7 dagelijkse gewoontes die je moet overnemen van de dalai lama

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

De dagelijkse gewoontes van de dalai lama

Wat zijn de dagelijkse gewoontes van deze spirituele leider? Wees gerust, het veranderen van je leven kan niet in één dag maar heeft tijd nodig.

Kleine stapjes die je elke dag kan maken zorgen ervoor dat je deze nieuwe dagelijkse gewoontes langzaam kunt toepassen in je leven.

De dalai lama is de spirituele leider van de Tibetanen. Zijn wijsheden kunnen ons veel leren. Daag jezelf uit om zijn wijsheden toe te passen in je dagelijkse leven.

Inhoudsopgave

Waar geef je aandacht aan

Een belangrijke gewoonte is je aandacht te focussen op je leven. Het is nodig dat je elke dag naar je leven kijkt en dan alleen aandacht besteed aan de mooie en leuke dingen. Wat maakt je elke dag weer gelukkig en blij.  Denk na over je dromen en je doelen, wat wil je nog mee maken en waar wil je nog een keer naar toe.

Ik begin mijn dag door voor me te zien waar ik allemaal blij mee ben. ik vind het fijn om hierbij stil te staan, dit kan in gedachten maar het is ook prettig om het allemaal op te schrijven.

Als jij nu morgen wakker wordt daag jezelf dan eens uit om na te denken over drie dingen waar je blij en gelukkig van wordt.  Probeer dit vanaf nu elke dag te doen

Optimist

De tweede gewoonte is een optimist te worden. Hoe kan je leren om een optimist te worden vraag jij je waarschijnlijk af. Dit kan door je manier van denken helemaal om te gooien. En door anders naar problemen en vervelende situaties te kijken.

Als ik iets vervelends meemaak heb ik geleerd om het niet te zwaar te maken. Maak van een mug geen olifant. Voor mij werkt humor altijd heel goed. Grappen maken om de situatie wat luchtiger te maken.

De volgende keer als jij een probleem hebt maak het dan niet groter dan het is. En verzin een manier om jezelf op te beuren, breng die optimist in jezelf naar boven.

Wees lief voor jezelf

De derde gewoonte is dat je niet moet oordelen en niet te veel moet eisen moet stellen. Oordeel dus niet over jezelf en anderen. Wees altijd lief voor jezelf en stop met jezelf te vergelijken en af te kraken.

Ik heb dit moeten leren. Ik wil altijd te veel in een korte tijd en ga hier nog steeds wel eens de mist in. Dan kan ik teleurgesteld zijn als iets niet lukt.  Ik probeer mezelf zo min mogelijk met anderen te vergelijken maar vind het lastig om dit helemaal niet te doen.

Geef jezelf de opdracht om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. En wees realistisch met het stellen van doelen. Zorg ervoor dat je jezelf als een cheerleader toespreekt en aanmoedigt.

Iedereen komt je wat leren

Volgens het boeddhisme is ieder persoon die je tegenkomt er met een reden. Iedereen die in je leven komt zorgt voor een levensles. Dat klinkt heel zweverig, dat weet ik.

Ik denk dat we allemaal veel leren van de dagelijkse contacten die we met elkaar hebben. Door het contact met anderen leer ik veel over mezelf, ik kom erachter wat ik belangrijk vind en wie ik nu eigenlijk ben. Ook leer ik voor mezelf op te komen en ontdek ik met welke mensen ik graag mijn tijd doorbreng.

Ik daag je uit om elk contact wat je aangaat met iemand te zien als een mogelijkheid om te leren. Een conflict of meningsverschil is dan ook een mogelijkheid om te leren. Bekijk elke probleem dan ook als een manier om te leren.

Laat je hart spreken en volg je gevoel

Volgens het boeddhisme moet je altijd je hart volgen omdat je hart altijd gelijk heeft. Doe dus alleen maar dingen die je een goed gevoel geven. Volg je intuïtie voor het maken van je keuzes. Zodra iets goed voelt ben je op de goede weg.

Ik begrijp dit principe maar ben hier heel eerlijk gezegd niet bewust mee bezig. Mijn verstand zit mij vaak in de weg. Bij het maken van beslissingen kan ik wikken en wegen tot ik een ons weeg. Maak jij je keuzes puur op gevoel?

Leef in het moment

Het enige waar je invloed op hebt is dit moment. Het hier en nu. Pieker niet over het verleden en maak je geen zorgen over de toekomst. Richt al je aandacht op dit moment, het moment wat je nu beleeft. Dit is het enige moment waar je  invloed op hebt.

Ik zie dit ook wel als een meditatieoefening. Als ik heel gestrest ben is dit voor mij een manier om te ontspannen. Mijn telefoon en computer leg ik dan aan de kant, ik ga op de bank zitten met een kop thee en ik ben even helemaal in het moment.

Ik daag je uit om elke dag een moment hiervoor vrij te maken. Leg even je telefoon weg en andere dingen en geluiden die je afleiden. Maak tijd voor jezelf vrij om je hoofd leeg te maken en te genieten van het moment. Gebruik deze dagelijkse gewoontes om je leven te veranderen.

mindset boek

Ontdek hoe je een positieve mindset krijgt

Verander je manier van denken, je gevoelens en je complete leven verandert!!

Ja, dat wil ik

Één reactie op “7 dagelijkse gewoontes die je moet overnemen van de dalai lama

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close