Besparen op je verzekeringen: Gebruik deze 10 tips voor 31 december

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Hoe kan jij besparen op je verzekeringen?

besparen op je verzekeringen

We houden er in Nederland van om ons te verzekering. Hoe kan je nu besparen op je verzekeringen en welke verzekering heb je nu echt nodig?

Veel mensen sluiten veelvuldige verzekeringen af die niet echt nodig zijn.

Natuurlijk zijn er een aantal verzekeringen die je verplicht moet afsluiten maar de overige verzekeringen die je niet gebruikt of te veel voor betaald zijn echt zonde van je geld.

Hoe bepaal je nu wat een overbodige verzekering is?

Ik zet de volgende 10 tips voor je op een rijtje zodat jij de juiste keuzes maakt voor je verzekeringen.

Inhoudsopgave

Doe dit altijd voor 31 december om te besparen op je verzekeringen

Voordat we het nieuwe jaar ingaan is het nodig dat je tijd maakt om al je verzekeringen eens na te lopen. Misschien zucht je nu al bij het idee maar het zijn de kleine dingen die je helpen om minder uit te geven.

Loop de prijzen eens van alle verzekeringen die je hebt afgesloten en kijk eens kritisch of je overal wel gebruik van maakt. Door dit elk jaar weer te doen bespaar je een flink bedrag. Daar kun je toch weer wat leuks van doen. Klaar om aan de slag te gaan?

Dit zijn de manieren om te besparen op je verzekeringen

Sluit altijd een verzekering af als je de kosten niet zelf kunt betalen. Zo zijn er verschillende aanvullende verzekeringen die je beschermen tegen hoge kosten. Om zeker te weten of je ze ook daadwerkelijk gaat gebruiken is het verstandig om eens een berekening te maken.

Wat voor bedrag vergoed de verzekering en kan jij dit ook zelf betalen? Soms is het nu eenmaal goedkoper om je niet aanvullend te verzekeren als je de kosten zelf kunt betalen.

Aanvullende tandartsverzekering

Om je een voorbeeld te geven kijken we naar de aanvullende tandartsverzekering. Voor deze aanvullende verzekering betaal je €10 per maand. Per jaar is dit dus €120,- Als je één keer per jaar naar de tandarts gaat, je gebit laat controleren, reinigen en een foto laat maken ben je €60,- kwijt.

Met een gezond gebit hoef je niet twee keer per jaar naar de tandarts. Het is dan zonde om de aanvullende verzekering af te sluiten omdat je dan €60,- extra betaald terwijl je er geen gebruik van maakt.

Laat je niet oververzekeren

De kans is groot dat je verschillende verzekeringen hebt afgesloten, misschien heb je zelf geen idee wat je allemaal hebt afgesloten. Stel je voor dat je een inboedelverzekering hebt afgesloten voor €70.000 maar een inboedel hebt van €45.000.

Het probleem hiervan is dat je de premie betaald voor een waarde van €70.000 terwijl er in noodgevallen maar €45.000 wordt uitgekeerd. Dat is dus zonde van je geld. Het is verstandig om dit regelmatig na te kijken.

besparen op je verzekeringen

Collectief verzekeren niet altijd voordelig

Er zijn veel werkgevers in Nederlands die afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars over een collectieve verzekering. Dit is interessant omdat je gebruik maakt van een korting op je zorgverzekering en ruime vergoeding.

Maar het nadeel van deze collectieve verzekering is dat er veel behandelingen in het pakket zitten die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Als je weinig gebruik maakt van zorg ben je daardoor flink over verzekerd, het is dan voordeliger om gebruik te maken van een individuele zorgverzekering.

Besparen op je verzekeringen door jaarlijks te betalen

Misschien heb je er nog niet eerder bij stilgestaan maar doordat je verzekeringen in maandelijkse termijnen betaald, betaal je meer. Wist je al dat je korting krijgt als je het jaarlijks betaald? De korting is meestal tussen de 1 en 3%.

Vaak op vakantie?

Als je vaak op reis gaat weet je dat het hier ook weer belangrijk is om verzekerd te zijn. Op het moment dat je elke keer een kortlopende reisverzekering afsluit ben je meer kwijt dan je kiest voor een doorlopende reisverzekering.

Als je maar een paar weken per jaar naar het buitenland vertrekt is het juist goedkoper om een kortlopende reisverzekering af te sluiten.

Besparen op je verzekeringen met eigen risico

Stel je voor dat je flink wil besparen op je verzekering dan is het een idee om eens na te denken over het omhoog schroeven van je eigen risico. Dit is alleen maar handig voor mensen die nooit gebruik maken van de zorg en veel studenten maken er gebruik van om het eigen risico te verhogen.

Het blijft echter altijd een risico dus zorg er altijd voor dat als je het nodig hebt je de kosten wel kunt betalen.

Meerdere verzekeringen

Het is soms verstandig om meerdere verzekeringen af te sluiten bij eenzelfde aanbieder omdat je dan een flinke korting krijgt. Jij blij, de verzekeraar blij. Doe altijd goed je onderzoek om verschillende prijzen te vergelijken. Zelf maak ik altijd gebruik van Pricewise.

besparen op je verzekeringen

Verzekeringen nalopen

Kijk je verzekeringen regelmatig na om te zien of je dubbele dekkingen hebt lopen. Zo kan je verschillende verzekeringen hebben afgesloten om hetzelfde risico te dekken. Niet nodig en dus zonde van je geld.

Blijf prijzen vergelijken

Het kost even wat tijd maar dan heb je ook wat. Maak elk jaar de tijd om de verschillende prijzen te vergelijken van alle verzekeringen die je hebt afgesloten. Dit is de makkelijkste manier om flink te besparen op je verzekeringen.

Bel eens je huidige verzekeraar

Als jij na een vergelijking bij Pricewise hebt gezien dat je bij een andere aanbieder minder betaald is het altijd verstandig om je eigen verzekeraar eens op te bellen en je bevindingen te delen. De kans is groot dat ze met een tegenbod komen omdat ze je niet willen verliezen als klant.

Besparen op je verzekering een goed idee? 

Besparen op je verzekeringen is altijd een goed idee als dit mogelijk is. Je moet wel realistisch blijven want je moet natuurlijk wel voorkomen dat je in de problemen komt.

Als je veel gebruik maakt van de zorg is het niet verstandig om het eigen risico van je zorgverzekering flink omhoog te schroeven. Maar als je gezond bent en geen gebruik maakt van de zorg is dit wel een optie om te besparen op je zorgverzekering.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.