Het is makkelijker dan je denkt om geld te besparen op elektronica.

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Geld besparen op elektronica 

geld besparen elektronica

Ben je op zoek naar nieuwe elektronica? Dan ben je er vast over aan het nadenken hoe je geld kunt besparen op je nieuwste elektronica. Jij wil natuurlijk wel de nieuwste snufjes in huis halen maar daar niet meer voor betalen dan nodig is.

Waar moet je nu je nieuwste aankoop doen en waar moet je nu precies op letten? Het is altijd even wat werk om te zoeken naar de beste prijs-kwaliteit verhouding. Ik ging op zoek naar de beste acties dus doe er je voordeel mee.

Wat verstaan we onder elektronica?

Met elektronica bedoelen we alle apparaten waardoor elektriciteit doorheen gaat. In de basis is er altijd een bron, een schakelaar en een geleider in het apparaat.

Tegenwoordig staat je hele huishouden vol met elektrische apparaten, denk dan aan apparaten als je waterkoker, stofzuiger, tv of computer. We maken er dagelijks gebruik van en staan er niet eens meer bij stil wat voor elektrische apparaten we allemaal in huis hebben gehaald.

Nieuwste elektronica of juist geld besparen?

Het is natuurlijk altijd leuk om de nieuwste dingen te kopen. Wie wel eens de nieuwste apparaten in de gaten houdt ziet regelmatig de nieuwste laptop of tv voorbij komen.

Het bijzondere is dat er continu nieuwe apparaten op de markt worden gebracht en iedereen meteen de nieuwste versie moet hebben. Persoonlijk ben ik geen grote fan van de nieuwste spullen, ik wacht liever totdat de prijs flink naar beneden gaat.

Geduld hebben helpt je altijd om minder uit te geven aan elektronica. Elektronica is een van de duurste uitgaven die je doet voor je huishouden.

geld besparen elektronica

Hoe kun jij geld besparen voor je nieuwste elektronica?

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is de verkoop momenten in de gaten houden. Zo zijn er altijd een aantal vaste momenten gedurende het jaar dat jij flink kunt inslaan.

  • Black Friday (eind november) De prijzen gaan dan flink omlaag dus die nieuwe TV koop je dan met een flinke korting
  • Januari (de BTW verlagingen van Mediamarkt)
  • Maart/april (nieuwste Tv’s komen uit, koop dus een ouder model want deze prijzen gaan flink naar beneden)
  • Mei/juni (de nieuwste camera’s komen op de markt, koop nu dus een ouder model)
  • September/oktober (Apple brengt nu nieuwere modellen op de markt, koop dus een ouder model)

Hou deze maanden in de gaten als je van plan bent om een nieuwe aankoop te doen.

Koop een ouder model

Een van de makkelijkste manieren om geld te besparen op je elektronica is te kiezen voor een ouder model. De nieuwste modellen hebben natuurlijk de nieuwste snufjes maar daar betaal je ook voor!!

Kies dus voor een ouder model en bespaar enorm veel op je volgende aankoop. Wil je toch de nieuwste TV kopen? Wacht dan een paar maanden totdat de hype rondom het nieuwe model voorbij is. Je zal zien dat de prijs dan omlaag gaat.

Ga eens naar een veilingsite

Als je dan echt op zoek bent naar manieren om geld te besparen op je elektronica dan is het altijd een goed idee om veilingen in de gaten te houden. Op deze veilingen worden elektronica geveild waarvan de verpakking is opengemaakt of wat is teruggestuurd naar de winkel. Een goede site waarop jij je slag kunt slaan is BVA auctions.

Tweedehands kopen

Een andere manier om niet de hoofdprijs te betalen voor je elektronica is het tweedehands te kopen. Het nadeel van het tweedehands kopen is dat je niet zeker weet of het beschadigd is of nog wel werkt. Wat je dan ook het beste kunt doen is het ophalen bij de verkoper en het meteen testen.

Als je het test weet je in ieder geval zeker dat het werkt en dat je geen miskoop doet. Het grote voordeel van het tweedehands kopen is dat het veel scheelt in de kosten, voor een gebruikte TV betaal je nu eenmaal minder dan de nieuwste 4K TV.

geld besparen elektronica

Geld besparen op elektronica met refurbished producten.

Natuurlijk zijn er ook winkels die gebruikte elektronica aanbieden. Denk dan aan demo modellen in de winkels, deze Tv’s hebben een tijdje aan de muur gehangen en zijn niet meer te verkopen voor de originele prijs.

Daarnaast zijn er ook refurbished modellen van elektronica. Dit zijn modellen die zijn gerepareerd om het een tweede leven te geven. Zo weet je zeker dat de elektronica die je koopt het nog doet. Een winkel waar je dit koopt is de used products.

Vergelijk prijzen

Het is natuurlijk hartstikke handig om met het internet de verschillende prijzen te vergelijken. Zo zijn er verschillende kortingen gedurende het jaar maar verschillen de prijzen ook per winkel.

Neem even de tijd om de verschillende prijzen te vergelijken voordat je een aankoop doet. Als je prijzen wil vergelijken van elektronische apparaten neem dan eens een kijkje bij kieskeurig.

Extra verzekeren?

Bij je nieuwste aankoop krijg je standaard fabrieksgarantie. Mocht er in die periode wat kapot gaan ben je daarvoor verzekerd. Vaak word je geadviseerd om nog een extra aanvullende verzekering af te sluiten maar dat is vaak overbodig.

Lees altijd goed je verzekering door om na te kijken of het echt nodig om een extra verzekering af te sluiten.

Betaal in een keer

Het lijkt soms voordelig om ervoor te kiezen iets te kopen in meerdere termijnen. Zo is het opeens wel mogelijk om die nieuwe TV te kopen. Maar is dat wel zo voordelig?

Nieuwe elektronica kopen is duur, als je het in termijnen koopt is het vaak nog duurder dan je het in één keer betaald. Vergeet niet dat je altijd rente moet betalen zodat je onderaan de streep altijd meer uitgeeft dan dat je er in één keer voor betaald.

Koop geen onnodige accessoires

Stel je voor dat je een nieuwe camera koopt dan is de kans groot dat de verkoper nog een aantal dingen promoot die je echt mee moet nemen. Een statief, een SD kaart en nog veel meer dingen die je mogelijk niet nodig hebt.

Lees je altijd even goed in voordat je een aankoop doet en weet wat je nu wel en niet nodig hebt.

Kijk altijd naar de kosten

Voordat je iets koopt is het slim om verschillende prijzen met elkaar te vergelijken. Maar dat is nog niet alles, kijk ook eens kritisch naar alle kosten voor het onderhoud van je apparatuur. Denk dan aan hoeveel stroom het kost of hoeveel kosten je kwijt bent aan het onderhoud.

Hoe lang een apparaat mee gaat moet ook onderdeel zijn van het nemen van je beslissing. Kortom is het echt de moeite waard? Wees echt kritisch en neem de tijd voor je beslissing.

Oude spullen eruit

Als je nieuwe dingen koopt moeten je oude apparaten de deur uit. Als je apparaten nog steeds werken is het natuurlijk altijd mogelijk om het te verkopen met Marktplaats. Zo maak je iemand anders blij met je oude apparaten.

Kies voor andere merken om geld te besparen op elektronica

Een andere slimme tip is om niet te kiezen voor de dure bekende merken maar eens te kiezen voor onbekende merken. Natuurlijk zijn de A merken betrouwbaar maar je betaalt voor een groot deel alleen maar voor de naam.

Terwijl een apparaat van een ander merk niet minder goed is wat betreft de kwaliteit. Kijk dus eens online naar beoordelingen en kijk eens naar de nog onbekende merken.

Geld besparen op elektronica is een van de beste manieren om flink op je uitgaven te besparen. Kies voor onbekende merken, tweedehands apparaten en vergelijk verschillende prijzen.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *