Geen geld meer aan het einde van de maand? #5 tips om dit de volgende keer te voorkomen.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Geen geld meer? 

geen geld meer

Jaren geleden genoot ik van het leven terwijl ik een student was. Een student die samenwoonde en de huur elke maand moest betalen. Als student werk je nog niet veel en voor ik het doorhad, had ik geen geld meer op mijn rekening.

Als je geniet van het leven, lekker uit eten gaat, een avondje naar de bioscoop gaat en maar niet op je rekening kijkt loopt deze langzaam leeg. Die avond keek ik op mijn rekening en er stond geen geld meer op.

Hoe was dit mogelijk? Dat was het moment dat ik de beslissing nam om mijn leven te veranderen. Dit nooit meer. 

Vanaf die dag ben ik dan ook compleet veranderd. Het zal mij nooit meer gebeuren dat er geen geld meer op mijn rekening staat.

Wil jij dit ook voorkomen? Ontdek dan wat voor dingen ik nu elke maand doe om goed voor mezelf te zorgen. Het is niet moeilijk, jij kan dit ook! Ben je er klaar voor? 

Van salaris naar salaris

De meeste mensen hebben moeite om met geld om te gaan. Jij bent dus niet de enigste. Voor de meeste mensen is het een grote uitdaging om aan het einde van de maand nog wat uit te kunnen geven.

Hoe vaak hoor jij om je heen, ik heb geen geld meer, ik kan niet mee lunchen. Het verbaast me altijd hoe mensen erover lachen en het normaal vinden om van salaris naar salaris te leven.

Dat is toch niet normaal? Jij wil toch niet gespannen zijn omdat je moet wachten op je volgende salaris? Als er nu wat gebeurt, je auto gaat kapot of je moet medicijnen halen omdat je hondsberoerd bent dan wil je dat toch kunnen betalen. 

Dit zijn misschien rampscenario’s maar het lijkt mij niet fijn om helemaal geen spaarpot te hebben of te kijken naar een lege rekening. 

Voor mij is het heel normaal om bewust om te gaan met geld zodat er altijd wat op je rekening staat. Misschien is dit een uitdaging voor je en daarom help ik je graag op weg met alle tips die ik hier met je deel. 

Waar gaat het mis?

Om je leven te veranderen en te voorkomen dat er geen geld meer op je rekening staat is het dus nodig dat je wat gaat veranderen. Je moet erachter zien te komen waar je geld aan uitgeeft.

Het verdwijnt niet zomaar maar jij maakt bepaalde keuzes die voor een lege rekening zorgen. Kom erachter wat je precies doet en waar je geld naartoe gaat. Dat is de enige manier om je uitgavenpatroon te veranderen. 

Dit is niet leuk maar je moet jezelf confronteren met je eigen uitgaven. Wat is precies het probleem? Verdien je te weinig om je maandelijkse rekeningen te kunnen betalen of geef je meer uit dan je verdient. 

Daar moet je achter komen. Pak dus pen en papier en schrijf op hoeveel je elke maand verdient. De volgende stap is op te schrijven wat je precies hebt gekocht en hoeveel je hebt uitgegeven. 

Maak verschillende categorieën voor al je uitgaven: 

  • Rekeningen
  • Kleding
  • Eten
  • Drinken
  • Vrije tijd
  • Reizen
  • Cadeautjes
  • Sport

Op deze manier kom je er al snel achter wat het probleem is. Of je te weinig verdient of je meer uitgeeft dan de bedoeling is. 

geen geld meer

Los dit probleem op

Nu je weet waar je de fout ingaat is het tijd om hier wat aan te veranderen. Als je ziet dat je meer uitgeeft dan de bedoeling is dan is het handig om de categorieën eens na te lopen.

Geef je veel uit aan eten omdat je elke dag lunch koopt probeer dit dan te veranderen. Smeer voortaan je eigen boterham of maak thuis een gezonde salade die je meeneemt naar kantoor. 

Motiveer jezelf om minder uit te geven door te werken aan een doel. Pas op het moment dat we iets graag willen doen we het werk. Stel je voor dat je heel graag op vakantie wil maar dit lukt je al een aantal jaar niet is dit een grote droom. 

Zorg ervoor dat het dit jaar wel lukt, zet elke maand wat opzij en neem hier een jaar de tijd voor. Dan ben je veel gemotiveerder om je boterham te smeren, je weet immers waar je het voor doet. 

Waarom minder uitgeven?

Op het moment dat het heel duidelijk voor is waarom je geld opzij wil zetten zal je super gemotiveerd zijn om ervoor te gaan. Mijn persoonlijke doelen zijn dan ook altijd mijn vakantie, een noodpotje voor vervelende gebeurtenissen en investeringen voor ons huis. 

Als ik elke maand een flink bedrag op mijn spaarrekening zet groeit deze elke maand. Dat zorgt ervoor dat ik nooit gestrest bent over geld. Dat gun ik je ook!

Maak een planning

Pas op het moment dat je een planning maakt weet je zeker dat jij goed voor jezelf zorgt. Als je nu besluit om ook elke maand wat opzij te zetten moet je er goed over nadenken hoe je dat doet. 

Zet je het handmatig over naar je spaarrekening? Doe dit dan op het moment dat je salaris op je rekening staat. Het is beter om dit automatisch te doen. Dan hoef je er niet meer naar om te kijken en verdwijnt het gewoon tussen de rekeningen. Je raakt hier vanzelf aan gewend, vooral als het automatisch gaat.

Ook helpt het je enorm om al je uitgaven bij te houden en op te schrijven hoeveel er binnenkomt en je uitgeeft. Dat geeft je overzicht en rust omdat je weet dat je goed bezig bent en spaart voor je grote doel. 

Misschien ga je weleens de mist in, geef je te veel uit of zijn er een paar maanden dat je meer vervelende uitgaven moet doen die je niet had gepland. Dat hoort erbij, pak de draad gewoon weer op en ga verder waar je gebleven was.

Opgeven is geen optie en geen geld meer hebben is ook geen optie meer. Nu weet je precies wat je moet doen om te voorkomen dat er geen geld meer op je rekening staat. Wat doe jij om een overzicht te houden over je geldzaken?

geen geld meer

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *