Sparen zonder spaarpot een goed idee of juist niet?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Sparen zonder spaarpot

sparen zonder spaarpot

Het is een van de dingen waar je niet bewust mee bezig bent. Maar sparen is een van de belangrijkste dingen om bewuster met je geld om te gaan, dit kan ook zonder spaarpot.

Misschien heb je geen spaarpot is huis, dat hoeft ook niet per se want er zijn verschillende andere manieren om je extra te sparen.

Als je maar bewust omgaat met je inkomen en niet alles uitgeeft zonder je er erg in hebt. Dat is zo zonde van je geld, het is niet alleen zonde van je spaardoelen maar je komt jezelf ook tegen als er financiële tegenvallers op je pad komen.

Zo is het natuurlijk altijd mogelijk dat er een extra rekening op de mat valt, je auto stuk gaat of je onverwachts extra moet betalen voor die verbouwing.

Met een spaarpotje is er altijd wat waar je op kunt terugvallen. Maar hoe gaat dat sparen zonder spaarpot? Daar zal ik je wat meer over vertellen.

Inhoudsopgave

Hoeveel mensen sparen zonder spaarpot?

Vroeger kreeg je als kind een spaarpot, het was een sport om je zakgeld zo lang mogelijk op te sparen en er wat leuks van te kopen. Maar hoe ouder we worden hoe minder we sparen terwijl onze uitgaven wel oplopen.

Best vreemd eigenlijk dat het sparen opeens niet meer belangrijk is. Maar wat als je het toch fijn vindt om te sparen? Dan kan je natuurlijk de ouderwetse spaarpot gebruiken maar je kunt ook op andere manieren sparen. Zo zet ik elke maand automatisch wat over naar mijn spaarrekening.

Als je hier een deel van je inkomen voor gebruikt dan loopt je spaarrekening snel op zonder dat je hier veel moeite voor hoeft te doen. Je hebt er dan niet eens erg in.

Wat zijn je spaardoelen?

Voordat je gaat sparen moet je eerst weten waarom je precies spaart. Wat zijn nu je spaardoelen waar je elke maand wat voor opzij zet. Spaardoelen verschillen per persoon, zo zijn er mensen die sparen voor een vakantie met het hele gezin, maar is het ook mogelijk dat je meerdere spaarpotjes gebruikt.

Persoonlijk zou ik niet meer dan twee tot drie spaardoelen gebruiken waar je spaargeld over verdeeld. Op het moment dat je een duidelijk doel hebt bedacht zal je gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan en elke maand wat opzij zetten.

sparen zonder spaarpot

Hoeveel spaar je elke maand?

Als je een doel hebt bedacht moet je een maandelijks bedrag vaststellen. Stel je voor dat je weet dat je over twee jaar een bedrag van €1000,- op je spaarrekening wil hebben staan dan moet je elke maand €42,- opzij zetten.

Dat zet je automatisch over naar je spaarrekening zodat je er niets meer voor hoeft te doen. Dan lukt het je ook om zonder spaarpot te sparen. Maar als je die €1000,- wil sparen zonder doel ben je waarschijnlijk minder gemotiveerd dan dat je een doel hebt wat belangrijk voor je is. Denk aan een vakantie met het gezin of iets anders wat belangrijk voor je is.

Wat als je niet veel kan sparen? 

Als jij in een situatie zit waarin je niet veel opzij kan zetten dan is een spaarpot een prima manier om toch te sparen. Als het je lukt om elke week een kleinigheidje in een spaarpot te doen loopt het toch op na een paar maanden.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je weet waarom je dit doet en vol blijft houden. Wat je in die pot doet moet je er natuurlijk niet meer uithalen, laat het er wel in zitten. Anders heeft het niet zo veel zin.

Lukt het nu niet om te sparen?

Misschien wil je graag sparen met of zonder spaarpot maar lukt het je niet om geld over te houden. Daar stond ik ook een paar jaar geleden. Ik had geen idee wat ik aan het doen was en genoot van het leven.

Maar doordat ik geen inzicht had in mijn eigen uitgaven gaf ik meer uit dan de bedoeling was. Daarom keek ik aan het einde van de maand naar een lege rekening en dat beviel me niet.

Ik vind het belangrijk om altijd voldoende geld te hebben en besloot daarom dat ik iets moest veranderen. Op het moment dat je iets wil veranderen is het nodig dat je weet wat je doet. Begin dus met het opschrijven van je eigen inkomsten en uitgaven.

Dat klinkt misschien niet leuk maar is de beste manier om een eerste stap te zetten naar een goed gevulde spaarrekening.

sparen zonder spaarpot

Hoe zorg je er nu voor dat je toch spaart?

Het begint allemaal met het bewust worden van wat je precies doet met je inkomen. Als je alles opschrijft wordt het heel duidelijk wat je nu precies doet en wat je kunt veranderen. Vallen er dingen op aan je uitgaven? Dat is heel goed, nu weet je ook waar je wat aan kunt veranderen.

Als jij je beseft elke maand €80 uit te geven aan je lunch dan is het misschien een goed idee om voortaan je eigen broodje mee te nemen. Zie je dat je betaald voor een abonnement van de sportschool waar je nooit heen gaat? Misschien is het tijd om het eens op te zeggen.

Sparen zonder spaarpot ook mogelijk?

Ik denk dat het goed is voor iedereen om te leren minder geld uit te geven dan er binnenkomt. Het is heel gezond als er altijd voldoende op je rekening staat en jij je geen zorgen hoeft te maken over geldzaken. Vind je het lastig om te sparen kijk dan eens naar je eigen uitgavenpatroon.

Ik weet zeker dat er iets is te veranderen zodat je toch makkelijker kunt sparen. Sparen is iets wat je kunt leren, met of zonder spaarpot. Er zijn zoveel manieren om geld te sparen, kies een manier die bij je past en maak er een gewoonte van om minder uit te geven dan je verdient.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.