Mediteren voor beginners

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Hoe begin je met mediatie?

Hoe begin je met meditatie? Je hebt vast al veel gehoord over de gezondheidsvoordelen van meditatie.

Je weet dat het eigenlijk heel goed voor je zou zijn om hier mee te beginnen. Maar hoe begin je hier dan mee?

En hoe kan je mediteren? En wat moet je dan precies doen? Ik zal antwoord geven op al je vragen.

Waarom is het goed om te mediteren?

Mediteren heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen:

 • Meditatie verminderd angst.
 • Je voelt je kalmer, liefdevoller en gelukkiger.
 • Je hebt het gevoel dat je niet meer hoeft te haasten.
 • Je leert beter om te gaan met tegenslagen.
 • Je bent je bewust van je gedachtes.
 • Het leven voelt een stuk aangenamer.
 • Je voelt je vrijer en maakt je minder zorgen.
 • Je leert om meer in het moment te leven.
 • Je kunt je beter concentreren.
 • Je neemt betere beslissingen.
 • Je bedenkt betere oplossingen voor problemen.
 • Meditatie verbeterd je geheugen.
 • Meditatie verlaagt je bloeddruk
 • Je stresshormonen nemen af waardoor je meer ontspant.

Hoe kun je mediteren?

Als je nu denkt hoe begin je met meditatie dan is het vast niet helemaal duidelijk wat je nu precies moet doen. De basis is eigenlijk heel simpel. Je kiest een ruimte uit waar je in stilte kunt zitten of liggen. Voorkom dat je kan worden afgeleid, dus zet je telefoon en computer even op stil.

Je gaat comfortabel liggen of zitten. Kies ervoor om in stilte te mediteren of gebruik een geleide meditatie.  Zet een alarm en concentreer je op je ademhaling. In het begin is het lastig, je blijft maar denken, hebt het gevoel dat je nutteloos bezig bent.

Je weet niet goed waarom je dit nu doet. Maar blijf volhouden want je zult steeds beter worden. De voordelen van mediteren zijn zo ongelofelijk aantrekkelijk dat iedereen moet mediteren om beter in het leven te staan.

Hoe begin je met je meditatie?

1. Verwacht niet te veel

Verwacht geen wonderen als je net begint met mediteren. Het kan gebeuren dat je meditatie een bijzondere ervaring wordt maar ga ervan uit dat het een moment is voor jezelf, je bent stil en kalm.

Deze rust neem je mee naar de rest van de dag. In het begin is het nog vreemd wat je allemaal aan het doen bent, maar ik garandeer dat jij je beter zult voelen als je dit een tijdje volhoud

2. Zoek een fijne plek uit om te zitten of te liggen

Je kan zitten, liggen of lopen tijdens een mediatie moment. Doe waar jij prettig bij voelt. Probeer uit wat jij zelf prettig vind en zorg ervoor dat je in een comfortabele houding zit of ligt.

3. Zet je alarm of gebruik een geleide mediatie

Beslis hoe lang jij wil mediteren en stel een alarm in. Zo kan je al je aandacht in je mediatie stoppen en hoef je geen aandacht te besteden aan de tijd. Een geleide mediatie kan je vinden via YouTube.

Voordat je gaat mediteren zorg je dat je telefoon en andere apparaten op stil staan, zo kan je niet worden afgeleid.  Blijf vervolgens zitten/ liggen totdat je alarm afgaat.

4. Zorg voor een mediatie gewoonte

Mediteren werkt het beste als je dit elke dag doet en hier een gewoonte van maakt. Zoek uit op welk moment van de dag jij tijd kunt vrijmaken, misschien is dit in de ochtend, of in de ochtend en de middag. Kijk wat jij prettig vind en wees hier dan consequent in.

Begin altijd met een kort moment, bijvoorbeeld vijf minuten of tien minuten per dag en leg de lat niet te hoog voor jezelf.

5. Concentreer je op je ademhaling

Als je een fijne plek hebt gevonden om te zitten of te liggen haal je rustig adem. Bij elke ademhaling probeer je te ontspannen. Als je merkt dat je bent afgeleid breng je de aandacht weer terug naar je ademhaling.

6. Je hoofd leeg maken

Er zullen altijd gedachtes in je hoofd opkomen, dat kan je niet helemaal stoppen. Je aandacht richt zich op dat moment, op je ademhaling maar er zullen altijd nieuwe gedachtes in je opkomen. Laat je gedachten dan ook langskomen, observeer ze en besef je dat jij je gedachten niet bent.

Als je vaker mediteert zal je merken dat je hoofd minder vol zit, maar er zijn altijd gedachtes die langskomen.

7. Ga steeds langer en vaker mediteren

Als je elke dag een kort moment mediteert is het tijd om jezelf uit te dagen. Probeer steeds wat langer te mediteren.

Ga dan ook meerdere momenten van de dag mediteren, in de ochtend en in de avond bijvoorbeeld. De meeste mensen mediteren dan ook twee keer per dag tussen de vijf en twintig minuten per keer.

Conclusie

Hoe begin je met meditatie? Door er tijd voor te maken en er mee te gaan oefenen. Mediteren is voor veel mensen heel prettig, er zijn ontzettend veel gezondheidsvoordelen te noemen zodat het voor iedereen aantrekkelijk is om dagelijks te mediteren.

Voor beginners is het lastig om te mediteren en het gevoel te krijgen nuttig bezig te zijn. Maar als meditatie een dagelijkse gewoonte wordt maakt dit het leven zeer aangenaam.

Begrijp dan ook dat je het niet verkeerd kan doen. Probeer uit wat voor jouw prettig is, een stilte meditatie of geleide meditatie. En ga op ontdekking voor een goed moment in jouw dag. Probeer steeds vaker en langer te mediteren.

mindset boek

Ontdek hoe je een positieve mindset krijgt

Verander je manier van denken, je gevoelens en je complete leven verandert!!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *