Hoe krijg je grip op je geld? (Zelfs als je een gat in je hand hebt)

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Hoe krijg je grip op je geld?

Hoe krijg je grip op je geld

Hoe krijg je weer grip op je geld? Veel mensen vinden het lastig om niet al hun inkomen uit te geven. Hoe krijg je grip op je geld en stop jij ermee om alles uit te geven?

Als je hard hebt gewerkt voor je inkomen vind je dat je het verdient om de mooiste spullen te kopen en leuke dingen te doen.

Dat begrijp ik heel goed maar helaas los je hier niets mee op. We leren namelijk niet hoe we met ons geld moeten omgaan om een rooskleurige toekomst op te bouwen.

Geef je alles uit dan zit je elke maand weer gespannen op je volgende salaris te wachten. Dat is geen fijn vooruitzicht, toch?

Waarom moet je grip krijgen over je geld

Ik weet nog goed hoe gestrest ik was als de rekening weer leeg was aan het einde van de maand. Als er niets meer op je rekening staat is dit een groot probleem. Als er dan iets kapot gaat kan jij er niet voor betalen.

Ook lukt het niet om wat leuks te doen met vrienden, als er niets op je rekening staat kun je het ook niet uitgeven. Het is dus belangrijk om grip te krijgen op je geldzaken en ervoor te zorgen dat er altijd geld op je rekening staat. Dit beschermt je tegen vervelende situaties en geeft je ook meer rust en zekerheid.

Wat de meeste mensen fout doen

Het is zo jammer om te zien maar omgaan met geld is iets wat je nergens leert. Je komt er al snel achter dat als je geld uitgeeft het ook niet meer terugkomt maar dan is het al te laat. De fout die je nu maakt is niet verstandig omgaan met je inkomen. Je geeft het uit voordat je er erg in hebt.

Aan het einde van de maand zucht je weer omdat je denkt waar is mijn inkomen toch heen gegaan. Helaas is het dan al te laat, je hebt het allemaal al uitgegeven. Tijd om daar wat aan te veranderen want zo kom je alleen maar in de problemen.

Hoe krijg je grip op je geld

Jij hebt het niet geleerd

Als je nu niets verandert aan hoe jij met je geld omgaat kom je in de problemen. Het moment dat ik het roer omgooide wist ik dat ik het anders moest aanpakken. Ik besloot dat er niets anders opzat dan mezelf te leren om elke maand minder uit te geven dan er binnenkwam.

Dat is de basis die jij jezelf ook moet leren. Maar de kans is groot dat jij geen idee hebt hoe je situatie er nu uit ziet. Dat is niet erg maar je moet er wel voor zorgen dat je inzicht krijgt in hoe je cijfers er precies uit zien.

Hoeveel geef je elke maand uit?

Hoe krijg je nu grip op je geldzaken? Door inzicht te krijgen in je geldzaken. De eerste stap is pen en papier te pakken en jezelf met de neus op de feiten te drukken. Schrijf op hoeveel inkomen er elke maand binnenkomt en schrijf daarna op hoeveel je elke maand uitgeeft.

Scrol dus eens door je internetbankieren en ontdek wat je de afgelopen twee maanden hebt gedaan. Ik zal je zeggen dat het je zal verbazen hoeveel geld je uitgeeft aan onbelangrijke dingen als je geen flauw benul hebt van je geldzaken.

Hou je geld over of geef je alles uit?

Om grip op je geldzaken te krijgen moet je minder uitgeven dan er binnenkomt. Zo simpel is het nu eenmaal. Maar waar de meeste de fout ingaan is dat ze geen idee hebben of ze dit doen.

Door alles eens op te schrijven zie je of je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt of er een mooie balans is in je geldzaken. Is die balans er niet dan moet je dingen gaan veranderen.

Zorg jij voor een balans in je geldzaken

Schrik je van alles cijfers nu ze op papier staan omdat je meer uitgeeft dan goed voor je is? Dan is het tijd om wat te veranderen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geldzaken.

Op het moment dat je meer uitgeeft dan goed voor je is moet je gaan besparen. Soms kan dit op je vaste lasten maar dit kan ook doen op je boodschappen, abonnementen, snacks voor onderweg etc.

Hoe krijg je grip op je geld

Hoe krijg je grip op je geld: volg deze simpele stappen

Ben je er klaar voor om grip op je geldzaken te krijgen omdat je weet dat er iets moet veranderen? De onderstaande stappen zijn essentieel om je verder op weg te helpen.

Administratie op orde brengen

Heb je nog een lading ongeopende brieven op de tafel liggen met rekeningen? Tijd om ze open te maken en deze te betalen of afspraken te maken over een betalingsregeling. Persoonlijk ben ik een grote fan van mappen en tabbladen om overzicht te houden over al je geldzaken.

Betaal je rekeningen indien dit mogelijk is altijd met automatisch incasso zodat je er niet meer naar hoeft om te kijken. Dat voorkomt veel vervelende boetes die je anders voorkomt.

Een budget opstellen

Hoe krijg je grip op je geldzaken vroeg jij je af. Dit krijg je vooral door iets te veranderen aan wat je nu doet. Schrijf dus al je cijfers op om te zien of je geld overhoudt of steeds te veel uitgeeft. De volgende stap is een budget te maken.

Je inkomen verdeel je op deze manier over de verschillende kostenposten zodat je precies weet hoeveel je overal aan kunt uitgeven. Door je hieraan te houden lukt het je om flink te besparen en zuiniger met je inkomen om te gaan.

Focus op je doelen

We hebben allemaal doelen die belangrijk voor ons zijn. Zo is het voor mij belangrijk om elke maand wat opzij te zetten voor etentjes, vakanties, weekendjes weg en andere leuke dingen.

Om te kunnen sparen moet ik er dan wel voor zorgen dat ik minder uitgeef dan ik verdien. Doordat ik dit elke maand doe is het voor mij eenvoudig om een deel van mijn inkomen te sparen. Dit is iets wat jij ook zou moeten doen.

Verander je leven

Door op een andere manier met je inkomen om te gaan lukt het je om minder uit te geven en zorg jij ervoor dat er een balans komt in je geldzaken. Daardoor zal jij eenvoudiger sparen maar weet je ook altijd dat er geld op je rekening staat. Dat is een heerlijk gevoel!

Hoe krijg je grip op je geldzaken? Jij kan dit ook!

Hoe krijg je nu grip op je geldzaken? Door iets te veranderen aan wat je nu doet! Je moet je bewust zijn van wat je nu fout doet, je cijfers opschrijven om een overzicht te krijgen en structureel minder uitgeven. Doe je dit allemaal dan ben je goed bezig!

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *