Rijk worden door zuinig te leven: Werkt dit echt of is dit complete onzin?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Rijk worden door minder uit te geven

rijk worden door zuinig te leven

Kan je rijk worden door zuinig te leven? Niet iedereen verdient duizenden euro’s per maand, heeft een winstgevend bedrijf of verdient bakken met geld.

Heb jij misschien moeite om je rekeningen te betalen en ben je op zoek naar manieren om elke maand wat extra te verdienen, dan gaat dit artikel je verder helpen.

Rijk worden door zuinig te leven is voor iedereen mogelijk. Dit is de eerste stap naar een financieel vrij leven.

Rijk worden door zuinig te leven kan op verschillende manieren, in dit artikel zal ik je er meer over vertellen.

Hoe werkt dit precies?

Rijk worden doe je door op een slimme manier met je inkomen om te gaan. Het is eigenlijk heel simpel om ervan uit te gaan dat je dan altijd minder uitgeeft dan je verdient.

Op deze manier blijft er altijd wat over en zal je steeds meer vermogen opbouwen. Toch is dit voor veel mensen een grote uitdaging. Als het zo simpel is waarom lukt het veel mensen dan niet om rijk te worden op dit moment?

Niet rond komen

Steeds meer mensen in Nederland hebben moeite om rond te komen, komen bij de voedselbank of zitten in financiële problemen op dit moment.

Dit is vaak het resultaat van verkeerde keuzes in het verleden zoals het afsluiten van dure leningen en aankopen. Het nadeel van deze aankopen is dat je hier nog jaren aan vast zit. Vaak zijn je uitgaven ook onderdeel van het niet rond kunnen komen.

Als jij gewend bent om elk jaar een dure vakantie te boeken en elke week uit eten te gaan, dan zal het je enorm tegenvallen als je inkomen opeens minder wordt, en je hier niet meer voor kan betalen.

Ook kan je ziek worden waardoor je dure medicijnen nodig hebt die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Dit zijn kosten die helaas niet helemaal te voorkomen zijn.

Indien het mogelijk is zal je dan minder moeten uitgeven aan andere kosten zodat je uitgaven in balans blijven. Een ander vervelend probleem is arbeidsongeschiktheid.

Doordat je arbeidsongeschikt wordt kan je niet meer volledig werken, en zal je inkomen minder hoog zijn. Zo zijn er verschillende manieren waardoor je minder goed rondkomt van je inkomen.

Wil jij rijk worden door zuinig te leven? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan.

Hoe kan jij rijk worden door zuinig te leven?

Zet eens alles op papier zodat je een overzicht krijgt van je inkomsten en uitgaven. Als je alle cijfers op papier hebt staan krijg je overzicht en zie je vanzelf waar je minder aan moet uitgeven.

Het belangrijkste wat je moet doen is opschrijven waar je geld aan uitgeeft. Misschien denk je dat je te weinig verdient, maar pas als je je rekeningen naloopt en alles opschrijft krijg je een overzicht van je geldzaken.

Als je meer uitgeeft dan je verdient dan zal je nooit rijk worden door zuinig te leven.

Maak een aantekening in je kladblok van al je inkomsten en uitgaven. Denk aan alle inkomsten, niet alleen aan je salaris maar denk ook aan je belastingteruggave en uitkeringen.

Aan de andere kant schrijf je dan al je uitgaven op. Maak dan je berekening om erachter te komen wat er over blijft onder aan de streep.

Wil je elke maand genoeg geld overhouden? In dit blog heb ik een bespaarstrategie die jouw gaat helpen.

rijk worden door zuinig te leven

Bespaar op abonnementen

Als je al je uitgaven opschrijft valt het je vast op dat je ook een aantal abonnementen hebt afgesloten. Gebruik je ze ook echt of betaal je elke maand voor de krant of een tijdschrift en maak je er geen gebruik van?

Als je minder abonnementen afsluit dan zal je veel besparen. Elk abonnement is maar een klein bedrag maar al deze kleine bedragen lopen toch weer snel op.

Welke verzekeringen heb je afgesloten?

Er valt veel te besparen door eens kritisch te kijken naar je verzekeringen. Is je auto nog nieuw dan is een allrisk verzekering een goed idee. Is de auto al wat ouder dan kan je de allrisk verzekering vervangen door een WA verzekering.

Woonverzekeringen of reisverzekeringen bestaan vaak uit meerdere modules die je zelf kan aanpassen. De verschillende modules zijn aan te passen zodat je er ook minder voor betaald.

Ook is het raadzaam om te kijken naar de zorgverzekering. Door een keer per jaar te kijken naar je zorgverzekering is het heel eenvoudig om flink te besparen.

Een van de andere verzekering waar je enorm mee kan besparen is de energie rekening.  Bekijk verschillende prijzen en maak een vergelijking waarbij je het verbruik iets ruimer inschat.

Het is beter om iets te veel te betalen dan te weinig, wat je teveel betaald krijg je dan weer terug. Toch kan het overstappen naar een andere energieverzekering je enkele honderden euro’s opleveren per jaar.

Goedkope boodschappen doen

Als je elke week boodschappen doet en gedachteloos je winkelmandje vult, dan is het goed om hier voortaan eens goed bij stil te staan. Boodschappen zijn niet onbetaalbaar als je het op een slimme manier doet.

Voor veel mensen is het echt mogelijk om wekelijks €20 te besparen als je op een slimme manier je boodschappen doet. Minder uitgeven aan boodschappen is niet zo moeilijk als het lijkt.

Maak een budget en geef niet meer per week uit dan dit bedrag. Dit gaat je enorm helpen om veel kritischer te kijken naar al je aankopen.

Pinnen

Als je het helemaal goed wil aanpakken dan pin je een keer per maand een bedrag waar je al je aankopen mee betaald. Laat je pinpas dan vervolgens thuis en leer jezelf om alleen nog maar contant te betalen.

In Amerika is dit een ware trend, de cash enveloppe system.

Hierbij pin je een vast bedrag per maand en verdeel je dit over verschillende enveloppen zodat je precies weet wat je overal aan uitgeeft.

rijk worden door zuinig te leven

Geld sparen

Als je op een andere manier met je inkomen omgaat dan hou je geld over. Dit geld zet je vervolgens opzij zodat je er een gewoonte van maakt om te sparen.

Het advies van de Nibud is om 10% van je inkomen te sparen. Stel je voor dat je €1600 verdient dan spaar je dus €160,-

Sparen doe je om een buffer op te bouwen voor noodgevallen, en meerdere spaarpotten te gebruiken voor verschillende spaardoelen.

10% sparen

Maak er een gewoonte van om 10% van je inkomen opzij te zetten. De beste manier om dit te doen is door dit automatisch over te maken naar je spaarrekening.

Als je hiermee begint is het even wennen omdat je opeens minder kan uitgeven maar als je hier een gewoonte van maakt dan is het heel normaal om van een kleiner inkomen te leven.

Buffer opbouwen

Waarom wil je een buffer opbouwen? Het is nodig dat je meerdere spaarpotten opbouwt voor als er een keer een wasmachine kapot gaat of er iets kapot gaat met je auto.

Ook kan er altijd iets gebeuren waardoor je minder kan werken waar je ook wat extra voor opzij moet zetten.

Spaarpotjes opbouwen

Door meerdere spaarpotjes op te bouwen verdeel jij je spaargeld voor verschillende doelen. Rijk worden door zuinig te leven is hierdoor de beste manier om goed voor jezelf te zorgen.

Verschillende spaarpotjes die je kan maken:

  • Vakantie of dingen die je wilt hebben.
  • Leuke dingen doen.
  • Helpen van anderen.
  • Passief inkomen.
  • Spaarpot voor noodgevallen.

Het is heel belangrijk om extra inkomen op te bouwen zodat je extra spaarpotten opbouwt. Bouw zoveel mogelijk passief inkomen op om je vijf spaarpotten verder aan te vullen.

Het is niet de bedoeling dat jij jezelf opsluit en niets leuks meer doet. Maar probeer de uitgaven zoveel mogelijk te verlagen zodat je steeds meer opzij kan zetten.

Met deze tips kan jij rijk worden door zuinig te leven. Ik hoop dat deze tips je gaan helpen om een rijker leven te leiden en je leven te veranderen.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *