn hoe je de perfecte blog schrijft als bedrijf. Dit bericht is massaal gedeeld op Facebook en Twitter waardoor ik kan zien dat mensen dit een interessant onderwerp vinden om over te lezen. 

Trendr

Dit een andere site die je echt moet gebruiken. Dit is een Nederlandse site die ook wel heel fijn is. Hierop kan je lezen welke nieuwsberichten op sociale media het meest worden gedeeld.

Je kan dit bekijken per uur, per dag, per week en zelfs per maand. Gebruik de populairste berichten om hier zelf een blogpost van te maken.

Het meest gedeelde bericht staat op de eerste plaats. Je kan hier vervolgens over brainstormen, sneeuw en gladheid. Kan je hier een leuk artikel over schrijven?

Misschien schrijf je over kleding en kan je hierop in spelen door over winterkleding te schrijven. Of kan je een artikel schrijven om mensen voor te bereiden op code geel, kan je lezers op een grappige manier je mening geven over wat jij vindt van code geel.

Schrijven

Nu je weet voor wie je precies je artikel schrijft en antwoord hebt gegeven op de bovenste twee vragen kan je gaan schrijven. Maak er een gewoonte van om elke dag te schrijven. Probeer hier dan ook elke dag tijd voor te maken. Dit kan tien minuten zijn, een half uur of een uur per dag.

Vroeg in de morgen voel ik me vaak energiek en heb ik allemaal ideeën in mijn hoofd. Voor mij is dit een goede manier om te beginnen met schrijven. Ook kan ik in de avond nog tijd vrijmaken om nog even verder te schrijven.

Misschien werkt dit voor jou niet goed en ga je liever in de avond schrijven als je op de bank zit. Hoe je het ook prettig vindt, ontdek een manier die goed bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Schrijf een proefversie

Om het beste uit jezelf te halen is het beter om een proefversie te schrijven. Het uur dat je dan elke dag schrijft is je moment om te schrijven. Gebruik het uur om te blijven schrijven en ga je niet druk maken om het verbeteren van je taal.

Gebruik al je creativiteit om te blijven schrijven en met ideeën te blijven komen. Het gaat steeds gemakkelijker als je hier langer mee bezig bent.

Herschrijf

Als je de proefversie hebt geschreven kom je later terug om alles te verbeteren. En jezelf weer de vragen te stellen. Heb ik dit geschreven voor mijn doelgroep. Is het doel waarmee ik dit artikel heb geschreven bereikt. Als dit niet het geval is herschrijf je tekst dan nog een keer.

Verbeter je tekst vervolgens met een goede opbouw. Een goede inleiding moet de aandacht trekken, hier moet alle informatie kort in terug komen. Beschrijf het probleem wat je gaat behandelen in je blog en maak mensen nieuwsgierig om verder te lezen.

De conclusie is de kerst op de taart. De conclusie moet een antwoord geven op de vraag van je lezer en een oplossing bieden voor het probleem van de lezer. Ook moet de conclusie ervoor zorgen dat je lezer dus iets gaat doen naar aanleiding van je artikel.

Maak het aantrekkelijk zodat iedereen je blog leest

Mensen zijn niet alleen gericht op tekst. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden dus zorg ervoor dat er veel mooie afbeeldingen te zien zijn in je artikel. Maak het visueel aantrekkelijk. Dit kan je ook doen door grafieken te laten zien en je informatie op een prettige manier te presenteren.

Bedenk je altijd dat lezers een druk leven hebben en weinig tijd hebben. Speel hier dan ook goed op in. Schrijf naast je artikelen een korte pdf-bestand met een samenvatting van je stappen. Een voorbeeld van wat ik zelf heb gebruikt is onderstaande infographic van een van mijn artikelen.

Conclusie waarom niemand je blog leest

Je hebt nu geleerd dat je schrijft voor je doelgroep. Wees je altijd bewust van je ideale lezer. Begin met het schrijven van je blog post door te bepalen wat het doel is van je artikel en de actie die je lezer moet nemen na het lezen van je blog.

Buzzsumo, quora en trendr zijn fijne websites om te gebruiken als je niet weet waar je over kunt schrijven. Hierdoor deel je informatie waar mensen naar op zoek zijn. Hierdoor zorg je ervoor dat je blogs waardevol en interessant zijn voor je lezers.

Als je deze stappen allemaal doorloopt zal je beter worden in het schrijven voor je blog. Wil je meer lezen over bloggen neem dan het dit boek door.

Vond je dit artikel interessant en wil je graag meer leren? Laat me weten wat je nog meer wil leren? En deel dit artikel met andere bloggers zodat die hier ook van kunnen leren.

Wil je online geld verdienen naast je baan?

Ontdek hier hoe je zonder kennis en ervaring je eigen affiliate blog begint.

Ja! Ik wil extra geld verdienen!

Één reactie op “Waarom niemand je blog leest en wat je hier aan kan doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close