De 31 beste bespaartips voor je verzameld (bespaar €1000,- dit jaar)

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

De beste bespaartips voor je verzameld

bespaartips

Ben je op zoek naar de beste bespaartips om flink te besparen?

Voor iedereen die verdrietig wordt van een lege rekening en lege spaarrekening is het goed om eens kritisch te kijken naar wat je elke maand doet met je inkomen.

Geef je evenveel uit dan je verdient dan kom je in de problemen als er iets kapot gaat in huis of je een financiële tegenvaller hebt.

Maak je het een gewoonte om geld te besparen en zuinig te leven dan kom je nooit in de problemen.

Neem de volgende bespaartips door om voortaan anders met je geld om te gaan. 

Waarom wil je geld besparen?

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je even nadenkt over waarom je iets wil veranderen. Als de reden dat je moet veranderen belangrijk voor je is ben je bereidt om er wat voor te doen.

Het moment dat ik wist dat ik moest veranderen was het weekend dat ik naar de rekening keek en zag dat die leeg was. Dat maakte mij zo gestrest dat ik ter plekke besloot compleet te veranderen. Denk dus eens na over wat voor jou de reden is om te veranderen. 

Wat motiveert je om vol te houden?

De reden waarom je begint met anders leven is essentieel om het vol te houden. Minder uitgeven en sparen is niet makkelijk, er zijn veel verleidingen om dingen te kopen, iets te bestellen of eens te trakteren als je uit eten gaat met vrienden.

Kortom als je niet weet waarom het belangrijk voor je is om anders met je geld om te gaan hou je het niet vol. Maak de reden waarom je begint met zuiniger leven dus zo belangrijk voor jezelf dat je blijft volhouden als het even lastig wordt.  

Hoe ga je geld besparen?

Heb je geen idee hoe je geld kunt besparen en heb je het idee dat je te weinig geld verdient om iets opzij te zetten? Dan ben je een van de vele mensen die excuses heeft om maar niets te veranderen.

Het maakt niet uit hoeveel of weinig je verdient iedereen kan iets opzij zetten. Het bedrag verschilt per persoon maar als jij jezelf aanleert anders te kijken naar je inkomen weet ik zeker dat jij dit ook kunt. 

De 31 beste bespaartips voor je samengesteld

De basis om zuinig te leven is dan ook heel simpel. Geef altijd minder uit dan je verdient. Zo simpel is het nu eenmaal. Doe je dit elke maand dan zorg je ervoor dat je altijd wat overhoudt. Dit kun je opzij zetten op een spaarrekening of in een spaarvarken doen.

Je spaart voor noodgevallen en zet ook wat opzij voor leuke dingen als een vakantie of een nieuwe TV. Leer jij jezelf dit te doen dan heb je altijd genoeg geld op je rekening en hoef jij je niet meer gestrest te voelen over geld. 

Nu is het slim om geld te besparen op je maandelijkse uitgaven zodat je automatisch meer geld overhoudt. Wil je weten hoe je dit doet? Neem dan eens de onderstaande lijst door. 

 • Een budget gebruiken

De eerste tip is dat je een budget moet gaan gebruiken. Hiermee bedoel ik dat je voortaan op gaat schrijven wat je verdient en opschrijft waar je geld aan uitgeeft. 

Schrijf alles op om inzicht te krijgen in wat je doet met je inkomen. Dit is iets wat je moet doen om te ontdekken waar je geld op kunt besparen. 

 • Een planning gebruiken

De tweede tip is een kalender te gebruiken en je uitgaven te plannen. Komt er een verjaardag aan waar je een cadeau voor moet kopen plan deze uitgaven dan alvast in.

Komt er een feestje aan over een paar maanden en wil je een duurder cadeau kopen zorg er dan voor dat je de komende maanden daar wat voor opzij zet. 

 • Spaar elke maand

Als je al je inkomsten en uitgaven hebt opgeschreven zie je hoe je cijfers eruit zien. Je krijgt meteen een beeld van of je op dit moment geld overhoudt of je meer uitgeeft dan de bedoeling is.

Hou je geld over? Bepaal dan een vast bedrag wat je elke maand overschrijft naar je spaarrekening. 

 • Verzamel cadeautjes

Koop cadeautjes altijd slim in als het goedkoper is. Schaf speelgoed nooit voor de duurste prijs aan maar ga op zoek naar aanbiedingen. Doe dit voor alle verjaardagen. 

 • Geef minder uit

Maak het een gewoonte om voordat je de deur uitgaat na te denken over hoe je zo min mogelijk uitgeeft. Neem dus een flesje mee voor je water, smeer een broodje en neem snacks mee. 

 • Geniet van je omgeving

Kijk eens slim naar je eigen omgeving en ga met je kinderen naar de speeltuin, het park of naar een andere plek waar ze lekker kunnen spelen. Neem eventueel wat speelgoed mee zodat ze zich prima kunnen vermaken. 

 • Koop altijd buiten het seizoen

Als je iets koopt is het slim om aanbiedingen in de gaten te houden en altijd buiten het seizoen te kopen. Zo koop je winterkleding aan het einde van de winter en niet hartje winter. 

 • Kijk altijd de folders door

Op het moment dat je iets wil kopen is het slim om de folders door te bladeren en prijzen te vergelijken. 

 • Goedkopere kinderkleding 

Voor alle ouders is het een behoorlijke uitdaging om kleding te kopen voor de kinderen. Kinderen groeien er razendsnel weer uit. Ga dus op zoek naar tweedehands kleding via Marktplaats. 

 • Dagjes weg

Als je een dagje weg wil met het hele gezin hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Spaar zegels met acties van de supermarkt of maak gebruik van aanbiedingen via sites als Groupon en vakantieveiligen. 

 • Pak de fiets uit de schuur

Het is altijd leuk om er eens op uit te gaan met het hele gezin. Pak de fiets dus eens uit de schuur en maak een flinke fietstocht door je buurt.

 • Lekker knutselen

Er zijn zoveel dagelijkse materialen waar je super leuk mee kunt knutselen. Denk aan lege wc rollen, lege papieren melkpakken etc. Haal de verf, glitters en het gekleurd papier eens uit de kast en maak eens wat moois. 

 • Restjes avond

Gooi eten nooit weg maar bewaar het in een bakje. Op het moment dat je alleen eet of een restjesavond inlast maak je alles eens op.  

 • Oude kleding inleveren

Gooi je oude kleding niet weg maar breng het naar een winkel waar je er een beloning voor krijgt. De H&M geeft je een beloning van 10% als je kleding inlevert. Of verkoop je oude kleding op Vinted.

 • Maak een maaltijd schema

Als je precies weet wat je elke dag gaat eten maak je het eenvoudig voor jezelf om je maaltijden samen te stellen en weet je precies wat je elke dag nodig hebt.

bespaartips
 • Lid worden van de bibliotheek

Voor iedereen die graag leest is de bibliotheek een geweldige manier om te lezen. Je leent er niet alleen maar boeken maar ook e-boeken, luisterboeken en tijdschriften.

 • Vegetarisch eten

Vlees is duur. Maak er een gewoonte van om een paar keer per week geen vlees te eten maar een vegetarische maaltijd te maken. Vervang je vlees door extra groente of kook een eitje. 

 • Geen lunch buiten de deur

Ga je wel eens de stad in om te winkelen en te lunchen. Lunchen buiten de deur is meestal een stuk duurder dan een ontbijtje. Ontbijten bij de Ikea of Hema is een stuk goedkoper omdat er speciale aanbiedingen voor zijn. 

 • Thuis een filmpje kijken

Natuurlijk is het leuk om naar de bioscoop te gaan. Maar het is een stuk goedkoper om thuis een filmpje te kijken en je eigen popcorn te maken. 

 • Leuke dingen doen

Leuke dingen doen met het gezin is veel belangrijker dan de nieuwste spullen hebben. Wees dus creatief en probeer altijd leuke uitjes te bedenken met het hele gezin. 

 • Duik de keuken in

Op het moment dat je minder wil uitgeven met deze bespaartips is het nodig dat je minder eten gaat bestellen. Duik meer de keuken in en ga zelf aan de slag om je pizza te maken of snack avondje samen te stellen. 

 • Boodschappen doen

Voordat je gaat shoppen is het nodig dat je even je koelkast, vriezer en voorraadkast nakijkt. Zo weet je precies wat er nog in huis is en wat je nog moet halen. 

 • Pak de fiets

Rij je een klein stukje met de auto denk er dan goed over na of je wel gaat rijden. Is het niet veel goedkoper, leuker en beter voor je om de fiets te pakken? 

 • Eten tijdens de film

Als je regelmatig naar de bioscoop gaat schrik je vast van het bedrag wat je moet afrekenen. Eten en drinken zijn nu eenmaal duur. Neem voortaan zelf een flesje drinken en eten mee. 

 • Oplaadbare batterijen

Moet je regelmatig de batterijen vervangen van het speelgoed van je kinderen? Vervang het dan voortaan eens door oplaadbare batterijen.

 • Kinderspeelgoed

Ik haal speelgoed nooit bij een grote speelgoedwinkel. Ik ga liever even winkelen bij de Action of de Kruidvat. 

 • Slaapfeestjes

Voor iedereen die zin heeft om eens wat leuks te doen maar niet op vakantie gaat is het altijd leuk om eens een slaapfeestje te houden bij familie of vrienden. 

 • Avondje weg

Wil je een avondje weg gaan maar lukt het niet om oppas in te schakelen? Vraag dan eens een vriendin of familie om je te helpen. Als jij de ander ook weer helpt heb je er beide plezier van. 

 • Wacht met iets kopen

Op het moment dat je iets wil kopen is het slim om een dag te wachten voordat je iets afrekent. Waarom? Vaak merk je na een dag dat het toch niet zo belangrijk voor je was en ben je het alweer vergeten. 

 • Parkeerkosten verlagen

Parkeer je auto altijd zo goedkoop mogelijk. Zet je auto wat verder weg als je dan gratis kunt parkeren. 

 • Zelf gebak maken

Is er iemand jarig? Koop dan geen gebak maar maak het allemaal zelf. Met de pakjes van Dr. Oetker kan iedereen gebak maken. 

Bespaartips om minder uit te geven

Je begon dit artikel omdat je op zoek was naar bespaartips om minder uit te geven. Met de bovenstaande bespaartips weet ik zeker dat je nu begrijpt welke dingen jij vandaag nog kunt doen om iets te veranderen aan hoe jij met je inkomen omgaat. 

Mis je nog iets in het lijstje van bespaartips? Laat het dan hieronder achter. 

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *