Hoeveel moet je sparen voor je pensioen? Veel mensen weten dit niet!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Hoeveel moet je sparen voor je pensioen?

We dromen er allemaal van om met pensioen te gaan, dan gaan we pas echt genieten van het leven. Maar hoeveel moet je sparen voor je pensioen?

Moet je eigenlijk wel zelf sparen voor je pensioen en wat zijn nu de beste manieren om eerder met pensioen te kunnen.

We zetten alles voor je op een rijtje zodat je precies weet wat je moet doen om eerder te stoppen met werken.

Financiële vrijheid is de beste vrijheid die er is maar zonder plan heb je geen idee hoeveel je moet sparen voor je pensioen.

Dan blijft het allemaal bij dromen terwijl je met een goed plan precies weet wat je moet doen om je toekomst te veranderen. Klaar om een plan te maken?

Waarom je moet sparen voor je pensioen?

Persoonlijk ben ik er altijd een groot voorstander van om te sparen. Als je een deel van je inkomen opzij zet kom je nooit in de problemen. Dat is voor je pensioen natuurlijk niet anders.

Maar extra sparen voor je pensioen is niet altijd nodig. Voor wie is dat wel nodig? Voor alle zzp’ers is het nodig dat je een deel van je inkomen opzij zet.

Je moet immers zelf voor je pensioen zorgen. Daarnaast zijn er werkgevers die geen of een kleine pensioenregeling aanbieden.

Hierdoor moet je zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Ook als je een aantal jaar weinig of niet hebt gewerkt zal er een pensioengat ontstaan, dat gat moet je zelf dan ook aanvullen.

Het is dus altijd goed om uit te rekenen of het pensioenbedrag wat je ontvangt na je pensioen ook voldoende is om op een ontspannen manier van te leven.

Hoe kun je sparen voor je pensioen?

Er zijn drie verschillende manieren waardoor je extra spaart voor je pensioen. Dit kan je doen door te sparen, te beleggen, of een lijfrente af te sluiten.

Als je kiest voor sparen betekent dit automatisch dat je uitgaven naar beneden moeten en je een deel van je inkomsten opzij zet om te sparen.

Als zzp’er moet je natuurlijk zelf zorgen voor je eigen pensioen. Als zzp’er is het mogelijk om gebruik te maken van de oudedagsreserves.

Als je in loondienst bent is het altijd goed om bij je pensioenfonds na te vragen of je extra bij kunt sparen om je pensioen aan te vullen.

Laat je goed informeren over de kosten, de gevolgen en het rendement.

Hoeveel sparen voor pensioen

Hoe verlaag je je uitgaven?

Mocht je nu echt in paniek raken omdat je geen idee hebt hoe je meer kan sparen voor je pensioen is een makkelijke oplossing de uitgaven flink te verlagen. 

Dit is mogelijk op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om je hypotheek versneld af te lossen. Zo heb je als je met pensioen geen hoge hypotheeklasten meer. 

Dan is je hypotheek al afgelost of zijn je maandelijkse lasten flink verlaagd zodat je er makkelijk voor kan betalen.

Een andere oplossing is te verhuizen naar een woning van een lagere prijs of een kleinere huurwoning met minder kosten. Dat is ook een manier om je uitgaven flink te verminderen.

Een andere oplossing is te investeren in energiezuinige maatregelen. Zo zal je de kosten voor energie flink verlagen en dalen je maandelijkse kosten enorm.

Hoeveel moet je gaan sparen voor je pensioen

Dit hangt natuurlijk af van het bedrag wat je denkt tekort te komen. Dat moet je zelf gaan aanvullen. 

Een manier om inzicht te krijgen in je eigen pensioen is een berekening te doen met deze handige tool van het Nibud

Zo zet je al je uitgaven en inkomsten op een rijtje en krijg je een realistisch beeld van hoe je er op dit moment voor staat.

Stel je voor dat je elke maand een extra bedrag wil opbouwen voor je pensioen is het verstandig om daar elke maand wat voor opzij te zetten. 

Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier om voor je toekomst te zorgen. Een andere optie is beleggen. 

Zo kan je elke maand een bedrag inleggen wat over een lange periode meer waard hoort te worden. Het nadeel met beleggen is dat je de investering kwijt kan raken.

Het voordeel is dat als je het goed doet je er meer rente voor krijgt dan op je spaarrekening. Met deze berekening heb ik elke maand €20 ingelegd van mijn 28ste tot mijn pensioen leeftijd. 

Vervolgens geeft de berekening op dit moment aan dat je dan €172 per maand extra aanvullend pensioen opbouwt.


Kijk hier of beleggen een goed idee voor jouw is


Hoe kan je op een andere manier extra sparen voor je pensioen? Dit kan je doen door een lijfrenteverzekering af te sluiten. Met deze verzekering leg je maandelijks een bedrag in waarmee je het pensioen aanvult. 

Het verschil is tussen een lijfrenteverzekering en een koopsompolis is dat je met een koopsompolis in één keer een bedrag inlegt. 

Dit is zonder maandelijkse betalingen. De uitkering wordt dan wel in termijnen betaald.

Welke verzekeringen zijn er precies?

  • De oudedagslijfrente verzekering. Met deze verzekering wordt er een bedrag uitgekeerd als je met pensioen gaat.
  • De nabestaande lijfrenteverzekering. Dit is een uitkering voor je nabestaande als je komt te overlijden.

Het bedrag wat je betaald voor je lijfrenteverzekering of koopsompolis kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. 

Zo betaal je minder belasting over je complete inkomen. Sluit de lijfrenteverzekering dan wel af bij een verzekeraar die erkend is bij de belastingdienst.

Hoeveel sparen voor pensioen

Een pensioentekort?

De lijfrenteverzekering of koopsompolis sluit je alleen af als je een pensioentekort hebt opgebouwd. Maar wanneer heb je dit nu opgebouwd? 

Hier wordt gekeken naar het opgebouwde pensioen van het huidige jaar en de voorgaande zeven jaren. Je mag jaarlijks niet meer inleggen dan het ontbrekende pensioentekort.

Ook bij een lijfrenteverzekering is er een risico dat je het ingelegde bedrag kwijt kan raken. De resultaten zijn namelijk afhankelijk van de beleggingsresultaten. 

Vraag bij het afsluiten van deze verzekering dan ook altijd of er een gegarandeerd bedrag is dat je minimaal uitgekeerd krijgt en wat de kosten zijn als je dat bedrag op wil nemen. 

Dan krijg je een helder beeld van wat er uiteindelijk overblijft.

Hoeveel geld moet je sparen voor een vroegtijdig pensioen

Als je fan bent van de ouderwetse spaarrekening dan is het jammer om te zien dat de spaarrente zo laag is. 

Spaargeld levert niet veel meer op maar dat betekent niet dat je niet op deze manier je pensioen extra kan aanvullen. Heb je met de berekening gezien dat je een pensioentekort hebt opgebouwd? 

Wil je weten hoeveel geld je moet sparen om met pensioen te gaan? Kijk dan naar het aantal jaren die je nog kunt sparen voor je met pensioen gaat. 

Deel het bedrag wat je nu tekort komt door het aantal maanden die je nu nog kan sparen. Probeer dit bedrag maandelijks opzij te zetten. 

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *