Simpele en makkelijke budget recepten om elke dag lekker te eten.

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Makkelijke budget recepten om flink te besparen

goedkope maaltijden

Hoe maak je makkelijke budget recepten? Als je een receptenboek openslaat schrik ik ervan hoeveel ingrediënten ik nodig heb. Vaak zijn het dan ook nog eens ingrediënten die ik niet in huis heb.  

Voor een nieuw recept heb ik dan een heleboel nodig. Ook is het koken voor een grote groep mensen vaak een behoorlijk opgave omdat je veel nodig hebt om iedereen te voorzien van een maaltijd.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ongeveer 13 % van onze uitgaven alleen aan voedsel opgaat.

Het lijkt misschien niet veel maar als je erbij stilstaat dat 50% van onze totale jaarlijkse uitgaven opgaan aan ons huis en aan ons vervoer is voedsel toch een groot deel van onze uitgaven.

Besparen op eten is dan ook een manier om veel geld te besparen, het is niet nodig om hier veel geld aan uit te geven.

Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren die ervoor zorgen dat je hier veel geld mee bespaart.

Inhoudsopgave

Tips voor makkelijke budget recepten


Eet minder vlees

Je weet dit waarschijnlijk wel maar vlees is ontzettend prijzig. Een groot deel van je wekelijkse boodschappen hieraan uitgeven is  zonde van je geld. Kies er daarom bewust voor om vaker vegetarisch te eten, niet doordat je dan vleesvervangers gaat kopen.

Dit is niet goedkoop maar kies ervoor om meer groenten te gebruiken en eet meer noten en peulvruchten in je maaltijden. Een ander mogelijkheid is om gebruik te maken van eieren. Eieren zijn een stuk goedkoper dan vlees. Vlees kan je dan ook prima vervangen door eieren.

Wat ik zelf ook lekker vind als vervanger is vis. Je kan een zak pangasius filet kopen in de vriezer voor een paar euro. Dit stukje vis kan je heerlijk op smaak maken met citroen, peper en zout. 

Bij het kopen van vis moet je er wel even op letten dat het een goede vangst is geweest. Dit kan je herkennen door het logo op de verpakking. Kijk dit na op viswijzer.nl

Simpele en makkelijke budgetrecepten

Goedkope boodschappen

Voordat je boodschappen gaat doen moet je weten wat je in huis hebt. Voedselverspilling is zonde en kost je geld. Kijk dus altijd je koelkast na voordat je boodschappen gaat doen. Bekijk wat er nog staat en bedenk wat je hier mee kan maken.

Het is handig om te weten dat er een aantal dingen goedkoop zijn in de supermarkt. Ik zal je hier een paar voorbeelden van geven zodat je een idee hebt wat je mee kan nemen. Bij de volgende producten moet je dit wel zelf snijden, voorgesneden groenten zijn een stuk duurder.

Wat is goedkoop?

 • Champignons
 • Krop ijsbergsla
 • Komkommer
 • Tomaten
 • Aubergine
 • Courgette
 • Blikken bonen
 • Zakken linzen/bonen
 • Bananen
 • Appels
 • Aardappels
 • Uien
 • Tomatensaus
 • Blikjes vis
 • Kilo rijst
 • Diepvriesgroenten

Kook makkelijk en slim

Zorg ervoor dat je met je boodschappen voor meerdere dagen een maaltijd klaar maakt. Dit betekend dat je bijvoorbeeld op maandag pasta maakt met gehakt, pastagroenten en tomatensaus.

Op dinsdag maak je wraps klaar met de overgebleven gehakt, pastagroenten en tomatensaus van de maandag avond. Op woensdag maak je een salade klaar terwijl je op donderdag een broodje hamburger eet met de overgebleven sla, tomaat en komkommer van de vorige avond.

Als je op deze manier gebruik maakt van alles wat je koopt zal je altijd wat lekkers op tafel kunnen zetten. Dit kost je geen moeite meer en het maakt het ook makkelijk om steeds weer wat nieuws te bedenken.

Mijn grootste advies is dan ook houdt het simpel en makkelijk voor jezelf. Verzin geen moeilijke of lastige maaltijden en probeer altijd te koken voor een paar dagen. Of bedenk in ieder geval van tevoren of je nog iets kan doen met de restjes.

besparen op eten

Gebruik je vriezer 

Je vriezer is je grootste vriend bij het besparen. Het is een geweldige uitvinding waardoor je de hele week goed kan eten. Neem altijd diepvriesgroenten mee, koop grote kilozakken. Voor een paar euro koop je een kilo doperweten, sperziebonen of een andere groenten.

Dit is veel goedkoper dan voorgesneden groenten in de koeling. Het grote voordeel vind ik dat het hierdoor heel makkelijk is om groenten toe te voegen aan je maaltijden. In de koelkast bederft voedsel snel terwijl dit in de vriezer juist ontzettend lang goed blijft.

Een slimme manier om je eten langer te bewaren. Op het moment dat je te veel hebt gekookt gooi het  dan niet weg maar bewaar het in de vriezer. Dit kan altijd nog van pas komen, ook als het een maaltijd is voor één persoon is het slim om dit te bewaren.

Er zijn altijd momenten dat je een keer alleen eet of dagen dat je geen behoefte hebt om te koken. Superfijn als er dan nog een maaltijd in de vriezer ligt. Je kan er ook voor kiezen om één dag per week een restjes dag te gebruiken. Het hele gezin eet dan de restjes van de afgelopen week.

Zo maak je makkelijke budget recepten

Makkelijke budget recepten helpen je om flink te besparen. Eet minder vlees ,doe altijd maar één keer per week boodschappen en zorg ervoor dat je voorraadkast goed is gevuld. Koop altijd voedsel in blik om je voorraad aan te vullen, gebruik bonen, linzen en blikjes vis. 

Voordat je boodschappen doet kijk je de koelkast en vriezer na zodat je niet teveel koopt. Gebruik je vriezer om restjes voedsel in te vriezen. En gebruik je vriezer om zakken groenten en fruit in op te bergen. Gebruik je boodschappen om meerdere dagen mee te koken. 

50 recepten in 30 minuten

Wil je gezonde recepten maken?

Maak dan een van deze recepten met het hele gezin.

Ja, ik wil gezonde recepten maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.