Hoeveel sparen per maand? Ontdek hier mijn formule!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Hoeveel moet je elke maand sparen?

hoeveel sparen per maand

Je denkt er al een tijdje over na om je spaarrekening te laten groeien maar hoeveel moet je elke maand sparen?

Het idee benauwt je namelijk enorm dat je nu geen nieuwe wasmachine kunt betalen mocht deze opeens kapot gaan.

Ook kan je de vakantie niet in één keer betalen en raak je in paniek van hoge bedragen. Je hebt het nu eenmaal niet en rekeningen stop je liever weg dan dat je er een plan voor bedenkt.

Maar als je zo doorgaat kom je geen stap verder. Je geldzorgen zullen nooit als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daar moet je zelf wat voor doen. Klaar om het eens anders aan te pakken?

Inhoudsopgave

Moet je elke maand sparen?

Nu denk je misschien maar waarom moet ik sparen. Dat is toch helemaal niet nodig, dat doe ik later wel. Ik moet alleen maar meer verdienen dan zal ik vanzelf mijn spaarrekening laten groeien.

Maar het probleem daarvan is dat als het je lukt om meer te verdienen er nog steeds niet verandert. Jij hebt nooit geleerd om minder uit te geven dan er binnen komt.

Sparen lukt je daarom keer op keer weer niet. Als je heel eerlijk bent word je regelmatig bezweet wakker omdat je opeens beseft dat die autoverzekering ook nog betaald moet worden.

Elke keer is er wel weer een extra rekening waardoor je nooit eens iets leuks kunt doen. Extra geld verdienen is dan geen oplossing omdat je gewend bent alles uit te geven wat er binnen komt.

Waarom is elke maand sparen belangrijk

Sparen is belangrijk omdat jij jezelf traint om anders met je geld om te gaan. Als jij het belangrijk vindt om te sparen zorg je er automatisch voor dat je altijd iets overhoudt van je inkomen. Het is normaal voor je om minder uit te geven dan je verdient.

Dat is iets wat zo vanzelfsprekend is dat het geen enkel probleem is om iets als een nieuwe wasmachine te kopen. Jij hebt immers genoeg spaargeld, je zet elke maand wat opzij voor noodgevallen en voor leuke dingen.

Dat is een groot verschil met altijd gestrest zijn omdat je niet weet hoe je voor dit soort dingen kunt betalen.

Hoeveel komt er elke maand binnen

Om iets te kunnen veranderen aan je eigen situatie is het nodig dat je inzicht krijgt in je eigen situatie. Je moet jezelf met je neus op de feiten drukken. Dat is niet leuk maar het is wel nodig.

Pak dus eens pen en papier en schrijf eens op wat je elke maand verdient. Schrijf vervolgens ook eens op waar je geld aan uitgeeft. Heb je geen idee wat je doet met je inkomen? Open dan eens je bankieren app en schrijf alle uitgaven eens op van de afgelopen twee maanden.

Kijk nu eens kritisch naar het verschil in cijfers. Ben je goed bezig en is het makkelijk voor je om te sparen? Of moet je iets veranderen omdat er niets overblijft?

Wat is je spaardoel

Sparen moet wel leuk zijn, het moet een doel hebben. Sparen is iets wat verstandig is omdat je anders met je geld omgaat. Er is geen vast bedrag hoeveel iedereen elke maand moet sparen.

Dat verschilt natuurlijk per persoon, salaris en het doel waarvoor je spaart. Wel is mijn advies altijd om het jezelf te leren minder uit te geven dan je verdient. Zo hou je onderaan de streep altijd meer over dan er binnenkomt. Dat voorkomt veel vervelende problemen.

Je maakt sparen een stuk leuker door er een doel aan te koppelen. Als je voor iets spaart wat belangrijk voor je is zal je gemotiveerd zijn om daar je best voor te doen. Misschien is dit een verhuizing, een verbouwing, een vakantie of iets anders.

Daarnaast is een tweede spaarpotje voor noodgevallen altijd verstandig maar dat is niet iets wat de meeste mensen motiveert om in actie te komen. Spaar dus voor iets wat je leuk vindt.

hoeveel sparen per maand

Kijk eens naar je spaardoel

Een spaardoel maak je haalbaar door er een bedrag aan te koppelen. Sparen moet leuk zijn omdat je het voor iets doet wat je leuk vindt en waar je plezier aan beleeft. Ga nu eens op zoek naar het bedrag wat je nodig hebt om je doel haalbaar te maken. Hoe duur is die verre vakantie, die verbouwing of die nieuwe auto?

Hoeveel moet je elke maand opzij zetten

Nu je een spaardoel hebt gekozen waar je elke maand wat voor opzij wil zetten is het tijd om na te denken over hoeveel je elke maand wil sparen. Hoe bepaal je dat bedrag? Deel dit bedrag door het aantal maanden dat je de tijd neemt om dat bij elkaar te sparen.

Wil je over een jaar een bedrag van €2000,- op je spaarrekening hebben staan deel dit dan door twaalf maanden.

€2000,-/12= €166,66

Nu zie je dat als je over een jaar €2000,- wil sparen je daar elke maand €166,66 voor opzij moet zetten. Zo maak je een groot spaardoel kleiner en haalbaar.

De spaarmethode die bij je past

Hoeveel je elke maand moet sparen is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste van je spaardoel, je weet zelf hoe belangrijk dit spaardoel is en hoeveel je daar elke maand voor opzij moet zetten.

Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met je inkomen en hoeveel je daarvan opzij kunt zetten om lekker te leven en te sparen. Dit moet in verhouding zijn, het is dan ook beter om langer de tijd te nemen voor een spaardoel dan dat je jezelf tekort doet omdat je een bedrag moet sparen. Sparen moet leuk zijn!

Als laatste moet je sparen op een manier die bij je past. Ook als het nog helemaal nieuw is moet je ontdekken hoe jij jezelf kunt motiveren om elke maand een bedrag opzij te zetten.

Voor mij werkt het goed om dit automatisch te laten overschrijven op mijn spaarrekening terwijl het voor een ander veel prettiger is om kleingeld in een spaarpot te doen.

Kom je in de verleiding om je spaargeld weer over te zetten naar je lopende rekening? Verwijder dan de bankieren app van je telefoon of sluit een spaarrekening af bij een andere bank en maak het jezelf zo moeilijk mogelijk om aan je spaargeld te komen.

Hoeveel moet je per maand sparen: de formule

Hoeveel je elke maand moet sparen om je doelen te behalen is dus eigenlijk heel simpel. Bepaal het bedrag wat je nodig hebt en deel het door het aantal maanden dat je de tijd hebt om te sparen.

Jezelf leren sparen is een prettige manier om anders met je geld om te gaan. Voorkom zorgen over je geldzorgen door altijd verstandig met je inkomen om te gaan.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.