Hoe kun je kinderen leren omgaan met geld

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Kinderen leren omgaan met geld

kinderen leren omgaan met geld

Als ouder ben jij hét grote voorbeeld van je kinderen. De manier waarop jij met geld omgaat zal een weerspiegeling zijn van hoe je kinderen leren omgaan met geld.

Als je heel eerlijk bent is de kans groot dat jij dit ook van je eigen ouders hebt geleerd. Of misschien heb je het wel helemaal niet geleerd en doe je elke maand maar wat.

Vind je het belangrijk dat je kinderen leren omgaan met geld? Dan is het goed om erbij stil te staan hoe jij je kinderen kan leren om te leren gaan met geld.

Dit is een van de belangrijkste lessen die jij je kinderen mee moet geven zodat ze opgroeien als zelfstandige volwassenen.

Inhoudsopgave

Wees altijd eerlijk over geld

Kinderen zijn goudeerlijk en vertellen je precies wat ze ergens van vinden. Daarom vragen ze van alles en geven ze altijd ongevraagd hun mening.

Als jij met je dochter van vier in een kleding winkel koopt pakt ze waarschijnlijk enthousiast een roze jurk uit het schap. Waarom ook niet? Je dochter heeft geen flauw benul van geld.

Ze heeft geen idee dat je hier hard voor moet werken en dat je niet zomaar de halve winkel kan leegkopen.

Kinderen moeten naar mijn mening dan ook op jonge leeftijd al bewust bezig zijn met geld.

Jij moet daarin het goede voorbeeld geven.

Als je wil voorkomen dat je kinderen ooit in financiële problemen terecht komen maak je ze bewust en verantwoordelijk over hun eigen geldzaken. Dat kan zo simpel zijn als het sparen voor een duur spelletje. Geef niet altijd alles aan je kinderen maar laat ze er ook wat voor doen. Leer ze om geld opzij te zetten voor een grote investering.

Zakgeld

Het begint dan ook met het geven van zakgeld. Dit is het geld wat elk kind nodig heeft om te leren omgaan met geld. Hoe moeilijk is het om een duur spel te kopen als je er zelf voor moet sparen.

Als je elke week maar een euro zakgeld krijgt moet je hier wel zestig weken op wachten. Dan is het natuurlijk heel verleidelijk om hier wat anders van te kopen. Toch zijn het deze momenten die ervoor zorgen dat je kind de rest van zijn leven beter met geld leert omgaan.

Zakgeld is dan ook een mooie manier om te leren hoe je geld opzij kan zetten. Hierdoor leer je ook zuinig om te gaan met wat je hebt. Ik weet nog goed dat ik zelf als kind eindelijk dat spelletje kon kopen. Wat was ik trots op mezelf, ik was er zo zuinig op.

Juist omdat ik er zo hard voor had gewerkt was dit spelletje onbetaalbaar voor mij. Dat zijn de momenten die je leren omgaan met het weinige geld wat je op dat moment bezit.

kinderen leren omgaan met geld

Kleedgeld

Als kinderen ouder worden bepalen ze zelf wat voor kleding ze dragen. De kans is groot dat je tienerzoon naar de stad gaat met vrienden en hier ook wat wil kopen.

Kleedgeld is dan de beste manier om duidelijke afspraken te maken over hoeveel geld hij elke maand krijgt om kleding van te kopen. Laat dit bedrag elke maand hetzelfde zijn en geef niet meer dan dit bedrag.

Dit geld is een bedrag om van te leren. Vroeger kreeg ik vijftig euro kleedgeld per maand. Het was natuurlijk super snel op, maar daardoor werd ik me wel heel bewust van verschillende prijzen en ontdekte waar ik leuke kleding kon kopen voor minder geld.

Ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik prijzen vergelijk met mijn kleedgeld. Dan sta ik in de winkel en bedenk ik me: in deze winkel kan ik maar een shirt kopen van mijn kleedgeld.

Wat is er echt nodig

Als je kinderen iets willen kopen wat ze niet echt nodig hebben dan kan je de afspraak maken dat ze hier zelf voor sparen. Stel je voor dat je tienerzoon op vakantie wil met vrienden dan moet hij hier zelf ook een deel voor betalen.

De kans is groot dat hij er niet blij mee zal zijn maar daardoor maak je hem heel bewust van de prijzen. Het zal er ook voor zorgen dat hij hier zelf wat voor moet doen.

Dit hebben kinderen nodig omdat ze de rest van hun leven ook voor zichzelf moeten zorgen. Op het moment dat je tienerzoon een bijbaantje heeft zal zijn inkomen snel verdwijnen als hij een dure vakantie moet betalen.

Op het moment dat je geld gaat vergelijken met het aantal uur dat je ervoor moet werken zal je veel bewuster omgaan met je inkomen.

Afspraak is afspraak

Je maakt een afspraak met je kind over het zakgeld of kleedgeld. Wat doe je dan als je kind het heeft opgemaakt? Dan blijf je consequent en geef je niets meer.

Op is op, dat is vervelend en ontzettend lastig. Maar zo werkt het nu eenmaal, als jij je hele salaris uitgeeft zal je ook moeten wachten tot je salaris weer op je rekening staat.

Dit wil jij je kinderen ook meegeven. Voet bij stuk houden is natuurlijk niet altijd makkelijk maar je doet dit alleen maar om je kinderen een handje te helpen. Deze hulp hebben ze echt nodig om op te groeien als zelfstandige volwassenen.

kinderen leren omgaan met geld

Laat je kinderen meedenken

Een andere wijze les is je kinderen te laten meedenken over de kleding die ze echt nodig hebben. Stel je voor dat je heel eerlijk bent over dat je in een jaar niet meer dan €500 kan uitgeven aan kleding.

Deel met je kind dat je hiervoor voldoende winter en zomerkleding nodig hebt en laat je kind meedenken over wat je dan voor ze koopt. Een broek van €100 maakt het enorm moeilijk om je aan dit bedrag te houden.

Door te delen met welk bedrag je in je hoofd loopt maak jij je kinderen bewust van de prijzen en laat je ze meedenken over hoe je goed uit kan komen met dit bedrag.

Laat je kind het zelf ontdekken

Je kind gaat fouten maken. Als jij zakgeld of kleedgeld geeft aan je kind zal dit snel opraken of je kind gaat er heel zuinig mee om. Je moet je kind dit laten uitproberen en eerlijk zijn over het bedrag wat je zelf kan uitgeven.

Probeer samen na te denken over wat ze met het kleedgeld of zakgeld kunnen doen en maak je kind bewust van verschillende prijzen. Kinderen leren op jonge leeftijd al omgaan met geld, dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de toekomst er op financieel gebied rooskleurig uitziet.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.