Sparen voor een huis: Wat voor kosten moet je dan betalen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Hoeveel moet je sparen voor een eerste huis?

sparen voor een huis

Als je voor de eerste keer in je leven een huis koopt komt er veel op je af. Hoeveel moet je nu eigenlijk sparen voor een eerste huis?

Misschien heb je geen idee of misschien ben je op zoek naar een goed plan om op de juiste manier aan de slag te gaan.

Het is goed om te weten dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je huis. Bepaalde kosten voor de koper moet je dan ook van je eigen geld betalen.

Dan is het wel handig als je een flinke som spaargeld hebt opgebouwd.

Nieuwe regels

Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan 100% van de waarde van de woning die je gaat kopen. Als starter is het je eerste woning en daarom neem je geen overwaarde mee van een vorige woning.

Het bedrag wat je leent voor de hypotheek heb je dan volledig nodig voor het kopen van je woning. Andere kosten moet je zelf betalen.

Wat voor kosten moet je dan betalen?

Koop je een bestaande woning dan heb je te maken met de volgende kosten. Dit noemen we ook wel de kosten koper. Denk hierbij dan aan kosten voor de notaris, taxatiekosten, hypotheekadvies, de NHG premie en de overdrachtsbelasting.

Ga ervan uit dat je ongeveer 6% van de totale waarde kwijt bent aan extra kosten. Dat is en flink bedrag.

Dat is nog niet alles!!

Schrik je al van dit bedrag dan moet ik je vertellen dat dit nog niet alles is. Er komen nog veel meer kosten bij kijken. Denk maar eens aan het verhuizen van je spullen, het opknappen van je woning en het inrichten van je nieuwe huis.

Als je van plan bent om er een energiezuinige woning van te maken dan heb je ook nog geld nodig voor de aanschaf van dubbel glas, vloerisolatie of een nieuwe HR ketel.

Hoeveel moet je sparen om een huis te kopen?

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de prijs van je eerste huis en het bedrag wat de bank je kan lenen. Door de nieuwe regelgeving is het niet meer mogelijk om meer dan 100% te lenen en daarom moet je een flink deel zelf betalen.

Wat voor woning je ook koopt maakt niet uit, je moet altijd een deel van je spaargeld gebruiken. Om je een idee te geven hoeveel je nu precies zelf moet inleggen kan je uitgaan van een percentage van ongeveer 6% van de waarde van je woning.

sparen voor een huis

Hoe ziet dit er dan uit?

Stel je voor dat je een woning koopt met een waarde van €250.000 dan krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting

Dit is 2% van de prijs van je woning. Dit bedrag is dus 2% van €250.000=€5000. Je betaalt dus €5000 aan overdrachtsbelasting.

  • Het opstellen van een koopakte en hypotheekakte

Het laten opstellen en registreren van deze documenten kost €1000

  • Taxatiekosten

Het laten taxeren van je woning kost €200 tot €500

  • Advieskosten bank of onafhankelijke adviseur

Bij een onafhankelijke adviseur betaal je meer dan bij de bank. Dit gaat je €300 tot €1500 kosten.

  • Laten afsluiten van je hypotheek

Deze kosten betaal je aan de bank en deze bedragen tussen de €300 en €900

  • De overlijdensverzekering

Dit moet je doen om alles te regelen na het overlijden, de kosten bedragen tussen de €50 en €400

  • Het aanvragen van de nationale hypotheekgarantie

Om dit aan te vragen betaal je 1% van de waarde van je woning. Van 1% van €250.000=€2500.

  • Bouwkundig rapport

Bij een oudere woning heb je een bouwkundig rapport nodig. Deze kosten bedragen tussen de €200 en €500

  • De makelaarsprovisie

Je betaalt ongeveer 1 tot 1,5% van de totale waarde van je woning. Is je woning €250.000 waard dan betaal je €5000.

Als je een eerste woning koopt van €250.000 en je telt alles eens bij elkaar op dan kom je er al snel achter dat je €15.000 gemiddeld moet betalen aan extra kosten.

Hoeveel startkapitaal nodig voor het kopen van een huis

Nu je weet hoeveel je alleen al kwijt bent aan extra kosten weet je dat in het geval je gaat verhuizen je 6% van de waarde van je woning zelf moet betalen. Dan ben je nog niet verhuisd, is je huis nog niet ingericht en heb je ook niets opgeknapt.

Voordat je erover nadenkt om informatie in te winnen bij een hypotheekadviseur is het goed om je spaarrekening eens grondig te inspecteren. Kan jij deze kosten betalen zonder problemen dan kan je een eerste afspraak te maken.

Heb je geen idee hoe je deze kosten kan betalen? Dan moet je een plan gaan bedenken om dit de komende maanden of jaren bij elkaar te sparen om je eerste huis te kopen.

sparen voor een huis

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Stel je voor dat je nu in een huurwoning woont en over vijf jaar graag wil verhuizen naar een woning van €250.000. Op dit moment heb je nog geen spaargeld dus wil je er voor zorgen dat je deze kosten over vijf jaar gemakkelijk kan betalen.

Hoeveel moet je dan gaan sparen de komende jaren? Als we ervan uitgaan dat je minimaal €15.000 moet betalen aan kosten en nog €6000 nodig hebt voor het kopen van nieuwe meubels en spullen dan heb je €21.000 nodig.

Als je elke maand €350 euro op je spaarrekening zet en dit vijf jaar lang doet heb je dit bedrag bij elkaar gespaard. Moeilijk? In het begin wel, je moet hier aan wennen en mogelijk op andere kosten besparen of een extra inkomstenbron gaan opzetten.

Maar als je een doel en een plan hebt dan weet ik zeker dat je creatieve oplossing gaat bedenken om minder geld uit te geven.

Waarom je moet sparen voor een eerste huis.

Sparen voor een eerste huis is dus super belangrijk omdat je met verschillende kosten te maken krijgt. De bank leent je alleen maar 100% van de waarde van je woning. Voor alle andere kosten draai je zelf op.

Sparen voor je eerste huis is daarom essentieel als je de kosten makkelijk wil betalen en je nieuwe woning ook nog eens wil inrichten naar je eigen smaak. Maak dus een plan om je spaargeld flink aan te vullen en zorg ervoor dat jij je droomhuis wel kan kopen.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *