Hoe ga je om met een economische recessie? Gebruik deze 4 tips.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Omgaan met een economische recessie

hoe ga je om met een economische recessie

Met de komst van een economische recessie zoals de coronacrisis krijgen we allemaal te maken. Dit is helaas onvermijdelijk.

Misschien heeft het nog geen enkele invloed gehad op je dagelijkse leven en merk je er nog niets van. Maar de kans is ook groot dat jij je zorgen maakt, je niet weet hoe het verder gaat met je baan.

Of dat je bang bent dat het pensioenpotje wat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd niet meer zal bestaan over enkele jaren.

Met dit artikel wil ik je een aantal tips geven om met deze situatie om te gaan.

Wat betekent een economische recessie

Nu zijn er verschillende termen die je wel eens hoort op het nieuws. Geen idee wat economische recessie ook alweer is? Met economische recessie bedoelen we dat de gehele economie voor een lange periode helemaal stil ligt of is vertraagd.

Het betekent heel zwart wit dat er een bepaalde periode weinig inkomsten zijn voor het hele land en de economie niet groeit.

Hoe ziet een economische recessie eruit

Doordat de economie voor een lange tijd stil ligt zie je dat bedrijven gaan reorganiseren, werknemers ontslagen worden en de werkloosheid stijgt. Het is dus een zorgelijke situatie die we allemaal vroeg of laat gaan voelen.

Misschien niet in je eigen dagelijkse leven maar dan wel in het leven van de mensen om ons heen. Ook zal je dit terugzien in het aantal mensen dat stopt met het zoeken naar een nieuwe woning, dure vakanties die niet worden geboekt, veel mensen zijn zich op het moment van een recessie opeens heel bewust van extra uitgaven en stoppen ermee.

Voor ondernemers is een economische recessie een lastige periode om te overleven, dat is natuurlijk weer afhankelijk van wat je verkoopt en wie je klanten zijn.

Een periode van een economische recessie brengt dus veel onrust en spanning in het dagelijkse leven. Stel je voor dat je van de een op de andere dag opeens geen baan meer hebt dan is dit iets waar je van wakker ligt.

Want hoe betaal je nu je hypotheek? Allemaal dingen die gewoon doorgaan en je moet betalen. Ook zonder een baan in loondienst.

omgaan met recessie

Wat kan je doen om een recessie te overleven

1: Geef minder uit

Een periode van een economische recessie is nooit helemaal te voorkomen. Het daagt je uit, helemaal op financieel gebied. Ben jij er klaar voor om met minder geld rond te komen? Het is niet voor niets dat ik in mijn blogs altijd schrijf over minder uitgeven dan er binnenkomt.

Leef altijd beneden je stand dan kom je nooit in de problemen. Dit doe je in economische goede tijden en al helemaal als het minder goed gaat. Doe je dit continu dan heb je een fijne spaarpot om dit soort lastige situaties te overleven en zal je het niet voelen.

Je bent goed bestand tegen dit soort lastige momenten en zal ze makkelijk de baas zijn. Maar wat nu als je nog niets in je spaarpot of niets op je spaarrekening hebt staan? Is het te laat om vandaag nog te beginnen?

Het is nooit te laat om te beginnen maar het helpt je wel om je standaard te verlagen. Als je met minder geld rond kan komen, een leuk leven voor jezelf kan creëren dan heb je logischerwijs ook minder nodig. Dat maakt het een stuk makkelijker om met dit soort moeilijke economische tijden om te gaan.

2: Zorg ervoor dat je minder nodig hebt

Een van de regels die ik zelf elke maand weer gebruik is op de automatische piloot sparen. Als mijn inkomen op mijn rekening staat gaat er meteen een bedrag naar mijn spaarrekening. Dit doe ik dezelfde dag nog zodat ik het niet voel en ook niet uit kan geven.

Voor mij is het dan ook super belangrijk om eerst te sparen, en daarna mijn rekeningen te betalen. Wat er dan over is daar kan ik wat leuks van doen. Voor de meeste mensen is het andersom. Eerst de rekeningen betalen, dan leuke dingen doen en als er dan nog wat over is sparen.

Maar de kans is dan groot dat er niets meer over is aan het einde van de maand. Je hebt alles al uitgegeven. Dus maak er een gewoonte van om eerst te sparen, minder uit te geven per maand. Misschien ben je nu genoodzaakt om dat te doen omdat je minder uur kan werken of je baan verliest.

Zie het dan als een periode waarin je veel gaat leren over hoe je met veel minder geld toch een leuk leven kan leiden. Het klinkt misschien gek maar je hebt echt minder spullen, kleding en uitjes nodig dan je in eerste instantie denkt.

economische recessie

3: Waarom ga je dit merken in je portemonnee

Hoe je het ook went of keert, de gevolgen van een economische recessie ga je merken in je portemonnee. Op het moment dat het normale leven weer begint zal je zien dat het leven gaat veranderen. Er zullen meer mensen werkloos worden en geen baan kunnen vinden de komende maanden.

Er zijn veel mensen die van minder inkomen moeten rondkomen, ook is het goed mogelijk dat prijzen enorm gaan stijgen en het nog moeilijker wordt voor de starter om een eerste woning te kopen of een hypotheek af te sluiten bij de bank.

We gaan de gevolgen van de economische recessie met zijn allen merken de komende maanden tot jaren. Dat is helaas niet anders en dat moeten we accepteren. Een economische recessie is een heftige gebeurtenis, blijf positief en steun de mensen in je omgeving die dat nodig hebben.

4: Wat doen als de economie stil ligt

Het is helaas een ramp scenario waar niemand gelukkig van wordt. We hebben er allemaal mee te maken. In de eerste plaats omdat je bang bent om je baan te verliezen of je niet zeker weet dat je bedrijf nog kan groeien als de economie stil ligt.

Op het moment dat je midden in een verhuizing zit of een kindje verwacht is dit helemaal een stressvolle situatie. Zekerheid en vooral financiële zekerheid zijn essentieel om een toekomst op te bouwen met je gezin.

Maar op het moment dat het allemaal anders gaat dan gepland probeer dan zo zuinig mogelijk te leven, veel opzij te zetten en zo min mogelijk uit te geven.

Het is frustrerend als de situatie hierom vraagt maar vergeet niet dat de economie op een dag weer gaat draaien en alles weer gaat stromen. Wees positief en blijf geloven in een betere toekomst.

mindset boek

Ontdek hoe je een positieve mindset krijgt

Verander je manier van denken, je gevoelens en je complete leven verandert!!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *