Maak gebruik van deze 10 tips en verhoog je motivatie om te leren sparen.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Motivatie om te leren sparen

Motivatie om te leren

We hebben elk jaar weer nieuwe doelen, meer sporten en gezonder eten. Hoe verhoog jij je motivatie om te leren sparen als het niet van de ene dag lukt?

Op het moment dat je niet gewend bent om zuinig te leven en minder uit te geven is het leren sparen moeilijk.

Het zal een uitdaging zijn om dit in je systeem te krijgen. Met de tips uit dit artikel verhoog jij je motivatie en gaat het je lukken om te leren sparen.

Ben je er klaar voor om je spaarrekening flink aan te vullen?

Inhoudsopgave

Verhoog je motivatie om te leren sparen

Als je de motivatie wil verhogen om te leren sparen is het belangrijk dat je weet waarom je het doet. Als je een doel hebt wat je moet behalen omdat het belangrijk is voor de rest van je leven zal je niet zomaar opgeven.

Denk aan het afbetalen van schulden of het investeren in een verbouwing. Dat zijn de dingen die je niet zomaar uit de weg kan gaan, hier moet je wat voor opzij zetten. Pas als je dat hebt gedaan heb je rust in je hoofd en je lijf.

Het zal niet makkelijk zijn om voor een groot bedrag te sparen of je inkomen grotendeels te gebruiken om je schuld af te betalen. Op het moment dat je weet waarvoor je het doet is het goed om stil te staan bij hoe je dit blijft volhouden. Hoe doe je dit dan?

10 tips om te leren sparen

1: Weet waarom je het doet

De eerste manier waardoor jij je motivatie verhoogt om te leren sparen is te weten waarom je het doet, zie voor je dat het is gelukt. De schuld is afbetaald en je bent helemaal vrij.

Of je hebt eindelijk dat bedrag bij elkaar gespaard om die verbouwing te laten doen zonder je druk te maken over de kosten, je hebt immers genoeg gespaard.

2: Gebruik je droombeeld

Op het moment dat je weet waarvoor je spaart ga je dagdromen en zie je hoe je leven verandert als het je is gelukt. Een van de dingen die je enorm helpen is je doel visueel te maken. Maak een vision bord waar je plaatjes van je droomleven op plakt en neem elke dag even de tijd om hiernaar te kijken.

Motivatie om te leren

3: Lees meer over financiële vrijheid

Als het je doel is om financieel vrij te zijn en je geen zorgen meer te maken over je financiële situatie helpt het om hier meer over te lezen en meer over te leren.

Voor veel mensen is geld een onderwerp wat saai is en waar we niet over praten maar als je beter wil omgaan met je geld is het goed om meer te leren over hoe je dit. Door dit te doen krijg je misschien nieuwe ideeën, inzichten of ontdek je trucjes waardoor je nog beter gaat worden in het sparen.

Als je nog op zoek bent naar een aantal goede boeken dan zijn dit een aantal boeken waar ik veel van heb geleerd.

4: Stel kleinere doelen

Misschien heb je een groot doel en vind je het behoorlijk overweldigend. Stel een aantal kleine doelen op zodat je stap voor stap naar je grote doel werkt. Kleine doelen zijn makkelijker te behalen en dat zal je motivatie alleen maar verhogen om te leren sparen.

Kleine doelen dagen je ook uit en helpen je om weer verder te komen. Stel je voor dat je over twee jaar €10.000 wil sparen dan is dit een flink bedrag. Deel het weer op in maandelijkse bedragen en het is al een stuk kleiner. Zo spaar je elke maand €416,66 om je doel te behalen.

5: Alles bijhouden

Om gemotiveerd te blijven om je doelen te behalen is het nodig dat je alles bij gaat houden, zo wil je elke week of maand gaan bijhouden of je de doelen behaald.

Zo krijg je inzicht in hoe je ervoor staat en of je nog op de juiste weg bent. Hoeveel kan je belastingvrij sparen zonder er belasting over te moeten betalen?

6: Doelen aanpassen

Op het moment dat je ziet dat je iets moet veranderen om je doelen te behalen is het nodig dat je even kritisch kijkt of je misschien iets moet aanpassen. Misschien is je einddoel te groot en niet realistisch, dan is het nodig dat je hier wat aan verandert.

7: Geef jezelf de tijd om te leren

Wees niet te streng voor jezelf, op het moment dat je nog nooit eerder hebt gespaard is het logisch dat je dit niet van de ene op de andere dag in de vingers hebt. Je moet het leren. Wees dus altijd je grootste cheerleader en beloon jezelf voor elke kleine stap die je maakt.

Motivatie om te leren

8: Beloon jezelf

Een van de dingen die je enorm helpen om je motivatie hoog te houden om te leren sparen is jezelf te belonen als je een klein doel hebt behaald. Het is heel knap als het je lukt om dit te behalen en daar ben je dan ook enorm trots op.

Kies dus een manier om jezelf te belonen, dit hoeft niet altijd door dingen te kopen. Het kan ook betekenen dat je iets leuks gaat doen of je lieveling gerecht klaarmaakt.

9: Vergelijk jezelf nooit met anderen

Misschien heb je hetzelfde doel als een vriendin of goede vriend. Dat is heel fijn en nu kun je elkaar steunen. Maar het betekent niet dat jij jezelf moet vergelijken met een ander. Zo krijg je misschien het gevoel dat je niet hard genoeg je best doet of iets fout doet. Focus je alleen maar op jezelf en je eigen doelen.

10: Zoek mensen uit die je motiveren

Het helpt je enorm als je mensen uit je omgeving ontmoet die ook grote doelen hebben en bewust zijn van hoe ze met geld omgaan. Heb je geen motiverende omgeving? Kijk eens naar groepen op Facebook waar je andere mensen ontmoet die dezelfde doelen hebben.

Je motivatie om te leren sparen

Nu hoeft het leven helemaal niet saai te zijn als je bewust omgaat met je inkomen. Je bent je alleen meer bewust en hebt bepaalde doelen. De doelen die je hebt voor jezelf en je toekomst zijn belangrijker dan het uitgeven van je salaris.

Zoek dus altijd manier om te genieten van het leven op een goedkope of gratis manier. Jezelf belonen om te leren sparen is een van de beste manieren om je motivatie te verhogen.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.