Houd je budget onder controle met deze handige tips

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Je budget onder controle houden

budget onder controle

Krijg je kriebels van het woord budget of ben je op zoek naar een makkelijke manier om minder uit te geven? Door je budget onder controle te houden blijf je goed voor jezelf en je financiën zorgen.

Dat is belangrijk als je nooit meer naar een lege rekening wil kijken en er klaar mee bent om je zorgen te maken over de volgende rekening.

Geldzorgen zijn heel ongezond en wil je hoe dan ook voorkomen. Ben je nieuwsgierig naar hoe jij je budget onder controle kunt houden lees dan snel verder.

Heb jij een budget?

We zijn er niet veel mee bezig en geven meer uit dan goed voor ons is. Dat doe je niet als je heel bewust omgaat met je uitgaven. Als je precies weet hoeveel je verdient en bewust bent van het bedrag wat je maximaal kan uitgeven ben je goed bezig.

Maar heb je geen idee hoeveel je mag uitgeven dan is de kans groot dat meer uitgeeft dan de bedoeling is. Dat zorgt er voor dat je elke maand weer moet wachten op je volgende salaris en je het gevoel hebt te weinig te verdienen voor de hele maand.

Minder geldstress

Het is een van de ergste dingen waar je mee te maken krijgt. Stress over je geldzaken, niet weten hoe je een rekening of etentje moet betalen. Weer smoesjes moeten verzinnen waarom je niet mee uit eten gaat.

Het is vermoeiend en je zit niet lekker in je vel als je constant te maken krijgt met dit soort situaties. Omgaan met geld is iets wat we niet op school leren, daarom is het niet gek als je er op dit moment nog niet goed in bent.

Veel mensen vinden het lastig om minder uit te geven dan ze verdienen. Begrijp dus dat je niet alleen bent, maar je moet wel wat veranderen als je geldstress wil voorkomen in je leven.

budget onder controle

Minder uitgeven dan er binnenkomt

Het klinkt makkelijker dan het is maar als je goed voor jezelf wil zorgen geef je altijd minder uit dan je verdient. Klinkt best logisch, toch? Maar is het wel zo logisch? Veel mensen gaan namelijk niet bewust om met hun financiën.

Dan is het geen verrassing als je bij de kassa staat en er niets meer op je rekening staat. Doordat jij impulsief met je inkomen omgaat maak je een grote fout, zo geef je meer uit dan er binnenkomt. Het is tijd om daar wat aan te veranderen.

Een budget maken is niet moeilijk

Als je kriebels krijgt van het woord budget dan wil ik je gerust stellen. Met het budget bedoelen ik een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Jij moet weten hoe je cijfers eruit zien. Het begint allemaal met een stukje bewustwording.

Weet hoeveel je maximaal kunt uitgeven om nog wat te kunnen sparen. Leer jezelf altijd aan om een stuk minder uit te geven dan je verdient. Zo hou jij je budget onder controle en hoef jij je geen zorgen te maken om extra rekeningen of andere kostenposten.

De onderdelen van een gezond budget

Nu denk je misschien dat als je zuiniger wil omgaan met je inkomen er niets meer mogelijk is. Maar niets is minder waard. Natuurlijk moet je gewoon kunnen genieten van het leven maar geld over de balk smijten is geen goed idee.

Daar help je jezelf niet mee. Er zijn verschillende onderdelen van een gezond budget waarvan jij moet weten hoeveel je overal aan uitgeeft.

De onderdelen van een gezond budget:

  • Huis/hypotheek
  • Vaste lasten (gas, water, licht, internet, tv, zorgverzekering, andere verzekeringen)
  • Eten/drinken
  • Fun

Nu is het stukje fun onderdeel van een gezond budget, we willen allemaal leuke dingen doen en geven daar graag geld aan uit. Besef je wel dat dit het onderdeel is waar je het minst aan wil uitgeven.

De andere onderdelen van je budget zijn belangrijker en daar moet je in eerste instantie het meest aan uitgeven. Weet dus hoeveel je maximaal kunt uitgeven aan leuke dingen om je budget onder controle te houden.

budget onder controle

Zo hou jij je budget onder controle

Ik heb het zelf in eerste instantie helemaal verkeerd aangepakt. Ik woonde samen, we genoten van het leven. We gingen lekker uit eten, dronken ergens wat en haalde nieuwe plantjes voor in de tuin. Toen was opeens de rekening leeg. De paniek sloeg spontaan toe.

Hoe was dat mogelijk? Heel simpel, dit hadden we zelf gedaan. Daarom besloot ik toen het roer om te gooien. Vanaf die dag ben ik al mijn uitgaven bij gaan houden, nooit meer kijken naar een lege rekening.

Dat wil jij vast ook niet. Om je budget onder controle te houden moet je weten hoe het eruit ziet. Dat geeft je de mogelijkheid om je uitgaven te verlagen en maakt je bewust hoeveel je overal aan kunt uitgeven.

Moeilijk om minder uit te geven?

Vind jij het moeilijk om je budget onder controle te houden? Dat begrijp ik helemaal als je er nog nooit eerder bewust mee bent omgegaan. Maar als ik dat niet had gedaan zat ik nog steeds elke maand met mijn handen in het haar. Dan was het overleven van salaris naar salaris.

De slimste manier om je budget onder controle te houden

Wil je anders met je geldzaken omgaan? Dan is het tijd om wat te veranderen. Wat je tot nu toe hebt gedaan heeft je niet geholpen. Kijk je elke maand naar een lege rekening en is het de laatste dagen van de maand weer spannend? Dan weet je dat er iets moet veranderen.

Door een budget te gebruiken en je uitgaven bij te houden weet je precies hoeveel je overal aan kunt uitgeven. Een budget gebruiken hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar veel bewuster omgaat met je uitgaven.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *