Gelukkig worden: Maakt het kopen van spullen je een gelukkiger mens?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Gelukkig worden

gelukkig worden

Heb je wel eens iets gekocht met het idee dat je hierdoor gelukkig zou worden. Is de gedachte: als ik deze schoenen koop dan voel ik me vast beter, wel eens door je hoofd gegaan?

Toen ik een stuk jonger was vond ik het heerlijk om veel geld uit te geven, vooral na een drukke gestreste werkdag.

Uit eten of naar de bioscoop, nog even een nieuw jurkje voor het weekend. Het kon allemaal niet gek genoeg.

Het voelde goed om mezelf te trakteren, vooral na een drukke dag of een vervelende week.  Maar als je steeds meer te maken krijgt met dit soort dagen dan geef je veel te veel uit.

Zonder dat je het doorhebt zorg je zelf voor een lege rekening aan het einde van de maand. Dan is het weer wachten op je salaris en begint de hele cirkel weer opnieuw.

Inhoudsopgave

Waarom koop je zoveel?

Het kost wat tijd om erachter te komen waarom je op dit soort dagen de behoefte voelt om veel te kopen. Als je er eenmaal achter bent wat de aanleiding hiervoor is, zal je er mee aan de slag moeten gaan.

We hebben allemaal een manier om met onze emoties om te gaan. Sommige mensen gooien het er gelijk uit en gaan meteen de confrontatie aan, sommige mensen kopen te veel spullen en andere gaan extra snoepen.

Spullen kopen op het moment dat je niet lekker in je vel zit is dan ook geen goede oplossing, je koopt meer dan je nodig hebt en je krijgt er altijd spijt van.

Gelukkiger worden door nieuwe spullen te kopen, is dan ook een illusie. Het helpt je misschien voor een kort moment maar op de lange termijn helpt dit je niet. Het brengt je juist alleen maar in de problemen.

Wat maakt je wel gelukkig?

Er zijn dus heel veel uitgaven die je eigenlijk niet gelukkig maken. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon. Misschien ben jij wel gek op gamen en kan je niet wachten om het volgende spelletje te kopen.

Dit spelletje maakt je misschien juist enorm gelukkig. Maar als je nieuwe kleding koopt om maar te kopen en om je beter te voelen, zal je hier niet gelukkiger door worden.

Denk er altijd goed over na wat jou gelukkig maakt, wat maakt je blij en geeft een enorme glimlach op je gezicht. Voor veel mensen geeft het kopen van nieuwe spullen een goed gevoel, het nadeel van dit probleem is dat het maar tijdelijk is.

Op het moment dat het is uitgewerkt voel jij je schuldig, en misschien zelfs rotter dan voor je dure aankoop. Als je er een patroon van maakt om continu dure spullen te kopen, die eigenlijk niet binnen je budget vallen dan kom je alleen maar in de problemen.

Als we naar de statistieken kijken, is het duidelijk dat de meeste mensen veel geldstress ervaren en niet gelukkiger worden van het kopen van nieuwe spullen.

  • 58% van de Nederlanders heeft minder dan €1000 op de spaarrekening staan.
gelukkig worden

Door te veel uit te geven zullen veel huishoudens niet sparen, en blijft er altijd stress over de geldzaken. Meestal krijg je spijt nadat je een aankoop hebt gedaan, en in dit artikel zal ik je meer vertellen waarom nieuwe spullen je niet blij maken.

Niet alle uitgaven zijn slecht voor je. Sommige uitgaven maken je juist blij, dit zijn wel de uitgaven waar je geld voor opzij zet en die in je begroting passen. Spaar je al maanden voor een nieuw spelletje voor de PlayStation dan is dit een uitgave die je enorm blij maakt. Eindelijk is het je gelukt om dit te kopen.

Er is altijd iets nieuws

Er zijn mensen die elk jaar een nieuwe telefoon kopen en het duurste abonnement nemen. Ze hebben altijd een gloednieuwe keuken en een nieuwe badkamer.

Zijn deze mensen ook per se gelukkiger? Gelukkig worden door nieuwe spullen of een luxe interieur, is een hele ongezonde manier van gelukkig zijn. Voor de meeste mensen zit geluk in de kleine dingen, in gezond zijn, en tijd doorbrengen met je gezin of vrienden. Spullen zijn dus maar spullen.

Niet lekker in je vel zitten

Als je weet van jezelf dat je nieuwe spullen gaat kopen als je niet lekker in je vel zit, is het tijd om daar wat aan te veranderen. Misschien kan je de volgende keer eens een goede vriendin opbellen, of een iets anders doen wat je geen geld kost. Ga naar de sportschool, kijk een leuke film, of maak een uitgebreide maaltijd.

Een aankoop bepaald niet wie je bent

Door nieuwe spullen te kopen zal je niet gelukkig worden. Ook bepalen de spullen die je al gebruikt niet wie jij bent. Je bent niet minder waard omdat je geen dure merk broek draagt, of elke dag in een dure Mercedes stapt.

De spullen die je draagt of gebruikt elke dag zijn geen beeld voor wie jij bent. Jij bent veel meer dan dat. Spullen kopen om je anders en beter voor te doen helpt je niet om je beter te voelen.

gelukkig worden

Voordat je een aankoop doet

Sta er de volgende keer eens bij stil waarom je zo je best doet om geld opzij te zetten. Waarom ben je elke maand aan het sparen, wat is je grootste doel op dit moment?

Is dat een verre vakantie of de studie van je kinderen. Wat je doel ook is maakt niet uit, jij bent zelf verantwoordelijk om hiermee aan de slag te gaan. Het is belangrijk voor je anders ben je er niet al zo lang mee bezig.

Vergeet daarom nooit waarom je hiermee bezig bent, het is zo zonde als je teleurgesteld bent in jezelf, doordat je even niet lekker in je vel zit.

Vraag jezelf dus altijd af waarom wil ik dit kopen en heb ik dit echt nodig. Gelukkig worden door nieuwe spullen bestaat niet, het maakt je veel gelukkiger als jij je spaardoelen behaald.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.