Geldzaken verbeteren? Met deze #50 tips gaat het je zeker lukken!

Gemiddelde leestijd: 31 minuten

50 manieren om je geldzaken te verbeteren

geldzaken verbeteren

Wil jij je geldzaken verbeteren en beter leren omgaan met je inkomen. Voor veel mensen is het een lastige opgave om minder uit te geven en een spaarpotje op te bouwen.

Maar voor sommige noodsituaties is het echt nodig dat je wat hebt opgebouwd.

Zo zijn er veel mensen die te maken krijgen met het niet verlengen van een contract en dit brengt behoorlijk wat stress met zich mee. Vooral als je niets hebt om op terug te vallen.

In dit artikel wil ik je dan ook helpen om op 50 verschillende manieren je geldzaken te verbeteren dit jaar.

Om ook wat te doen met je doelen is het nodig dat je in actie komt en aan de slag gaat. Anders zijn je goede voornemens van korte duur.

Inhoudsopgave

Je geldzaken verbeteren

Om je leven te verbeteren moet je ervoor zorgen dat je beter omgaat met je financiën.
Als je er klaar mee bent om te leven van salaris naar salaris te leven en nu echt wat wil veranderen dan is dit een teken dat er iets moet veranderen.

Als je de afgelopen jaren verkeerde keuzes hebt gemaakt om je geldzaken te verbeteren gaat dat niet zomaar in een dag weg. Maar door jezelf te trainen en de juiste keuzes te leren maken ga je de situatie steeds meer veranderen en naar je eigen hand zetten.

Het is nog niet te laat dus geef niet zomaar op. Deze 50 manieren om je geldzaken te verbeteren zijn misschien overweldigend dus je hoeft ze niet allemaal in een keer te gebruiken. Pas er vier of vijf toe en ga dan op een later moment terug om verder te gaan met de rest van de lijst.

1 Wat zijn je doelen om je geldzaken te verbeteren?

Wat wil je bereiken dit jaar of volgend jaar. Waar wil je elke maand wat voor opzij zetten? Kortom waar doe je het voor. Als je elke maand wat spaart moet je doel zo belangrijk voor je zijn dat het je motiveert om niet zomaar op te geven.

Misschien heb je een bedrag geleend van €10.000 dat je zo snel mogelijk wil terugbetalen. Maak dan een plan en bepaal hoeveel je elke dag terug gaat betalen. Om ervoor te zorgen dat je doelen ook echt haalbaar zijn moet je de doelen SMART maken. Smart staat voor:

 • Specifiek: Wat wil je precies bereiken, wat is het bedrag, schrijf dit allemaal op.
 • Meetbaar: Hoeveel ga je hier elke maand voor opzij zetten, wat heb je elke maand nodig?
 • Acceptabel: Is het een haalbaar doel? Vraag jezelf ernstig af of je dit echt kan doen en stel het anders bij.
 • Realistisch: Waarom is dit zo belangrijk voor je, wat gaat het je opleveren als het lukt.
 • Tijdsgebonden: In hoeveel tijd ga je dit precies doen.
geldzaken verbeteren

2 Gebruik een budget om je geldzaken te verbeteren

Ik weet dat een budget niet heel spannend klinkt. Maar als jij je geldzaken wil verbeteren moet je weten hoeveel je elke maand kan uitgeven. Stel je voor dat je elke maand tweehonderd euro minder kan uitgeven waar bespaar je dan op?

Het is heel belangrijk om te weten hoeveel je verdient en wat je daarvan uitgeeft. Door dit overzicht te maken krijg je in een oogopslag veel duidelijkheid over je eigen geldzaken.

Door een budget te maken is het overzichtelijk voor je waar je hoeveel aan uitgeeft.

3 Betaal schulden af om je geldzaken te verbeteren

Betaal schulden zo snel mogelijk af. Vooral de schulden waarover je een rentepercentage betaald. Het is zonde van je geld om hiermee te wachten en dit bedrag te laten oplopen.

Als je het kan betaal het dan zo snel mogelijk af. Bij het kopen van nieuwe dingen is mijn advies altijd om het in een keer te betalen en het anders niet te doen. Leen nooit geld en betaal ook niet maandelijks, dit is een stuk duurder dan je het in een keer betaald.

4 Extra inkomen verdienen

Een van de manieren om je geldzaken te verbeteren is flink te besparen op je uitgaven. Een andere manier die je ook gaat helpen is je inkomen te laten toenemen.

Hoe dan vraag jij je misschien af. Je krijgt te weinig betaald of je vraagt al heel lang om een salarisverhoging maar dit zit er maar niet in? Ga dan eens op zoek naar extra verdienmodellen. Zo kan je met een blog een passief inkomen opbouwen.

Jacko vertel je in zijn training hoe hij hier €10.000 per maand verdient. Dit is een manier waardoor je op de lange termijn een extra inkomen kan opbouwen.

Ook kan je teksten schrijven bij een tekstbureau en als freelancer gaan werken. Hier kan je mee beginnen naast je eigen baan. Zo hoef je niets in te leveren maar kan je toch een extra inkomen opbouwen.

Wil je online geld verdienen naast je baan?

Ontdek hier hoe je zonder kennis en ervaring je eigen affiliate blog begint.

Ja! Ik wil extra geld verdienen!

5 Geld terugkrijgen op je aankopen

Krijg geld terug op je aankopen door een handige cashback site te gebruiken. Ik ben hier een grote fan van omdat je hierdoor ook een mooi extra inkomen opbouwt met je eigen blog en je eigen uitgaven.

Door je aan te melden bij Euroclix verzamel je automatisch punten bij elke aankoop die je doet. Deze punten ruil je in voor een geldbedrag, ook kan je een unieke link delen met je vrienden en daar weer punten mee verdienen.

Als je toch al je aankopen doet online kan je er net zo goed wat mee verdienen, toch?

6 Geef minder uit om je geldzaken te verbeteren

Een van de manieren waardoor je de financiën verbeterd is je inkomen te laten groeien. Een andere manier is je uitgaven te verlagen en hier heel kritisch mee om te gaan. Zo kan je al je rekeningen eens doorlopen om te kijken of je ergens op kan besparen.

Soms helpt het zelfs om prijzen te vergelijken en de energiemaatschappij eens op te bellen. Zo kan je aangeven een andere prijs te hebben gezien bij de concurrent en er nu over nadenkt om over te stappen. Vaak is een maatschappij dan wel meedenkend om de prijs te verlagen. Ze willen je niet kwijt als klant.

Ga niet meer uit eten maar bestel eten als je eens wat anders wil eten. Nog beter is het om tijd te maken voor de maaltijd, elke week eens een ander recept uit te proberen en steeds weer wat nieuws op tafel te zetten.

Vergelijk prijzen voordat je een aankoop doet en kies alleen maar voor de goedkoopste optie. Gelukkig kan je met het internet alles vergelijken en hoef je dat niet in verschillende winkels te doen.

Vergeet je wel eens een rekening te betalen? Laat dit vervolgens automatisch afschrijven, scheelt je weer boetes.

geldzaken verbeteren

7 Automatisch sparen om je geldzaken te verbeteren

Denk je dat je aan het einde van de maand nog wel wat overzet naar je spaarrekening? Vergeet het maar, de kans is groot dat je dit niet meer doet. Daarom moet je dit soort dingen automatiseren.

Zo maak je meteen een bedrag over als je salaris op je rekening staat. Dan voorkom je dat je het uitgeeft. Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen te sparen. Dit is maar een streefbedrag, je hoeft er niet naar te leven maar probeer elke maand een vast bedrag opzij te zetten.

8 Investeren

Je hoeft er geen verstand van te hebben om te begrijpen dat als je in de juiste aandelen investeert het je vanzelf geld gaat opleveren. Als je investeert in een bedrijf wat elke maand weer winst maakt gaat het je vanzelf geld opleveren.

Denk aan bedrijven als Netflix of Spotify. Heb je er geen verstand van maar kan je wel een klein deel van je inkomen investeren? Schakel dan altijd professionele hulp in en probeer in te zetten op bedrijven die winstgevend zijn.

9 Breng je hypotheek naar beneden

Net als het sparen van je inkomen is het ook goed om erbij stil te staan of het mogelijk is om een deel van je inkomen te gebruiken om je hypotheek extra af te lossen. Stel je voor dat je een klein bedrag in je huis kan investeren ben je eerder klaar met het aflossen en zie je het bedrag steeds meer afnemen.

10 Doe zoveel mogelijk zelf

Pinterest staat vol met verschillende DIY projecten en dat is niet voor niets. Zo kun je knutselen, nieuwe recepten maken, meubels opknappen en noem het maar op. Door meer zelf te doen bespaar je ook nog eens enorm veel geld.

Wat kan je allemaal doen:

geldzaken verbeteren

11 Investeer in jezelf om je geldzaken te verbeteren

Door nieuwe dingen te leren en te lezen ontwikkel jij jezelf. Hoe kan je hiermee je geldzaken verbeteren? Kennis is macht en door meer kennis op te doen verbeter je altijd je kansen op de arbeidsmarkt.

Zo kan je oplossingen vinden voor problemen van anderen en hier wat mee doen in je privéleven of je professionele carrière. Een aantal boeken die goed zijn om door te nemen:

12 Ruim je huis op

Dit is niet alleen goed voor je eigen hoofd, rommel en chaos maken je onrustig. Daarom is het goed om op te ruimen en orde te scheppen in de dagelijkse chaos van het leven van je gezin. Het levert je ook nog eens wat op als je door je spullen heen gaat en er dingen zijn die je kan verkopen.

Soms heb je spullen die nog gloednieuw zijn maar nog nooit zijn gebruikt. Waarom laat je het dan verstoffen? Je kan het dan veel beter verkopen dan laten staan in je kast. Met het boek van Marie Kondo heb je weer een lekker opgeruimd huis.

13 Loop je abonnementen door

Betaal je voor de sportschool maar kom je er nooit? Heb je elke keer weer het gevoel dat je gaat sporten maar komt het er nooit van. Dan is dit toch zonde van je geld?

Zeg al je abonnementen op als je er toch geen gebruik van maakt. Het bespaar je onwijs veel geld en je mist het toch niet. Je had vast geen idee dat je er elke maand voor betaalde.

14 Wees streng om je geldzaken te verbeteren

Het is een menselijke gewoonte om indruk op andere te willen maken. We willen graag dat anderen onder de indruk van ons zijn. Daarom doen we graag mee in groepen en geven we soms meer uit dan de bedoeling is.

Dat betekent dat je vaker nee moet zeggen en accepteert dat je zelf kiest waar je geld aan uitgeeft. Vind je het zonde om geld uit te geven aan een etentje dan ben je er vrij in om daar eerlijk over te zijn.

15 Geloof in jezelf

Je geldzaken verbeteren is misschien helemaal nieuw voor je. In het verleden ben je hier niet goed mee omgegaan en daarom komt er nu heel wat op je af. Begrijp dat het heel normaal is dat je in eerste instantie niet goed weet hoe dit allemaal werkt.

Het gaat de ene dag beter dan de andere dag. Dit is een leermoment en jij kan jezelf trainen om anders met je inkomen om te gaan. Geef niet op als het even niet lukt maar besef je weer waarom je bent begonnen in de eerste plaats.

16 Verdeel je inkomen in meerdere potten

Mocht je het nog lastig vinden om je geldzaken te verbeteren is het handig om je inkomen te verdelen over meerdere potten. Zo heb je de noodpot, hier vallen je hypotheek/huur in, gas, water, licht, benzine, ov kosten en boodschappen in. Dan heb je een spaarpot, hier gaat elke maand wat in.

Vervolgens blijft er nog een pot over voor leuke dingen. Als je op deze manier naar je inkomen kijkt zorg je ervoor dat je eerst alle belangrijke dingen betaald, spaart en daarna pas uitgaven doet voor je plezier.

17 Gebruik een spaarpot om je geldzaken te verbeteren

Door een ouderwetse spaarvarken of spaarpot te gebruiken maak je er een gewoonte van om al je kleingeld in je spaarpot te doen. Zo heb je aan het einde van het jaar toch weer een leuk extraatje. Zonder dat je het doorhebt spaar je toch een flink bedrag.

Met deze digitale spaarpot kan je precies zien wat je hebt gespaard.

18 Rond al je pinbetalingen af

Er zijn speciale apps die je hiermee helpen maar je kan dit natuurlijk ook handmatig doen. Stel je voor dat je iets koopt van €22,50 dan rond je het af naar €23. Maak dan elke keer € 0,50 over naar je spaarrekening. Nu denk je misschien dat dit niet veel oplevert. Maar als je dit doet voor alles wat je de hele week koopt sta je versteld van al je uitgaven.

19 Ga op zoek naar aanbieden

Wees altijd op de hoogte van aanbiedingen van je favoriete winkel en blijf de folders in de gaten houden voor de beste deals. Een fijne app die je hiervoor kan gebruiken is reclamefolder.

20 Laat de auto vaker staan

Niet alleen is dit goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Hoe vaker je de fiets neemt hoe minder benzine je nodig hebt. Carpoolen kan ook een goed idee zijn om de kosten te verdelen. Zo deel je de kosten gezamenlijk en dat is weer een stuk goedkoper.

21 Doe je lichten uit als je de kamer verlaat

Het is super zonde van je energiekosten als je het licht van je zolder de hele avond laat aanstaan terwijl je beneden in de woonkamer zit. Maak er dus een gewoonte van om alle lichten uit te doen als je de kamer verlaat.

22 Doe de deuren dicht

Een andere tip is om de deuren dicht te doen als je de kamer verlaat. Hierdoor blijft de warmte in de kamer en dit scheelt weer een hoop stookkosten.

23 Winkel in goedkope winkels om je geldzaken te verbeteren

Zelf ben ik heel fan van goedkope winkels als de Action. Niet alleen voor decoratie slaag ik er goed maar ook voor kabeltjes en andere technische dingen die ik gebruik voor mijn blog en telefoon.

24 Koop merkkleding voor een prikkie

Ben je gek op merkkleding of is je man gek op merkkleding? Dan is het een behoorlijke uitgave om minder uit te geven aan je kleding. Gelukkig zijn hier ook oplossingen voor. Zo kan je natuurlijk een middagje naar Batavia stad gaan of je kleding kopen bij dress-for-less.

25 Eet minder vlees

Vervang je vlees vaker door groenten. Zorg dat je bord voor een groot deel is gevuld met groenten zodat jij je vlees niet meer mist. Het is helemaal niet ongezond om je maaltijd regelmatig zonder vlees klaar te maken.

geldzaken verbeteren

26 Kweek je eigen groenten

Hier moet je natuurlijk wel groene vingers voor hebben. Persoonlijk heb ik dat niet dus voor mij werkt deze tip niet goed. Maar als je goed bent in het verzorgen van je eigen planten en groenten dan is het super fijn om je eigen groenten te kweken. Dit is goedkoper dan de supermarkt.

27 Kweek je eigen kruiden

Het is wel handig als je een beetje goed met planten kan omgaan. Maar dan is het een geweldige toevoeging aan je keuken. Zo kan je basilicum, bieslook of peterselie kweken. Dit gebruik je weer voor verschillende maaltijden, salades of soepen.

28 Koop zoveel mogelijk tweedehands

Dit is natuurlijk niet met alles mogelijk maar als het mogelijk is om nieuwe spullen tweedehands te kopen doe dit dan zo veel mogelijk. Zo kan je veel besparen en als je bijvoorbeeld een meubel opknapt zie je echt niet dat het tweedehands is.

29 Koop handgemaakte cadeautjes

Natuurlijk kan je zelf cadeautjes maken. Zo kan je voor een paar euro een persoonlijk dienblad maken, een kaarsenhouder, een blad met kaarsjes. Of je kiest ervoor om voor een klein bedrag een cadeau aan te schaffen via Etsy.

30 Laat alcohol staan

Ga je uit eten drink dan geen drankje. Dit is een van de dingen waar je flink voor betaald met een avondje eten. Geniet van je maaltijd maar drink water of een glaasje fris. Bewaar een drankje voor thuis, daar bespaar je enorm mee.

31 Maak zoveel mogelijk zelf om je geldzaken te verbeteren

Probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Zo kan je eigen brood maken, pizza, wraps en noem het maar op. Met een beetje bloem en gist kan je verschillende recepten maken.

32 Zorg voor no spend weekenden

Plan een aantal weekenden per jaar in waarbij je niets uitgeeft. Dit zijn de weekenden dat je even gas terugneemt. Zo kan je thuis een filmavond houden of met het gezin naar het park gaan. Natuurlijk hoef je dit niet elk weekend te doen maar zorg wel voor een fijne balans.

33 Maak gebruik van sites als groupon en vakantieveilingen

Wil je toch een keer wat leuks doen betaal hier dan niet veel voor. Maar hou sites als groupon en vakantieveilingen in de gaten.

34 Leer jezelf om dingen te maken

Dit kan het maken van je kraan zijn maar ook het veranderen van je rits. Als je dit soort dingen zelf leert maken hoef je het hier niemand anders voor in te schakelen.

35 Schrijf je uit voor nieuwsbrieven om je geldzaken te verbeteren

Krijg je elke dag mails van verschillende winkels waar je wel eens winkelt? Vliegen de aanbieden je elke dag weer om de oren? Dan is de kans groot dat je ook snel overgaat tot een aankoop. Schrijf je dus uit voor al die nieuwsbrieven. Dat voorkomt een hoop impuls aankopen.

36 Neem de tijd voor een aankoop

Laat het een paar dagen in je winkelmandje te staan om erachter te komen of het een impuls aankoop is of dit iets is wat je echt nodig hebt. Denk je er niet meer over na een paar dagen dan was het toch niet zo belangrijk.

geld sparen

37 Praat met je kinderen hoe je geldzaken kunt verbeteren

Het is zo belangrijk dat je al op jonge leeftijd bewust bezig bent om je geldzaken te verbeteren. Veel van de dagelijkse gewoontes van onze ouders nemen we over. Zo kan het zijn dat je elke maand zegt minder te willen uitgeven en mopperen op jezelf dat het weer niet is gelukt.

De kans is groot dat je kinderen dit overnemen. Zorg er dus voor dat je open over geld praat en maak je kinderen bewust van de waarde van geld en het maken van de juiste keuzes.

38 Hoe lang moet je ervoor werken

We hebben allemaal een ander beeld van wat duur en onbetaalbaar is. Toch is het goed om erbij stil te staan hoe lang je ergens voor moet werken. Is dit schokkend dan is het goed om nog even na te denken over je aankoop.

39 Stel jezelf de vraag heb ik dit echt nodig?

Soms is het goed om jezelf dit soort vragen te stellen. De kans is groot dat als je echt heel eerlijk bent je het niet nodig hebt. Wacht dus altijd even met het doen van een aankoop en stel jezelf deze vraag.

40 Geef zakgeld

Wil jij je kinderen bewust maken van de waarde van geld? Geef ze dan een wekelijks bedrag als zakgeld. Leer ze stap voor stap om hiermee om te gaan, help ze met het sparen en het maken van de juiste keuzes. Dit zal je kinderen helpen om op te groeien als zelfstandige volwassenen.

41 Investeer je tijd om jezelf te ontwikkelen

Een goede opleiding helpt je op de arbeidsmarkt maar moet je daar altijd voor naar school? Of kan je zelf ook je tijd gebruiken om jezelf nieuwe skills te leren?

Zo werk ik veel samen met iemand die helemaal geen achtergrond heeft in online marketing en webdesign maar hiermee bezig is in zijn vrije tijd. Hij doet zijn werk super goed zonder papiertje. Ik weet zeker dat hij met zijn ervaring hier zijn werk van kan maken. Besteed je tijd dus nuttig.

42 Stuur het terug als je niet tevreden bent

Heb je iets gekocht maar ben je niet tevreden en vergeet je het terug te sturen? Dat is echt zonde dus zorg ervoor dat als je niet tevreden bent je het retour stuurt.

43 Loop je rekeningen na om je geldzaken te verbeteren

Ook met het nalopen van je rekeningen kan je er zomaar achter komen dat er een flink bedrag is afgeschreven wat niet de bedoeling is. Laat het er niet bij zitten en blijf actief om dit soort misverstanden op te lossen. Jij moet dit zelf in de gaten houden.

44 Verdien een extra inkomen met het internet

Zorg ervoor dat je inkomen groeit doordat je leert hoe je online extra geld verdient. Zo kan je een eigen blog beginnen en door affiliate marketing een passief inkomen opbouwen.

Volg de trainingen van Jacko hier legt hij je stap voor stap uit hoe je een extra inkomen online kan verdienen. Jacko werkt nog maar 1 tot 2 uur per dag en verdient hiermee minimaal 10.000 per maand.

geld verdienen

45 Verdien een inkomen met sociale media

Ben je actief op sociale media en heb je veel volgers die elke dag een kijkje nemen in je dagelijkse leven? Verdien je hier al een inkomen mee? Dan is het tijd om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. Hoe kan je dat doen? Ga op zoek naar een bedrijf met goede producten voor het hele gezin, gebruik de producten zelf en promoot dit.

46 Beloon jezelf als je doelen zijn behaald

Ben je iemand die graag de stad ingaat om jezelf te belonen of als je niet lekker in je vel zit? Misschien is winkelen een manier om met je emoties om te gaan. Dan wil je hier zo snel mogelijk iets aan veranderen en er een gezonde gewoonte voor in de plaats aanleren.

47 Deel je financiële doelen

Het is veel makkelijker als je in een lijn bent met anderen in je huishouden. Stel dat je doel is om volgend jaar op vakantie te gaan en je daar bepaalde kosten voor verminderd is het wel fijn als je partner op een lijn zit. Bespreek je doelen dus en vorm een sterk team.

48 Denk met elkaar mee

Als je het samen doet met je partner is het een extra stap om je vrienden of familie erbij te betrekken. Zo kan je samen nadenken over andere manieren om met elkaar af te spreken. Manieren die niets kosten of minder kostbaar zijn. Steun elkaar altijd in het behalen van je doelen of in moeilijke tijden.

49 Heb altijd een nood spaarpot om je geldzaken te verbeteren

Er kunnen dingen misgaan in je leven. Dat klinkt misschien heel zwaar maar niemand heeft een glazen bol. Nu kan je er vandaag vanuit gaan dat je het allemaal voor elkaar hebt en kan het morgen opeens helemaal veranderen.

Omdat het bedrijf waar je voor werkt failliet gaat of er iets anders vervelends gebeurt. Zorg dus altijd dat je het een paar maanden kan redden. Zo kan je een nood spaarpot gebruiken voor als het nodig is.

50 Zorg voor je eigen pensioen

Neem je verantwoordelijk en zorg ervoor dat je elke maand een klein bedrag opzij zet voor je pensioen. Helemaal als je op een prettige manier wil genieten van je pensioen.

Het zijn de kleine dingen die je nu doet die je enorm gaan helpen. De toekomstige versie van jezelf is je dankbaar als je hier vandaag nog mee begint.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Één reactie op “Geldzaken verbeteren? Met deze #50 tips gaat het je zeker lukken!

 1. Wat een handige blog, een mooi overzicht van dingen die je makkelijk kunt toepassen!
  Ik merk, nu ik zo door de blog heen scroll, dat ik best veel dingen al wel doe.
  Echter poppen er ook gelijk ideeën in mijn hoofd waarmee ik nog meer zou kunnen besparen.
  Dingen die ik zelf al doe:
  Ik zet automatisch een klein bedrag weg naar een spaarrekening bij een andere bank, hiermee spaar ik voor mijn eigen pensioen.
  Daarnaast sluis ik zodra ik mijn salaris of studiefinanciering binnenkrijg een deel naar mijn spaarrekeningen. Heb voor mezelf uitgerekend hoeveel geld ik maandelijks echt nodig heb voor mijn vaste lasten en daar 150 euro bij opgeteld. Al het geld dat bovenop dat bedrag komt sluis ik gelijk door naar mijn spaarrekening. Ik merk dat ik hierdoor een stuk beter kan sparen!
  Ook werk ik al met euroclix, wat me toch al een leuk bedragje heeft opgeleverd al gaat dat niet heel erg snel.

  Dingen die mij nog in gedachten sprongen, waar mensen misschien nog wat aan kunnen hebben is om het afval nog beter te scheiden zodat je minder geld hoeft te betalen aan afvalstoffen en het legen van de containers.
  Zo kun je bijvoorbeeld drie bakken in de keuken zetten (plastic, groen, en rest). Het groenafval kun je een composthoop van maken in de tuin waar je vervolgens de tuin mee kunt bemesten en het plastic wordt op veel plekken toch al apart ingezameld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.