14 manieren waarmee je beter met geld omgaat en elke maand geld spaart

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Beter met je geld omgaan

Heb jij altijd te weinig geld? Heb jij geen idee hoe je geld spaart zodat je een keer het huis uit kan?

Leef jij van salaris naar salaris en ben je helemaal gestrest als je salaris een week later wordt uitbetaald?

Weet jij niet waar je geld elke maand is gebleven en denk je dat er nooit iets zal veranderen aan je leven.

Ik weet dat het niet fijn is om als een arme student door het leven te gaan.
In mijn studententijd had ik het erg druk met mijn opleiding en had ik daarnaast een bijbaan.

Het was een klein inkomen waarvan ik moest rondkomen terwijl ik ook nog mijn huur en andere rekeningen moest betalen. Dit kan behoorlijk stressvol zijn.

Ik begrijp de frustratie voor iedereen die elke dag in  deze situatie zit.

Inhoudsopgave

Een grote verantwoordelijkheid

Het is een grote verantwoordelijkheid om je eigen rekeningen te moeten betalen. Een groot deel van je inkomen geef je uit aan je rekeningen. Ken je nog dat gevoel van vrijheid toen je thuis woonde en het enige waar je je druk om moest maken het behalen van je opleiding was.

Je had geen huur of hypotheek die je moest betalen en dus geen grote verantwoordelijkheden. Dat gevoel van financi√ęle stress wat ik had in mijn studententijd heb ik nooit meer gehad omdat ik een aantal dingen heb geleerd. Deze belangrijke lessen wil ik dan ook graag met jullie delen.

Het is een keuze hoe jij omgaat met je financi√ęle situatie. Kies je ervoor om altijd te piekeren en je gespannen te voelen. Wil jij een kanarie zijn die opgesloten zit in een kooitje? Of wil je leven in vrijheid omdat je ontdekt hoe jij je leven kan veranderen.

Beter met je geld omgaan

1. Geef minder geld uit

Ik heb altijd geleerd dat je moet leven beneden je stand. Dit inzicht heeft er voor gezorgd dat ik geen last heb van geldzorgen. Wat bedoel ik nu met leven beneden je stand? Als je weet wat je elke maand verdiend dan is het nodig dat je elke maand minder geld uit geeft. Zo simpel is het echt.

Gebruik elke maand pen en papier om op te schrijven wat je verdient, maar schrijf ook altijd op wat voor rekeningen je moet betalen. Zorg voor een overzicht en spaar elke maand een bedrag. Het is nodig dat je geld spaart voor noodgevallen zoals het kopen van een nieuwe wasmachine als deze kapot gaat.

En stel je voor dat jij je baan verliest, hoe fijn is het dan als je een paar maanden kan leven van je spaargeld. Als jij bijvoorbeeld elke maand 1400 euro verdiend dan betekent dit dat je dus maar 1200 euro uitgeeft per maand.

Leef volgend dit principe en je zal een gevoel van vrijheid ervaren omdat je nooit meer te weinig geld hebt.

2. Gebruik een kasboek

Het is nodig dat jij je geldzaken gaat bijhouden. Het klinkt erger dan het is maar het is niet moeilijk. Simpel gezegd schrijf je op wat er elke maand binnen komt en wat je uitgeeft. Doordat je dit elke week opschrijft heb je het overzicht op papier en weet je hoe je situatie ervoor staat.

Je weet hoeveel er op de rekening staat en wat je elke week uitgeeft. Als je al je uitgaven opschrijft kom je er opeens achter dat je vriend of man drie loten heeft bij de staatsloterij. Misschien tijd om dit dan te veranderen naar één lot?

Of kom je erachter dat je nog steeds betaald voor een abonnement wat je niet gebruikt. Dan is het tijd om dit abonnement stop te gaan zetten.

14 manieren om beter met je geld om te gaan

3. Je hoeft niet alles te kopen

Vergelijk jezelf niet altijd met anderen. Als je buurvrouw een nieuwe keuken koopt betekent dit toch niet dat jij ook een nieuwe keuken gaat kopen?

Begrijp dat dit ook zo werkt met het kopen van kleding, schoenen en sieraden. Koop geen nieuwe spullen omdat iemand anders dat doet maar koop alleen maar iets als je echt nodig hebt.

4. Smijt geen geld over de bank

Wat doe jij met je geld? Geef je het uit aan spullen of ga je leuke dingen doen? Ik ben een groot voorstander van het investeren van je geld. Investeren in jezelf door een training of een cursus te volgen om beter te worden in je werk.

Of investeren in je huis zoals zonnepanelen of het extra betalen van je hypotheek. Je gebruikt je geld dan slim zodat het voor je gaat werken. Als je een maand extra hypotheek betaald scheelt dat vervolgens 10 euro per maand.

Dat klinkt niet aantrekkelijk, dat begrijp ik. Maar als je dit een jaar lang doet scheelt het je 120 euro per maand. Dan is het wel de moeite waard toch? Misschien geef je liever geld uit aan spullen en etentjes. Als je hier blij van wordt moet je dit lekker blijven doen.

Begrijp wel dat je geld nooit meer iets gaat opleveren. Je krijgt je geld niet meer terug als je het hieraan uitgeeft.

5. Doe geen impulsaankopen

Doe niet aan impuls aankopen. Als je iets wil kopen neem dan de tijd om rond te kijken. Het internet is je grootste vriend. Ga verschillende winkels bekijken en ga heel bewust op zoek naar de beste prijs.

Gebruik Euroclix voordat je een online aankoop doet. Dit is een affiliatiewebsite, dit betekend dat Euroclix geld verdient als jij een aankoop doet via een internetlink. Een deel van deze opbrengst krijg je terugbetaald.

Meld je gratis aan bij Euroclix en verdien geld met al je online aankopen. 

Euroclix, spaar geld met je aankopen

6. Geef niet te veel geld uit aan boodschappen

Doe geen boodschappen bij de duurste supermarkt. Dat is nergens voor nodig. Ga naar de goedkope supermarkten als Lidl en Aldi. Het scheelt je wel 15 tot 20 euro per week. Dit is dus echt de moeite waard.

Hou de acties goed in de gaten als je toch naar een andere supermarkt gaat. De Deen heeft elke dinsdag goede aanbiedingen. Ook heeft de Deen regelmatig acties waarbij je geld terugkrijgt. Je probeert dan een nieuw product en krijg je geld terug.

Meld je aan voor scoupy, dit is heel gemakkelijk te gebruiken. Je koopt iets in de supermarkt, vult je gegevens in en maakt een foto van je kassabon. Scoupy maakt dan binnen vier werkdagen het geld over naar je rekening.

Meld je aan bij scoupy en maak gebruik van alle gratis producten die je kan uitproberen.

7. Leer om te sparen

Hoe kan je nu sparen als je helemaal geen geld lijkt over te houden elke maand? Geloof me, iedereen kan sparen als je het jezelf maar aanleert. Ik begrijp dat iedereen in een andere situatie zit. Voor iedereen zal het maandelijkse bedrag anders zijn, dat is logisch.

Als we ervan uitgaan dat jij altijd bij een te dure supermarkt je boodschappen doet kan je dus geld besparen als je naar de Lidl of Aldi gaat. Je bespaart dan 20 euro per week.

Deze 20 euro kan je dus elke week sparen en levert je dan 80 euro per maand op. 80 euro per maand levert je dan een bedrag op van 960 euro aan het einde van het jaar.

Als je meer kan sparen dan raad ik je aan om meer te sparen. Denk erover na op welke manier je gaat sparen. Ga je het bedrag automatisch overzetten naar je spaarrekening. Of doe je dit aan het einde van de maand zelfstandig omdat je niet elke maand hetzelfde bedrag spaart.

8. Neem je eigen lunch mee

Je koopt elke dag een vers broodje van de bakker of gaat naar de lunchroom aan de overkant van je kantoor. Hartstikke lekker om hier te lunchen en gezellig dat je hier met collega’s heengaat. Maar bedenk je wel dat dit veel geld kost.

Als je gaat opschrijven waar je geld aan uitgeeft kom je er al snel achter dat je hier elke dag 5 euro aan uitgeeft. Dit is niet nodig, neem je eigen lunch mee.
Maak in de avond een salade voor jezelf klaar of zorg dat je een lekker broodje mee kunt nemen.

Maak het niet te moeilijk maar zorg ervoor dat je handige bakjes in huis hebt zodat je eventueel nog wat overgebleven eten mee kan nemen van de vorige avond.

De lunch box van sistema vind ik heel fijn. Je hebt meerdere gedeeltes waardoor je brood mee kan nemen maar ook past er nog fruit of een andere snack in. Of je gebruikt het om een salade mee te nemen, door het handige mengbakje kan je salade dressing ook nog apart mee nemen.

9. Koop geef koffie onderweg

Ik begrijp echt dat je dit doet. Het kan heerlijk zijn om elke dag je koffie te halen bij de Starbucks. Een bakje koffie kost je wel elke keer weer een paar euro. Het is slimmer om te investeren in een mooie koffiebeker zodat je zelf koffie kan klaarmaken.

Er zijn genoeg recepten te vinden om je Starbucks koffie  thuis te maken Dus ga eens experimenteren en probeer het uit.

10. Koop je kleding in de uitverkoop

Nieuwe kleding hebben we allemaal nodig. Maar koop het slim in en maak gebruik van de uitverkoop. Je kan flink besparen als je buiten het seizoen je kleding koopt. Aan het begin van de zomer kan je beter een paar winterlaarzen kopen dan in de winter. 

Een winterjas kan je dan ook betere aan het einde van de winter kopen dan in het begin van de winter. Probeer je aankopen dus uit te stellen en te wachten op een flinke korting. Dit scheelt je enorm veel geld.

14 manieren om beter om te gaan met je geld

11. Ga met korting uit eten

Een site als Groupon is geweldig. Veel restaurants doen hieraan mee waardoor je lekker uit eten gaat voor een fijne prijs. Ook zijn er veel uitjes te vinden op deze site waar je dan geen hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Maak gebruik van de beste acties om lekker uit eten te gaan of een dagje weg te gaan.  

12. Betaal niet te veel voor abonnementen

Ben jij iemand die elke jaar je abonnementen gaat nalopen. Bekijk je waar je op gaat besparen, stap je over van energiemaatschappij of van zorgverzekering? Doe je dit niet dan is dit een gemiste kans. Het is helemaal niet moeilijk om over te stappen.

Dit gaat allemaal online en vaak zorgt het bedrijf waar je naar overstapt dat je ook weer wordt uitgeschreven bij je huidige maatschappij. Het is dus zeker de moeite waard om dit elk jaar te doen. Het is een kleine moeite terwijl je hier veel geld mee bespaart.

13. Leen geen geld voor grote aankopen

Als je er geen geld voor hebt kan je het ook niet betalen. Zo simpel is het, een dure aankoop moet je niet doen als je hier geen geld voor hebt. Een lening is niet goed, hierdoor zal je altijd een dief zijn van je eigen portemonnee. De enige uitzondering is het kopen van een huis, dat bedrag heeft niemand op zijn spaarrekening staan.

Werken om te leven of leven om te werken?

Voor mij is het werken om te kunnen leven. Een extra lening waardoor ik meer moet werken is dan ook echt geen optie. Als je het niet kan betalen moet je het niet doen.

14 manieren om beter met je geld om te gaan

14. Je hebt geen salaris onderhandeling gedaan

Als je niet goed hebt onderhandeld verdien je te weinig. Bij de salarisonderhandeling voor het krijgen van een nieuwe baan moet je ervan uitgaan dat je bij je vorige werkgever 20 tot 30% te weinig hebt verdiend.

We zijn helaas niet heel goed in het aangaan van salarisonderhandelingen dus de kans is dan ook groot dat jij inderdaad te weinig verdiend.

Conclusie

Het is niet nodig om van salaris naar salaris te leven en altijd te weinig geld over te houden aan het einde van de maand. Door een aantal veranderingen in je leven zal je voortaan leven in financi√ęle vrijheid en voel je geen stress en spanning meer rondom je geldzaken.

Zo hou je wel geld over aan het einde van de maand.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

3 reacties op “14 manieren waarmee je beter met geld omgaat en elke maand geld spaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close