Nederlanders sparen niet

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Veel Nederlanders sparen niet 

Sparen Nederlanders nu wel of juist niet?

Hoor jij bij het gemiddelde of doe je het helemaal anders?

Als je inkomen weer op je rekening staat ben je dolgelukkig.

Een maand hard werken wordt eindelijk beloond.

Nu krijg je weer adem en kan je weer wat leuks doen. Want dit is aan het einde van de maand toch weer een uitdaging.

Heb jij hier ook last van?

Dan vertel ik je in dit artikel meer over hoe de meeste Nederlanders met hun inkomen omgaan.

Wat doe je met je salaris?

Misschien maak je elke maand de tijd om je budget even door te nemen. Misschien ga je heel bewust om met je inkomen en zorg je ervoor dat het wordt overgezet naar meerdere spaarpotjes.

Of spaar je met een ouderwetse spaarpot. Als je een manier hebt ontdekt die goed voor je werkt dan ben je een van de weinige Nederlanders die elke maand spaart.

Nederlanders sparen onvoldoende

Uit het onderzoek van motivaction is gebleken dat millennials (iedereen geboren tussen 1980 en 2000) in Nederland een spaarrekening hebben en deze ook goed gevuld is. Van de spaarders bestaat dan ook 63% uit de millennials. Dit is dus een grote groep die het belangrijk vindt om geld opzij te zetten.

Dit is een groot verschil met de oudere generatie. Daarvan spaart 53% zelfs helemaal niet. Deze groep van 55 tot 65 jaar zet structureel geen geld opzij.

Waarom sparen de millennials van tegenwoordig meer dan de ouderen? Een van de verklaringen is dat jongere mensen zich er meer bewust van zijn dat ze voor zichzelf moeten zorgen in de toekomst.

De spaarrekening

De jonge spaarders zijn een grote uitzondering want veel Nederlanders sparen helemaal niet. Van alle Nederlanders boven de 17 jaar heeft 47% geen spaarrekening of staat er niets op deze spaar rekening.

Van de mensen die iets op zijn spaarrekening heeft staan heeft 58% minder dan €1000 gespaart.  Dat is een stuk lager dan de Nibud adviseert om op je spaarrekening te hebben staan.

Wat voor buffer heb je nodig?

Volgens de Nibud hebben we allemaal een buffer nodig om voor onszelf te zorgen en om iets achter de hand te hebben voor noodgevallen. Stel je voor dat je alleenstaand bent, je hebt geen kinderen, je woont in een huurhuis en je hebt geen auto. De Nibud adviseert dan om een buffer te hebben van €3400,-

Misschien vind je dit wel heel veel spaargeld. Het is natuurlijk ook een hoog bedrag. Elke situatie is anders maar ik kan iedereen wel adviseren om elke maand wat opzij te zetten. Het geeft je veel rust als je weet dat er een extra spaarpot is waar je altijd op kan terug vallen.

Vooral als er een extra rekening op de mat valt of je wasmachine kapot gaat dan wil je deze makkelijk kunnen vervangen. Zonder een extra spaarpot komen veel Nederlanders in de problemen. Dat is dus niet nodig.

Hoe spaar je makkelijk en snel.

  • Maak altijd een overzicht van je inkomsten en uitgaven in een handige Exel sheet.
  • Spaar als je inkomen op je rekening staat. Maak automatisch een bedrag over naar je spaar rekening of plan dit elke week in. Doe je dit elke week maak dan bijvoorbeeld elke week €25,- over naar je spaarrekening
  • Wat je ook kan doen is elk bedrag afronden. Doe het kleingeld in een spaarpot en spaar daarmee een mooi bedrag.

Waarom wil je sparen?

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van sparen en altijd minder uitgeven dan je verdient. Dit geeft je veel vrijheid, rust en overzicht. En dat gun ik iedereen.

Maar voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk waarom het nu zo belangrijk is. Ten eerste is het fijn als je zonder zorgen een extra rekening kunt betalen voor bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine.

Maar het is ook fijn als je spontaan een avondje uit eten kan gaan met vrienden omdat er altijd genoeg op je rekening staat. Als je weet hoe je zuinig omgaat met je inkomen dan zorg je ervoor dat er altijd genoeg is om van te leven en om leuke dingen van te doen.

Daarnaast is het nodig voor je toekomst. Betaal je hypotheek extra af zodat je maandelijkse uitgaven minder worden. En zet geld opzij voor je pensioen. Als je hier niets voor opzij zet zal je moeten rondkomen van het pensioen wat je dan krijgt.

Uit dit onderzoek bleek dat 50% van de vrouwen niet spaart voor het pensioen. Dit betekend dat deze vrouwen dus compleet overgeleverd zijn aan het huidige pensioen wat er op dat moment wordt uitgekeerd.

Veel vrouwen werken minder dan mannen en dit heeft dan weer effect op het pensioen wat je  ontvangt.  Het is dus slim om hier wat voor opzij te zetten. 

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *