24 tips voor studenten om geld te besparen, trakteer jij de volgende keer?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Tips voor studenten om geld te besparen

geld besparen tips studenten

Studeren is al duur genoeg en daarom lijkt het er geld er maar uit te vliegen. Ben je op zoek naar goede tips voor studenten om geld te besparen?

Voor veel studenten is het een uitdaging om rond te komen, lekker te leven en ook nog eens alles uit hun studie te halen.

Zo zal het een stuk minder makkelijk zijn om werken en studeren met elkaar te combineren. Op het moment dat je op kamers woont en je opleiding zelf moet betalen zit je al snel met je handen in het haar.

Geen idee hoe je geld kunt besparen, gebruik dan de volgende tips van andere studenten.

Maak altijd een overzicht

Het is een van de dingen die ik iedereen aanraad om te maken. Een overzicht klinkt misschien heel saai of vervelend maar door eens op te schrijven waar je geld heen gaat krijg je inzicht in je eigen situatie.

Waar gaat je geld nu precies naartoe? Als je werkelijk geen idee hebt dan is het tijd om het allemaal eens op papier te zetten. Het is soms schokkend om alle uitgaven eens op papier te zetten. Je ziet dan al snel waar je minder aan moet uitgeven.

Want het zit vaak in de kleine onbenullige uitgaven die eigenlijk niet nodig zijn. Een kopje koffie op het station, een broodje in de lunch. Dit zijn kleine uitgaven die je niet voelt als je afrekent maar als je het bekijkt per maand dan is het toch een flink bedrag.

24 tips om geld te besparen voor studenten

Nu zijn er verschillende bespaartips die we even voor je op een rijtje zetten. Want tips krijgen om geld te besparen is altijd handig, niet alleen voor studenten maar voor ons allemaal.

 • Kook niet voor één persoon

Misschien woon je samen met huisgenootjes en kook je nooit alleen maar voor jezelf. Doe je dit wel? Maak dan eens een maaltijd voor meerdere dagen. Door voor een paar dagen te koken bespaar je niet alleen maar tijd, het is ook nog eens goedkoper om er meerdere dagen van te eten. Bewaar je maaltijd een paar dagen in de koelkast of doe het in de vriezer.

geld besparen tips studenten
 • Lunch meenemen

Het is natuurlijk heerlijk om elke dag een broodje gezond te bestellen maar de kosten lopen al snel op. Zo kost een broodje €3 of €4 per stuk. Maar als je dit optelt voor een hele maand is dat al snel zo’n €80,- per maand. Zonde van je geld dus, daar kan je prima je eigen broodjes voor smeren.

 • Restjes meenemen

Ga je in de weekenden naar huis en heeft je moeder nog wat restjes over van de maaltijd? Neem het mee zodat je er op een later moment nog van kan eten.

 • Let op aanbiedingen

Bij de AH zie je vaak zakjes met groente die afgeprijsd zijn. Let er goed op dat je kijkt naar aanbiedingen, dat scheelt je toch weer wat. Natuurlijk is het ook mogelijk om je groente zelf te snijden, dat is vaak goedkoper dan een zakje groente.

 • Koop je bier alleen in de aanbieding

Het is slim als je geen voorkeur hebt voor wat voor bier je drinkt en het bier meeneemt wat op dat moment in de aanbieding is. Dit scheelt je toch weer, vergeet de lege kratten niet in te leveren.

 • Groente en fruit

Kijk even of er lokale markt is waar je groente en fruit goedkoop kunt inkomen. Als dit niet het geval is ga dan op zoek naar een goedkope supermarkt in je omgeving.

 • Kijk eens naar de vakken bij je voeten

Wist je al dat de bovenste vakken in de supermarkt die op ooghoogte staan duurder zijn. Kijk dus eens vaker naar de lagere vakken. De vakken bij je voeten zijn vaak even goed maar zijn een stuk goedkoper.

 • Kijk naar aanbiedingen

Een app die ik iedereen kan aanraden is reclamefolder. Het is super fijn om deze folder even door te bladeren om op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen.

 • Iets leuks doen, betaal niet te veel

Een van de vele tips voor studenten om geld te besparen is niet veel te betalen voor leuke dingen. Als je een drukke toetsweek hebt gehad wil je natuurlijk even ontspannen. Een dagje weg of een avondje wat leuks doen loopt als snel op. Daarom is het altijd slim om eens een kijkje te nemen bij vakantieveilingen.nl

 • Dure aankoop doen?

Soms kom je er niet onderuit, je telefoon gaat kapot. Je hebt een nieuwe wasmachine nodig. Dat zijn dure uitgaven waar je flink van baalt. Toch is het altijd verstandig om even rond te kijken en prijzen te vergelijken bij verschillende aanbieders.

 • Maak gebruik van Euroclix

Euroclix is een affiliate website. Dit betekent dat Euroclix een vergoeding krijgt als jij een aankoop doet bij een van de vele bekende webshops, hotels en reisorganisaties. Het mooie hiervan is dat jij hier vervolgens een vergoeding over krijgt.

 • Boek een goedkoop vliegticket

Het is goedkoper om je vliegticket en hotel apart van elkaar te boeken. Nu is het altijd raadzaam om buiten het seizoen te reizen en flexibel te zijn in de eindbestemming. Dan kies je voor de goedkoopste vliegtickets en boek je een hotel er apart bij.

 • Koop tweedehandse studieboeken

Een van de dingen die heel duur zijn is het aanschaffen van studieboeken. Natuurlijk hoef je ze niet nieuw te kopen. Het is ook prima om ze tweedehands aan te schaffen. Heb je zelf nog studieboeken liggen die je niet meer gebruikt? Verkoop ze eens via Bol.com.

 • Goedkoper uit eten

Wil je ergens een hapje gaat eten? Maak dan gebruik van een goede aanbieding bij een site als Groupon. Er staan goede aanbiedingen voor je klaar zodat je toch even buiten de deur kunt eten.

geld besparen tips studenten
 • Zorgverzekering

Het is verstandig om de prijzen te vergelijken van verschillende basisverzekeringen. Het is meestal een stuk goedkoper om je tandartsbezoek zelf te betalen in plaats van je hier extra voor te laten verzekeren.

 • Huurtoeslag?

Kijk eens of je recht hebt op huurtoeslag met je huidige inkomen en het aantal bewoners van je woning.  (Aangemeld bij daisycon als affiliate)

 • Neem een sim only abonnement

Heb je nog een telefoon die het prima doet? Neem dan eens een goedkoop sim only abonnement. Dat scheelt je toch weer een paar tientjes per maand.

 • Een kamer verhuren

Heb je nog een kamer over? Verhuur deze kamer dan eens aan een andere student.

 • Ga gratis sporten

Er zijn meerdere manieren om gratis te sporten, zo kan je elke dag gaan wandelen, hardlopen of volg je een goede YouTube workout.

 • Verkoop je samenvatting

Maak je goede samenvatting en wil iedereen die graag van je overnemen? Verkoop ze eens voor een klein bedrag. Een andere optie is anderen studenten te helpen als huiswerkbegeleider.

 • Gratis festivals

In de grote steden is het mogelijk om met deze app gratis festival tickets te winnen. Omdat de kaartjes van festivals toch behoorlijk prijzig zijn bespaar je dan enorm veel geld.

jonge student
 • Wat is je budget

Een van de tips om geld te besparen voor studenten is uitgaven op te schrijven, als je dat hebt gedaan stel dan een budget op. Bepaal hoeveel je elke week mag uitgeven aan boodschappen, kleding, de kroeg, etc.

 • Gratis

Wie is er niet gek op gratis eten. Maak je al gebruik van Scoupy? Scoupy geeft je de mogelijkheid om nieuwe producten uit te proberen. Het enige wat jij moet doen is een foto maken van je kassabon en je krijgt je geld terug na twee werkdagen.

 • Doe geen boodschappen als je trek hebt

Als je met een lege maag boodschappen doet koop je meer. Dit is dus geen goed idee. Maak ook altijd een boodschappenlijstje zodat je weet wat je precies moet nemen.

De beste 24 tips voor studenten om veel geld te besparen

Nu je de 24 tips hebt doorgenomen voor studenten om geld te besparen heb je genoeg ideeën om eens flink door je uitgaven te gaan. Het is dus voor iedereen mogelijk om minder uit te geven.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *