Genieten van het leven of elke maand geld sparen? (Wat moet je doen)

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Genieten van het leven of toch sparen?

sparen

Je twijfelt al een tijdje over hoe je met je inkomen moet omgaan. Je wil genieten van het leven maar denkt erover om meer te sparen. 

Nu denk je dat het niet mogelijk is om te genieten van het leven en tegelijkertijd te sparen. 

Je hebt namelijk het idee dat als je geniet van het leven je altijd koopt waar je zin in hebt. Je hoeft niet op je uitgaven te letten en doet waar je zin in hebt. 

Toch heb je steeds vaker het gevoel dat dit niet zo’n goed idee is. Maar sparen is iets wat je nooit hebt gedaan. Hoe begin je er dan mee? 

Hoe ben je opgegroeid met geld?

Je hebt er vast nog nooit over nagedacht maar je hebt van je ouders geleerd hoe je met geld hoort om te gaan. Je ouders zijn altijd je voorbeeld geweest. De kans is groot dat je op dezelfde manier met geld omgaat dan je ouders.

Denk dus eens terug naar je eigen jeugd. Was er altijd genoeg geld? Hadden je ouders het financieel zwaar? Hadden je ouders vaak ruzie omdat een van je ouders meer uitgaf dan de ander? De kans is groot dat je hetzelfde met geld omgaat dan wat je hebt gezien. 

Wat heb je gehoord over geld? 

Nu begin je misschien wat dingen te herkennen van je ouders. Misschien doe je hetzelfde of misschien doe je juist het tegenovergestelde. Het is ook goed om eens na te denken over wat je ouders je altijd hebben gezegd over geld. 

Was alles wat jij wilde hebben altijd te duur? Of hebben je ouders je altijd verteld dat je moet genieten van het leven en alles moet kopen wat je wil. De kans is groot dat jij dit nu ook doet. Dit is zo normaal voor je dat je er niet eens meer over nadenkt.

Hoe gingen je ouders om met geld

Als jij eens met andere ogen naar je eigen jeugd gaat kijken ontdek je waar het fout gaat. Misschien waren je ouders heel zuinig. Hielden ze alle uitgaven en rekeningen bij en was er geen ruimte om leuke dingen te doen zoals op vakantie gaan.

De kans is groot dat je op dezelfde manier met geld omgaat dan je hebt geleerd. Dat is niet erg want je kunt dit ook weer veranderen. Heb je niets geleerd over geld dan is het ook mogelijk om jezelf nieuwe dingen te leren. Dat is toch een opluchting?

Ben jij gestrest over je financiële situatie?

Als je helemaal tevreden bent met hoe je er nu voorstaan is het niet nodig om iets te veranderen. Ben je niet tevreden omdat je altijd geld tekort komt en continu nee moet zeggen tegen je kinderen? Dan moet er wat veranderen. Dit doe je op twee manieren. 

De eerste manier is om op zoek te gaan naar een manier om je inkomsten te verhogen. Door extra uren te werken, een hogere functie te vervullen of een extra inkomstenbron op te bouwen naast je werk. 

De andere manier is om zuiniger te leven en je uitgaven drastisch te verlagen. Op deze manier hou je meer geld over aan het einde van de maand. Zo kun je sparen voor leuke dingen en voor noodgevallen zoals het verliezen van je baan. 

Is sparen iets nieuws voor je?

Veel denken vinden het maar lastig om te sparen. Als ze hun inkomen op hun rekening krijgen zijn ze net kleine kinderen in een snoepwinkel. Ze willen opeens van alles kopen en dit kan op het moment dat er weer geld is. 

Ik begrijp dat je van alles wil kopen maar waarschuw je ook dat je dit niet moet doen als je hier later door in de problemen komt. Zorg ervoor dat je elke maand een deel van je inkomen opzij zet. Maak hier een vast bedrag van per maand. 

Het Nibud geeft aan dat je elke maand 10% van je inkomen opzij moet zeggen. Vind je 10% te veel? Spaar dan een lager percentage van je inkomen. 

Waarom sparen altijd een goed idee is

Op het moment dat jij jezelf gaat leren dat je elke maand spaart ga je automatisch minder uitgeven. Je zorgt er dan voor dat je elke maand minder uitgeeft dan je verdient. Hierdoor voorkom je dat je in de problemen komt. 

Veel mensen hebben namelijk geen flauw idee hoeveel ze eigenlijk kunnen uitgeven voordat hun rekening leeg is. Als jij elke maand spaart ben jij niet een van die mensen. 

Ik begin later wel met sparen

Ik weet dat veel mensen denken dat sparen iets is voor later. Later begin ik wel met sparen. Maar wanneer is later? Wat voor bedrag heb je nodig om je doelen te laten uitkomen? Hoe ga je daar in een korte tijd voor sparen? Dit is iets waar veel mensen niet goed over nadenken.

Stel je voor dat je 6 jaar eerder wil stoppen met werken moet je een flink bedrag op je spaarrekening hebben staan. Reken het maar eens uit. Een maandsalaris van €1.500,- x 72 maanden =€108.000

Je hebt €108.000 nodig om deze 6 jaar te overbruggen van je spaargeld. Dat is een flink bedrag. Als je pas begint met sparen als je 50 jaar bent ga je dit niet zo makkelijk bij elkaar sparen. Als je al begint op je 25ste is het bedrag wat je elke maand opzij moet zetten een stuk lager.

Ga vandaag nog aan de slag en maak een plan

Sparen is iets wat je enorm helpt om anders met je geldzaken om te gaan. Heb je nooit geleerd om te sparen? Maak er dan een gewoonte van om elke maand minder uit te geven dan je verdient.

Vervolgens ga je dan elke maand een vast bedrag over schrijven op je spaarrekening. Dit doe je niet alleen voor noodgevallen maar ook voor leuke dingen zoals je vakanties, uitjes en alle belangrijke dingen.

Wil je online geld verdienen naast je baan?

Ontdek hier hoe je zonder kennis en ervaring je eigen affiliate blog begint.

Ja! Ik wil extra geld verdienen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *