Wil jij slimmer en goedkoper koken? Gebruik dan deze handige tips!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Slimmer en goedkoper koken?

slimmer en goedkoper koken

Minder geld uitgeven is voor veel mensen moeilijk. Door slimmer en goedkoper te koken zorg je ervoor dat je minder uitgeeft aan eten en drinken.

Zoveel bespaar je daar toch niet mee denk je nu misschien. Maar die kosten lopen aardig op als je op een andere manier je inkopen doet.

Door slimmer en goedkoper te koken maak je in een korte tijd je maaltijd klaar en dat met een kleiner budget. Klaar om meer te leren over deze nieuwe manier van koken?

Weinig tijd om te koken

Het drukke dagelijkse leven is niet altijd makkelijk. Na een lange dag werken kom je vermoeid thuis en wil je niets liever dan je schoenen uittrekken en op de bank hangen om je favoriete TV programma te kijken. Maar helaas vraagt het gezinsleven wat anders van je.

De kinderen ophalen en een maaltijd klaarmaken is het eerste wat je moet doen als je uit je werk komt. Daarna is er pas tijd voor wat ontspanning. Maar wat maak je nu klaar als je weinig tijd hebt, een klein budget en ook nog eens moe bent.

Gezond koken is niet duur

Een van de eerste fabels waar we helaas in lijken te geloven is dat gezond eten altijd duur is. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je moet alleen even leren op een andere manier je inkopen te doen. Zo kijk ik altijd kritisch naar mijn ingrediënten omdat ik er meerdere maaltijden van moet kunnen klaarmaken.

Een nieuw recept maken waar ik 20 nieuw ingrediënten voor nodig heb maak ik niet klaar. Eten maken moet snel, simpel en zo goedkoop mogelijk zijn. Dit kan jij jezelf ook aanleren. Ik help je graag om dit ook te doen.

Wat moet je doen om goedkoper te koken

Een ander fabeltje is dat als je goedkoper wil koken je nu voortaan moet overleven op blikjes knakworst en ook dat is niet waar. Goedkoper koken is slim inkopen doen en ervoor zorgen dat je de hele week gezond en lekker kunt eten.

Je maakt daarvoor bepaalde keuzes, laat sommige dingen juist staan en kiest voor de goedkoopste opties. Ik neem je stap voor stap mee in de keuzes die je dan maakt.

De truc om slimmer en goedkoper te koken

Als ik boodschappen doe maak ik altijd een lijstje. Ga nooit zonder planning en rommelende maag naar de supermarkt. Als je trek hebt neem je meer mee dan de bedoeling is.

Maak een lijstje en hou je eraan. Weet wat je de hele week als ontbijt eet, lunch en avond eten. Neem niet meer mee dan op je lijstje staat en combineer zoveel mogelijk.

Menu voor een week

Ik zal je even een voorbeeld geven van een menu voor een week met verschillende gerechten. In dit voorbeeld ga ik uit van 2 personen.

Ontbijt:

 • Havermout, melk, kaneel, rozijnen, appel
 • Havermout, Griekse Yoghurt, banaan

Lunch:

 • Brood, boter, belegen kaas, boterhamworst,
 • IJsbergsla, komkommer, tomaat, blikjes tonijn, appel, dressing.

Snack:

 • Gekookt ei
 • Groente en hummus
 • Handje noten

Diner:

 • aardappel, broccoli
 • Andijvie, aardappel
 • Rijst, kip, champignon, paprika
 • Witlof, aardappel, kaas, ham
 • Noedels, kip, champignon, paprika, sperziebonen
 • Wrap, bonen, champignon, sla
 • Soep, brood
 • IJsbergsla, tomaat, komkommer, tonijn, gekookt ei, dressing.

Combineren

Ik kies er altijd voor om zoveel mogelijk ingrediënten te combineren. Zo gebruik ik de ijsbergsla niet alleen als salade maar ook voor op brood, in wraps en maak ik in meerdere maaltijden gebruik van champignon, paprika en sperziebonen.

Ook kies ik ervoor om niet elke dag vlees te eten maar maak ik veel vegetarische maaltijden of kies ik voor ei in plaats van vlees. Ook kies ik ervoor om maaltijden zelf te maken en laat ik pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan.

Zo kies ik ervoor om zelf pizza te maken van bloem, gist, tomatenpuree en mijn favoriete topping. Deze kleine keuzes schelen mij enorm veel geld. Ik weet zeker dat als jij slimmer en goedkoper gaat koken jij ook enorm veel geld gaat besparen.

Bespaar tijd en geld

Als je niet veel tijd hebt om te koken moet je een maaltijd binnen mum van tijd op tafel kunnen zetten. Een van de trucjes is op de zondagmiddag alvast al je groenten in stukjes snijden. Dat scheelt je weer tijd op de momenten dat je druk bezig bent.

Dan hoef je alleen maar je groenten in de pan te doen om je maaltijd af te maken. Nu denk je misschien dat het makkelijker is om gesneden groente te kopen. Maar dat is dus altijd duurder. Het is veel slimmer en goedkoper om het zelf te snijden.

Maak dus even tijd vrij om het zelf even te snijden. Vooral als je een groot spaardoel hebt waar je elke maand wat voor opzij zet.

Geld besparen met je eten

Een andere slimme tip om geld te besparen met je eten is voortaan niets meer buiten de deur te kopen als het niet nodig is. Smeer je eigen broodje en koop niets meer in de kantine van je werk. Ga je de stad in neem dan je eigen boterham mee.

Uit eten hoeft niet als je zelf leert om je eigen maaltijden goedkoop en makkelijk klaar te maken. Een andere keuze die je kunt maken is buiten de deur geen drankjes meer te drinken maar dit alleen nog thuis te nemen. Zo zijn er meerdere manieren om minder uit te geven aan je eten en drinken.

Als je er nog niet eerder bij hebt stilgestaan hou dan voortaan eens je bonnetjes bij van al het eten en drinken wat je koopt. Ga vervolgens op zoek naar manieren om deze uitgaven te verlagen.

Goedkoper en slimmer koken

Het is iets waar je zonder dat je dit doorhebt veel uitgeeft. Je eten en drinken zijn een kostenpost waar je geen aandacht aan besteed. Maar als je dat wel zou doen valt het je op dat je hier veel aan uitgeeft. Hou dus alles voortaan goed bij en leer jezelf om goedkoper en slimmer te kopen.

Of je nu een lange werkdag achter de rug hebt, snel moet sporten of juist veel tijd hebt om te koken… FitChef Family heeft voor iedere gelegenheid het juiste recept. Ook vind je in dit boek snelle en uitgebreidere ontbijtjes, handige lunches voor onderweg en natuurlijk lekkere snacks en traktaties voor het hele gezin.

50 recepten in 30 minuten

Wil je gezonde recepten maken?

Maak dan een van deze recepten met het hele gezin.

Ja, ik wil gezonde recepten maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *