Door deze drie tactieken kan jij voortaan beter omgaan met stress op je werk

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Stress is ongezond

Stress is heel ongezond. Als je onder chronische druk staat leiden je complexe denk, redeneervermogen en je sociale vaardigheden hieronder.

De manier waarop je informatie verwerkt is dan in gevaar, ook kan je niet meer goed oordelen.

Je bent niet meer flexibel en staat niet meer open voor nieuwe ideeën en alles ziet eruit als een bedreiging. Je bent in staat om problemen te veroorzaken maar het lukt je niet meer goed om deze op te lossen.

Chronische stress verandert in angst en woede. Als jij altijd last hebt van deze gevoelens gaan er verschillende alarmbellen af in je lichaam.

Wanneer deze alarm bellen afgaan gaat je lichaam in hoge waakzaamheid waardoor je alert bent. Je krijgt dan meer adrenaline, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling en hartslag worden sneller.

Door gevoelens als stress, frustratie, angst en woede blijft je lichaam dus extreem alert. Hierdoor ben je niet tevreden en ontspannen op je werk. Een ongezonde situatie die zelfs voor een burn-out kan zorgen.

Omgaan met stress en conflicten

Als je over een conflict nadenkt op je werk heb je vast een dader in gedachte. Je baas of vervelende collega. De kans is groot dat je veel tijd gebruikt om te klagen over deze mensen, ze probeert te vermijden of steeds de confrontatie aangaat.

Als je stress wilt verminderen op je werkplek is het nodig dat je ook naar jezelf kijkt. Als je het belangrijk vind om in een prettige werkplek te werken begrijp dan dat je ook een aandeel hebt in conflicten. Verbreek de cirkel van frustratie en stress en zorg dat je weer plezier krijgt in je werk.

Het goede nieuws is dat dit niet zo moeilijk is. Ik heb een aantal manieren ontdekt waardoor je ervoor kunt zorgen dat je niet meer te maken krijgt met stress op je werk. Hierdoor kan je ontspannen met een nieuwe werkdag beginnen.

Door deze drie tactieken kan jij omgaan met stress op je werk

Check je werk stress

Hoe gaat het op je werk. Ben je nog gemotiveerd of heb je op dit moment het gevoel dat je helemaal bent uitgeblust?

Ben je gespannen en voel je veel frustratie op je werk dan is de kans groot dat je somber naar je werk gaat. Als je dan ook nog loopt te piekeren als je in je bed ligt dan zit je vast niet lekker in je vel.

Wat vind je eigenlijk van je werk? Vind je het emotioneel zwaar? Heb je het gevoel dat je in een korte tijd veel moet presteren. En hoe is het contact met je collega’s. Is er een fijne sfeer waarin je op een prettige manier met elkaar omgaat.

Een handig hulpmiddel om jezelf te kunnen testen is de test van check je werkdruk. Doordat je een aantal vragen invult krijg je aan het einde van de test te zien of je last hebt van stress op je werk. Ben je nieuwsgierig hoeveel stress je ervaart op je werk, maak dan deze test

Door deze drie tactieken kan jij voortaan omgaan met stress op je werk

Het omgaan met stress op je werk. 

Door de volgende stappen zal je leren om anders naar jezelf te kijken. Door de volgende stappen ontdek je dat elke situatie iets met je doet. Jij bepaald hoe je met een gebeurtenis omgaat. Door je eigen manier van denken krijg je bepaalde gevoelens waardoor je op een bepaalde manier gaat reageren.

Zelfreflectie

Waardoor ben je bang of bedreigd en wat irriteert en frustreert je enorm? Zelfreflectie is een handig hulpmiddel waardoor je naar jezelf gaat kijken. Je leert hiermee om te onderzoeken wat er precies is gebeurd op je werk. Een methode die ik heel prettig vind om te gebruiken is de 4 G-methode.

Gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag

Als ik zelf niet goed in mijn vel zit is dit een geweldige manier om te onderzoeken wat er nu precies is gebeurd. Ik beantwoord dan vragen om de situatie helemaal uit te schrijven en krijg dan vaak een idee waarom ik een situatie vervelend vond.

Soms kom ik erachter dat ik in een situatie een bepaald idee kreeg over mezelf of over een collega. Soms kom ik er dan achter dat ik een vooroordeel had waardoor ik op een bepaalde manier reageerde op de situatie.

door deze drie tactieken kan jij beter omgaan met stress op je werk

Gebeurtenis

Bij de gebeurtenis beschrijf je wat er precies is gebeurd. Dit doe je heel feitelijk, je schrijft dus op wat er is gezegd en wat iemand heeft gedaan. Maak de situatie helder voor iemand die het niet heeft meegemaakt.

Vraag jezelf vervolgens af wat je vervelend vond aan de situatie. Wat ben je uit de weg gegaan en welke uitdaging ben je juist aangegaan. Wat heeft je gefrustreerd en waarom vond je dit vervelend.

Gedachtes

De volgende stap is dan je gedachtes te beschrijven. Dit kunnen er heel veel zijn. Elke dag komen er veel verschillende gedachtes in je hoofd. Deze oefening werkt dan ook het beste na een vervelende of leerzame gebeurtenis.

Wat dacht je precies toen de situatie begon en wat voor gedachtes kwamen er in je op tijdens de gebeurtenis. Hoe dacht je over jezelf op dat moment en wat vond je van de collega met wie je een conflict had.

Belangrijk is om de situatie en je gedachtes zo duidelijk mogelijk op te schrijven. In sommige situaties denken we voor een ander. Je denkt dat iemand het niet interessant vind wat je verteld omdat hij op zijn telefoon kijkt terwijl je iets verteld. Of je denkt dat iemand anders het saai vind omdat de ander gaapt. Deze gedachtes zijn dan heel belangrijk om op te schrijven. Hierdoor bekijk jij de situatie namelijk anders dan de ander.

Door deze drie tactieken kan jij beter omgaan met stress op je werk

Gevoel

De volgende stap is dan je gevoel. Wat voor gevoel kreeg je door de situatie. Gevoelens zijn een gevolg van de manier waarop je denkt, dit zal ook wel duidelijk worden nadat je klaar bent met alles op te schrijven.

Dus wat voor gevoel kreeg je toen die collega aan het gapen was. Wat voor gevoel gaf jij jezelf en waarom had jij dit gevoel.  Hoeveel invloed had dit gevoel op de rest van je dag. en wat heb je gedaan om je gevoel te verbeteren.

Gevolg

Wat heb je precies gedaan. Hoe heb je gereageerd. Wat is het gevolg geweest van de situatie. Hoe ben je  met de situatie omgegaan. Wat vond je goed gaan en wat had je anders willen doen.

Bekijk nu wat je allemaal hebt opgeschreven en bedenk wat er goed is gegaan maar kijk ook eens kritisch naar wat je beter had kunnen doen. En leer hiervan, wees niet bang om deze oefening te doen. Het geeft je zoveel inzicht in jezelf.

Het is goed om lastige of leerzame situaties op deze manier te bekijken en vooral om te zien wat je zelf kan verbeteren.
En wat er al goed gaat. Het kan ook handig zijn om dit samen met een collega in te vullen.

Het is moeilijk om voor verandering van je situatie te zorgen als je niet aan zelfreflectie doet. Jezelf reflecteren doe je met als doel om te leren, je denkt na en analyseert de situatie en je overtuigingen.

Drie tactieken om te gaan met stress op je werk

Er zijn verschillende manier die voor iedereen weer goed kunnen werken. Het is goed om over deze vragen na te denken door het op te schrijven. Een andere mogelijkheid is om hierover te praten en natuurlijk is het ook mogelijk om over de vragen na te denken. Kies de manier die het beste bij je past.

Omgaan met je emoties

In elke situatie krijg je te maken met je eigen gevoelens. Je manier van denken roept gevoelens op en andere collega’s kunnen natuurlijk ook gevoelens bij je oproepen. Het kan Het oproepen van bepaalde gevoelens noemen we ook wel triggers.
Vervelende situaties die een gevoel oproepen: 

  • Afgewezen worden
  • Verlaten worden
  • Genegeerd worden
  • Gekleineerd worden
  • Het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent.
  • Afgekeurd worden
  • Beschuldigd worden
  • Uit worden gelachen
  • Over je grenzen heen laten lopen
  • Kritiek krijgen
  • Gemanipuleerd worden
  • Iemand die ontevreden over je is.

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt reageren op bovenstaande situaties. Veel mensen worden boos, verdriet, voelen zich hulpeloos. Gaan heel erg slijmen bij anderen, trekken zich terug, gaan heel hard werken of zijn juist niet meer gemotiveerd en leunen achterover.

Bouw vriendschappen op het werk 

Zorg dat er geen eilanden zijn op je werk maar dat er een prettige sfeer ontstaat. Vorm een eenheid met je collega’s, deze verandering zorgt voor minder stress en negatieve emoties. Vriendschappen op het werk hebben we allemaal nodig.

Er zijn een aantal dingen die ons gelukkig maken. Een baan waar we veel plezier in hebben, dicht bij huis werken en het hebben van een goede vriend op de werkvloer.

Conclusie

De 4G manier kan je gebruiken om je eigen manier van werken te verbeteren. Je krijgt hierdoor meer inzicht in jezelf en hoe je met vervelende situaties om kunt gaan. Je krijgt een beter beeld van de dingen die je vervelend vind en begrijpt waarom je op een bepaalde manier reageert.

Het is fijn om dit regelmatig te doet na een lastige of leerzame situatie. Hierdoor begrijp je wat er in je omgaat, ontdek je wat je denkt en wat voor gevoelens er bij je naar boven komen.  Door deze gedachtes en gevoelens reageer je op een bepaalde manier. Verander je manier van denken om jezelf te verbeteren.

mindset boek

Ontdek hoe je een positieve mindset krijgt

Verander je manier van denken, je gevoelens en je complete leven verandert!!

Ja, dat wil ik

Één reactie op “Door deze drie tactieken kan jij voortaan beter omgaan met stress op je werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *