Waarom geld sparen? 8 redenen om vandaag nog te beginnen.

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Waarom wil je nu geld sparen

waarom geld sparen

Waarom wil je nu geld sparen en begin je niet pas later? Voor veel mensen is geld sparen niet zo belangrijk, je hebt genoeg tijd om geld opzij te zetten voor je toekomst.

Denk jij ook op deze manier en lukt het je maar niet om geld over te houden aan het einde van de maand?

Weet dat je niet alleen bent. Voor veel mensen is het geen noodzaak om geld te sparen. Maar wanneer begin je dan? Over een jaar, over vijf jaar, over tien jaar.

Het is goed om erbij stil te staan dat als je een flink bedrag opzij wil zetten voor je pensioen of een grote aankoop wil doen dat dit niet vanzelf op je rekening staat. Je moet er zelf iets voor doen.

Waarom wil je nu geld sparen? Omdat je dit jezelf moet aanleren, door elke maand opzij te zetten staat er over een tien jaar of dertig jaar een flink bedrag op je te wachten.

Begin dus zo snel mogelijk, ik zal je in dit artikel meer vertellen over de redenen waarom je vandaag nog wil beginnen.

Inhoudsopgave

Waarom je geld wil sparen

Geld sparen is een van de belangrijkste dingen die je voor je toekomst kan doen. Je doet er niet alleen jezelf een plezier mee maar ook je gezin. Het helpt je om je voor te bereiden op noodgevallen, onverwachte dure rekeningen, maar helpt je ook om een eigen business te beginnen of eerder met pensioen te gaan.

Je financieel voorbereiden op vervelende gebeurtenissen maakt het leven een stuk gemakkelijker omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken of je de rekeningen wel kan betalen. Ook kan je natuurlijk sparen voor leuke dingen als een mooie reis, een bruiloft of een groot verjaardagsfeest.

Persoonlijk is het voor mij een van de dingen die ik elke maand doe, het is zo vanzelfsprekend om wat opzij te zetten dat ik er niet eens meer over nadenk. Het voelt heel fijn dat ik weet dat ik een half jaar mijn rekeningen kan betalen als er geen inkomen meer binnen komt.

Veel mensen zijn bang om geld te sparen omdat ze denken dat ze hierdoor niet meer lekker kunnen leven. Maar als je vandaag begint zit je er de rest van je leven rooskleurig bij, dat is toch wel een fijne gedachte.

Misschien is dit helemaal nieuw voor je of zit je op dit moment in een situatie waardoor het lastig is om geld te sparen. Waar je ook staat en hoeveel je elke maand opzij kan zetten maakt niet uit maar ik zal je meer vertellen over waarom dit zo belangrijk is.

Waarom je geld moet sparen

Leer jezelf om geld opzij te zetten

Voor veel mensen die niet sparen is het behoorlijk overweldigend om hiermee te beginnen. Ze hebben geen idee hoe ze dit moeten doen. Natuurlijk is het in het begin vreemd en nieuw en weet je niet wat je kan doen.

Geld investeren of opzij zetten voor je pensioen is compleet nieuw voor je en daarom moet je dit ook leren. Als je gaat beginnen is het belangrijk dat je een soort routine ontwikkeld en het vanzelfsprekend maakt om elke maand wat opzij te zetten.

Doe dit door het automatisch te laten overschrijven of kies ervoor om elke week iets in je spaarpot te doen. Met een paar euro per maand kan je iets moois opbouwen voor jezelf. Zet dan elke maand wat opzij, accepteer dat je dit nog moet leren en geef jezelf de tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Minder spullen kopen

Veel mensen zijn zich er van bewust waar ze geld aan uitgeven. Zo zijn er heel veel mensen in Nederland die een minimalistische levensstijl volgen en ervoor kiezen om niet veel spullen te kopen en klein te wonen. Hoe minder geld je uitgeeft aan nutteloze spullen in huis hoe meer geld jij kan sparen.

Dit is natuurlijk niet voor iedereen, voor sommige mensen is het een extreme manier van leven. Vraag jezelf wel altijd af voordat je nieuwe spullen koopt of je het echt nodig hebt. Is dit niet het geval koop het dan niet.

Lekker leven hoeft niet duur te zijn

Geld sparen betekent niet dat je alleen maar thuis zit op de bank en elke dag overleeft met een broodje pindakaas. Het betekent dat je bewuster omgaat met waar je geld aan uitgeeft en minder uitgeeft. Je maakt keuzes en bepaald wat je nu echt belangrijk vindt in je leven.

Ik spaar later wel is een uitspraak waar ik altijd jeuk van krijg. Hoezo ga je dat later doen? Wanneer is later? Op het moment dat je het nodig hebt ben je al te laat. Om meer te sparen hoef je geen saai leven te hebben, je maakt alleen bewuste keuzes aan waar je geld aan uitgeeft.

Zo blijf je geld uitgeven aan dingen die belangrijk voor je zijn maar bespaar je ook op de dingen die niet zo belangrijk voor je zijn. Er moet een balans zijn waarbij jij je goed voelt, je elke maand wat opzij zet en toch geniet van het leven.

Zo hoef je niet een hele dure vakantie te boeken maar kan je ook kamperen, of er een staycation van maken. In plaats van dure weekendjes te boeken met vrienden kan je ook een strandwandeling maken, een fietstocht maken of een spelletjesavond organiseren.

Er zijn zoveel leuke dingen om te doen die gratis zijn of goedkoper dan je normaal doet. Hier zijn de beste goedkope of gratis activiteiten voor het gezin.

Gat in je hand

Het is niet nodig om een gat in je hand te krijgen en alles maar uit te geven. Veel mensen zijn zich er niet bewust van hoeveel ze elke maand verdienen. Dus geven ze het allemaal uit zonder dat ze dit doorhebben. Dat is super zonde.

Vooral als je het op een later moment even tegenzit en je een flinke rekening moet betalen of er iets anders vervelends gebeurt. Wees dus voorbereidt op dit soort noodgevallen door wat opzij te zetten.

Ben je bang dat je alles weer uitgeeft als je wel spaart? Begrijp dan dat dit iets is wat je moet leren, hoe langer je er mee bezig bent hoe meer je in de routine komt van geld sparen. Het is iets wat we allemaal moeten leren. Geef jezelf dus de tijd om hieraan te wennen en ga ermee aan de slag.

waarom geld sparen

Vergelijk je niet met anderen

Een van de redenen dat je meer uitgeeft dan anderen en niet spaart is dat je kijkt naar wat anderen mensen doen. Praten over geld is nog steeds niet helemaal normaal en je weet dus ook niet hoe een ander ervoor staat.

Zie jij je vrienden of familie elke keer weer nieuwe en dure spullen kopen weet dan dat je dit niet hoeft na te doen. Je weet niet hoe een ander ervoor kan betalen, je weer niet of iemand dit cadeau heeft gekregen of zichzelf enorm in de penarie werkt om dit te kopen. Vergelijk je dus nooit met anderen want daar heb je niets aan.

Hoe minder je uitgeeft, hoe minder je nodig hebt in de toekomst

Denk hier eens goed over na, als jij jezelf aanleert om minder uit te geven dan heb je ook minder nodig. Het is misschien een verrassing voor je dat er een aantal redenen zijn waarom je geld moet sparen.

Een van de manieren om dit te doen is jezelf aan te leren dat er minder inkomen binnen komt. Sta er eens bij stil hoe makkelijk jij jezelf hierin kan trainen. Als je inkomen op je rekening staat gaat er automatisch wat naar je spaarrekening, hierdoor kan elke maand geld sparen.

Dit zorgt ervoor dat je met minder geld moet rondkomen. Hoe beter je er in wordt om minder geld uit te geven hoe minder je nodig hebt in de toekomst. Hoe minder je opzij moet zetten voor je pensioen.

Zekerheid is er nooit

Waarom moet je geld sparen? In het leven is niets zeker, alles kan van de ene op de andere dag veranderen. Dat is ook het geval met je baan. Misschien denk je er nog dertig jaar te werken en heb je het er helemaal naar je zin.

Maar dit kan van de ene op de andere dag zomaar veranderen door een reorganisatie of verandering van de economie. Ook is het mogelijk dat je lichamelijke klachten krijgt waardoor het opeens niet meer mogelijk is om je werk te doen. Dit is dan ook een van de redenen waarom mensen geld sparen.

De beste dingen in het leven zijn gratis

Er zijn altijd dingen in je leven om dankbaar voor te zijn. Het mooie is dat de beste dingen in het leven gratis zijn. Een goed gesprek met een vriendin of een gesprek met een wildvreemde, een wandeling in het park of een mooie zonsondergang.

Ook zijn er genoeg goedkope dingen als boeken lenen van de bibliotheek, series kijken via Netflix, de radio, online spelletjes en nog veel meer dingen. Als je goed om je heen kijkt zijn er genoeg goedkope alternatieven voor de dingen die je graag doet.

Geld sparen is belangrijk

Geld sparen is iets wat jij jezelf moet aanleren, het is een andere manier van denken die je moet ontwikkelen. Als je er eenmaal aan went ga je op zoek naar andere oplossingen, maak je keuzes en hou je meer geld over. Het zal in het begin moeilijk zijn maar het is iets waar je even doorheen moet.

Het is nooit te laat om te beginnen. Waar je ook bent in je leven op dit moment maakt niet uit, je kan vandaag nog beginnen om iets te veranderen aan je leven. Wat denk jij? Ga je vandaag nog beginnen met sparen of doe je dit later?

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.