Wat zijn de gemiddelde uitgaven van een gezin per maand?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

De gemiddelde uitgaven van een gezin per maand.

gemiddelde uitgaven van een gezin per maand

Wil je nu wel eens weten wat de gemiddelde uitgaven van een gezin zijn per maand? Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zijn niet zo open over de maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Als jij misschien elke maand weer worstelt en het gevoel hebt dat je de enigste bent dan kan ik je gerust stellen.

Als gezin de gemiddelde uitgaven per maand flink omlaag schroeven is een uitdaging. Vooral als je geen idee hebt waar je moet beginnen.

Als je er nog niet goed in bent maak je dan geen zorgen, jij kan dit ook leren.

In dit artikel vertel ik je er meer over hoeveel de gemiddelde uitgaven zijn van een gezin per maand zijn, en hoe je dit met een aantal stappen naar beneden schroeft.

Wat zijn de gemiddelde uitgaven van een gezin per maand uit? 

We hebben allemaal wel eens maanden waar je meer rekeningen moet betalen en de uitgaven zich enorm lijken op te stapelen. Het is dus helemaal niet gek dat dit je regelmatig overkomt.

Een goede planning maken zodat je weet wanneer de duurdere rekeningen eraan komen helpt je mogelijk al uit de brand. Maar als je nu structureel meer uitgeeft met het gezin dan er binnenkomt is er een vervelend probleem.

Geldproblemen zijn een van de ergste problemen die je wakker houden en enorm in de problemen brengen. Om je een idee te geven wat nu de gemiddelde uitgaven per maand zijn van een gezin zijn kijken we naar de vaste lasten en de overige kosten die we elke maand maken.

Kosten voor boodschappen

Een van de kosten waar je naar mijn mening flink op kan besparen is besparen op de boodschappen. Kijken we naar de gemiddelde prijzen dan gaan we uit van de volgende samenstelling.

Het Nibud heeft vanuit onderzoek met CBS een aantal gemiddelde cijfers bepaald voor de maandelijkse uitgaven. Persoonlijk denk ik dat ze een beetje te hoog zijn ingeschat.

Het is zeker mogelijk om met veel minder rond te komen dan deze inschattingen van het Nibud. Als ik kijk naar de gemiddelde cijfers geef ik veel minder uit dan het gemiddelde wat hieronder staat.

 • 1 persoon geeft per maand €192 uit aan boodschappen
 • 2 personen geven per maand €380 euro uit.
 • 3 personen met een kind van 7 jaar of jonger geven ook €380 per maand uit
 • 3 personen met een kind ouder dan 7 geven €450 per maand uit
 • 4 personen met kinderen onder de 9 jaar geven €470 uit aan maandelijkse boodschappen.
 • Een huishouden van 4 personen met kinderen ouder dan 9 jaar geven per maand €560 uit aan boodschappen.
 • 5 personen met kinderen onder de 5 jaar geven elke maand maximaal €410 uit.
 • Een huishouden van 5 personen met kinderen tussen de 5 en 9 jaar geven elke maand maximaal €480 uit.
 • Een gezin met 5 personen met kinderen ouder dan 9 jaar geven per maand €630 uit.

Dit zijn gemiddelde cijfers, voor mijn situatie zijn ze veel te hoog ingeschat. Hoeveel je uitgeeft hangt voor een groot deel af van je gezinssamenstelling en dagelijkse dingen die je gebruikt.

Bekijk het als een basishandleiding om in te schatten of je goed bezig bent op dit moment. Zoals ik al aangaf is het zeker mogelijk om hier ver onder te zitten.

Vaste lasten

Een andere grote kostenpost zijn de vaste kosten zoals energie, gas en stroom. In dit artikel laat ik je zien wat de gemiddelde prijzen zijn zodat je zelf na kan gaan of je hieronder zit.

Geef je meer uit dan de gemiddelde prijzen is het raadzaam om even na te gaan of je kosteloos kan overstappen voor een goed tarief.

Kosten energie

WoningtypeVerbruik per jaar in m3Maandelijkse kosten
Flatwoning1000m387
Tussenwoning1350m3110
Hoekwoning1580125
Vrijstaande woning2410179
2 onder 1 kap woning1800139
gemiddelde uitgaven van een gezin per maand

Kosten voor stroom

Een andere kostenpost is het stroom wat je maandelijks verbruikt. Dat hangt natuurlijk enorm af van het aantal personen in je gezin. Het is bijzonder om te zien in onderstaande lijstje dat er een groot verschil is tussen het verbruik van 1 en 3 personen maar dit verschil niet aanzienlijk groot is tussen de 4 en 6 personen.

Natuurlijk kan je hier ook zuinig mee omgaan door altijd alle stekkers uit het stopcontact te halen als je het niet gebruikt, en je apparaten niet stand-by te laten staan. De cijfers geven een inzicht in de gemiddelde kosten.

GezinssamenstellingVerbruik per jaarMaandelijkse kosten
11925 kWh36
23005 kWh57
33605 kWh68
44155 kWh78
54375 kWh82
64385 kWh83

Waterkosten per jaar

Er zijn gelukkig ook dingen in Nederland die niet duur zijn. Zo is ons water spotgoedkoop en betaal je per jaar waarschijnlijk niet meer dan €100 tot €200 betaald.

GezinssamenstellingVerbruik m3Maandelijkse kosten
146m3€10
293m3€15
3135m3€19
4163m3€21
5184m3€23

Wat geeft een gezin per maand gemiddeld uit? 

Als we ervan uitgaan dat een gemiddeld gezin bestaat uit 4 personen, 2 volwassenen en 2 kinderen zien de maandelijkse kosten er als volgt uit.

Vaste kostenPer maandPer jaar
Gas€118€1416
Water€21€252
Licht€78€936
Totale kosten€217€2604

Hoe kan je minder uitgeven als gezin

Dit zijn de gemiddelde cijfers van het Nibud. Dit zijn berekeningen en het is goed mogelijk dat je veel minder uitgeeft of nu tot de conclusie komt dat je meer uitgeeft dan gemiddeld.

Indien dit het geval is wil je ervoor zorgen dat je uitgaven flink naar beneden gaan. Een eerste stap is al je rekeningen eens door te lopen en een overzicht te maken. Hoe zien je uitgaven eruit?

Wat voor kosten maak je elke maand en is er iets waar je op kan besparen met het gezin. Soms zijn het de kleine uitgaven die je niet eens doorhebt maar die toch enorm oplopen.

Geef je minder uit dan een gemiddelde uitgaven van een gezin per maand? 

Nu je een inzicht hebt gekregen in de gemiddelde uitgaven van een gezin per maand ben ik heel nieuwsgierig of je onder de cijfers zit of juist meer uitgeeft.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

2 reacties op “Wat zijn de gemiddelde uitgaven van een gezin per maand?

 1. Hallo Annemie

  Ik ga ervanuit dat je de curcus van jacko meijaard hebt gevlolg voor 47 euro. Is deze compleet
  Is dit voldoende om uiteindelijk geld te gaan verdienen?
  Het zal toch niet zo zijn dat weer alles nodig hebt om het uiteindelijk tot een succes te maken?

  Bedankt,

  Gr Johan

  1. Hoi Johan,

   Ik heb de training van Jacko zelf ook gevolgd en denk dat dit een hele goede basis training is om alles te leren over affiliate marketing.
   Na de training weet je precies wat je moet doen om geld te verdienen met je website.

   Na het volgen van de training is het de bedoeling dat je met je eigen affiliate website aan de slag gaat zodat je daadwerkelijk geld verdient met je eigen website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *