Hoe gebruik je het minimalisme in huis? Zonder je spullen weg te gooien?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Minimalisme in huis brengen

Kijk je wel eens in huis en valt het je op dat je enorm veel rommel hebt verzameld. Misschien is het dan tijd om het minimalisme in huis te gaan toepassen.

Zo verzamel je minder spullen, voorkom je dat je voortaan minder rommel in huis verzameld en het blijft altijd netjes en schoon.

Misschien klinkt het alsof je nooit meer wat nieuws kan kopen, dat is natuurlijk niet het geval. Ook is het niet nodig dat al je spullen weggooit.

Je maakt alleen andere keuzes in wat je nu wel en niet in huis haalt.

Ben je klaar om aan de slag te gaan en je huis voortaan netjes te houden. Laten we dan aan de slag gaan.

Wat is een minimalistische inrichting

Hoe breng je nu het minimalisme in huis? De eerste stap is om al je spullen eens te gaan uitzoeken. Wat heb je allemaal verzameld de afgelopen maanden of jaren. Wat gebruik je nu wel en wat juist niet.

Van veel spullen denk je dat ze nog een keer gaat gebruiken of vind je het zonde om het weg te gooien. Maar op het moment dat je de zolder vol laat staan met spullen die toch staan te verstoffen heb je er natuurlijk niets aan. Laat spullen die je niet gebruikt dus niet zomaar staan maar zoek alles eens uit.

Welke spullen maken je blij en gebruik je vaak, welke spullen gebruik je regelmatig en wat raak je nooit aan? De spullen die je niet gebruikt kan je dan net zo goed wegbrengen of weggooien.

Minimalistische levensstijl

Wat is nu precies een minimalistische levensstijl? Dit is een levensstijl waarbij je niet materialistisch bent en zuinig omgaat met je spullen. Je kiest ervoor om niet elke keer nieuwe spullen te kopen.

In plaats daarvan kies je ervoor om dingen die stuk zijn te repareren of koop je tweedehands spullen. Niet alleen goed om het een tweede leven te geven maar ook goed voor de portemonnee.

Zo is het voor veel mensen een levensstijl die bekend staan om het zuinig leven. Zo doe je langer met je spullen en geef je veel minder uit. Een win win dus voor als je geld wil sparen en jezelf wil aanleren dat het niet nodig is om constant spullen en kleding te kopen.

Als je op een andere manier kijkt naar alle waardevolle dingen die je al bezig besef je dat je niets nodig hebt. Het is dan ook een levensstijl die je helpt om wat langzamer en ontspannender te leven. Je gaat bewuster en langzamer om met het dagelijkse leven.

Minimalisme in huis

Minimaliseren in huis doe je dus in eerste instantie door even door je spullen te gaan. Maak drie stapels, een stapel voor alles wat je gebruikt en waar je heel gelukkig van wordt. Een andere stapel van dingen die je regelmatig gebruikt en nodig hebt.

Denk erom dat je het de afgelopen zes maanden hebt gebruikt. Bewaar dingen niet omdat het misschien nog een keer van pas komt. We weten allemaal dat als je het de afgelopen zes maanden niet hebt gebruikt de kans groot is dat je het over een paar maanden ook niet gebruikt.

Een laatste stapel is van spullen die je niet gebruikt en niet nodig hebt. Daar gaat de bezem dan doorheen. Een goed boek wat je hiermee helpt is het boek Opgeruimd van Marie Kondo.

Ook als je het lastig vindt om dingen weg te doen is het goed om hier elke week kleine stappen in te nemen. Begrijp goed dat als je het niet gewend bent het minimalisme in huis behoorlijk overweldigend kan zijn.

Dat hoeft niet zo te zijn. Ruim gewoon elke week een deel van je huis op en werk zo door totdat je helemaal tevreden bent.

minimalisme huis

Minimalist worden in huis

Als je een minimalist bent in huis kies je heel bewust voor wat er in huis staat. Het huis staat niet vol met spullen en kleine dingen, je kiest er juist voor om een aantal opvallende meubels en kasten neer te zetten en maakt er een mooie balans van.

Minimalisme is daarmee dus een manier om een aantal basiselementen te gebruiken en de rest rustig te houden. Dit kan je ook vertalen naar je kledingkast.

Kies voor een aantal goede broeken en basiskledingstukken die je goed combineert. Zo hoef je niet continu nieuwe kleding te kopen maar draag je een aantal kledingstukken.

Hoe kan je anderen overtuigen van minimalisme

Misschien ben je al een grote fan van het minimalisme enerzijds om geld te besparen, maar anderzijds omdat je niet veel spullen nodig hebt. Het minimalisme is niet voor iedereen.

Voor sommige mensen is het heel overweldigend om dingen weg te gooien, een minimalistische levensstijl is dan echt een stap te ver. Als je samenwoont met iemand die het fijn vindt om veel spullen te kopen en kleine spullen neer te zetten in huis kan je dat niet veranderen. Probeer dan een prettig compromis te vinden.

Beter voelen door dingen te kopen met minimalisme in huis

Voor veel mensen is het een illusie dat ze zich beter voelen door dingen te kopen. Maar je gelukkig voelen komt niet voort uit het kopen van dingen. Het komt voort uit hoe je in het leven staat en hoe jij je voelt.

In dat opzicht is het goed mogelijk dat het heel lastig is om te stoppen met het kopen van spullen. Dat is iets wat je nog aan het leren bent. Als je hier op dit moment moeite mee hebt besef je dan dat je stap voor stap een stukje verder komt.

Wees niet te streng voor jezelf, je hoeft het minimalisme vandaag niet te omarmen in huis. Maar kleine stapjes zetten om minder te kopen is een stap in de goede richting. Elke stap die je zet is weer een kleine overwinning op zich waar je trots op mag zijn.

Ik ben heel benieuwd of jij het minimalisme omarmd of op dit moment bezig bent om een stap te zetten in de richting van het minimalisme.

mindset boek

Ontdek hoe je een positieve mindset krijgt

Verander je manier van denken, je gevoelens en je complete leven verandert!!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *