Bespaartips voor het gezin. Maak gebruik van een van deze 31 tips!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Bespaartips voor het gezin

bespaartips voor het hele gezin

Wat zijn de beste bespaartips voor het hele gezin?

Met een druk gezin weet je hoe lastig het is.

Als je ergens voor wil sparen moet je hier veel moeite voor doen.

Er lijkt altijd wel een extra rekening op de mat te vallen.  Voor veel mensen lijkt de maand altijd langer dan de levensduur van hun inkomen.

Heb jij hier ook last van?

Gebruik de volgende bespaartips voor het gezin om hier voor eens en voor altijd mee af te rekenen.

Inhoudsopgave

31 bespaartips voor het gezin

1. Maak een budget

Als je inkomen op je rekening staat is het nodig dat je weet waar het heen gaat. Door een budget samen te stellen bepaal je zelf wat je met je inkomen doet. 

2. Maak een planning 

Als je al je uitgaven hebt opgeschreven is het tijd om je kalender erbij te pakken. Wat ga je allemaal doen deze maand waar je geld aan uitgeeft? 

3. Bekijk het plaatje 

Heb je al je inkomsten en uitgaven opgeschreven? Dat is alvast een goed begin.

Maak nu de keuze om een bedrag over te schrijven naar je spaarrekening op het moment dat je inkomen op je rekening staat. Doe dit altijd voordat je het kan uitgeven.  

4. Maak een verjaardag koffer

Als er een goede aanbieding is voor speelgoed neem het dan mee. Bewaar het op een plek waar je het makkelijk terug vindt. Niet te makkelijk natuurlijk, anders vinden je kinderen het ook. Verzamel ook je sint cadeaus op deze manier. 

5. Geef zo min mogelijk uit

Als  je met je gezin een dagje weggaat of lang in de auto zit neem dan voorzorg maatregelen. Neem een snack box mee, broodjes en pakjes drinken. 

6. Buiten spelen 

Het is gezond en goed voor kinderen om zoveel mogelijk buiten te spelen. Neem een voetbal en een springtouw mee en ga naar de speeltuin of het park.

7. Koop verstandig

Maak gebruik van aanbiedingen om kleding en andere belangrijke dingen te kopen. Koop altijd buiten het seizoen. Winterkleding koop je aan het eind van de winter en niet hartje winter. Dit scheelt je enorm veel geld

8. Bekijk de aanbiedingen

Waarschijnlijk worden er een aantal dingen veel gegeten in je huishouden. Misschien is dat brood of zijn dat juist aardappelen of groenten. Blijf de aanbiedingen goed in de gaten houden en sla in op het juiste moment.  

9. Koop tweedehands kleding

Kinderen groeien razendsnel uit kleding. Het is dan ook superfijn als ouders elkaar een handje helpen door gebruik te maken van een kledingruil of ga op zoek naar tweedehands kleding via marktplaats.

10. Planning maken

Plan gezinsactiviteiten slim in door gebruik te maken van acties zodat je minder uitgeeft aan bijvoorbeeld de kaartjes voor het pretpark. Blijf sites als vakantieveilingen en groupon goed in de gaten houden.

11. Sporten in de buitenlucht 

Minder uitgeven vraagt om creatieve oplossingen. Vrije tijd hoeft niet veel te kosten. Door samen buiten te sporten heb je een leuke tijd met je gezin en maak je tijd voor elkaar. Dat is toch het belangrijkste wat er bestaat.

nooit met een lege maag de deur uitgaan

12. Bewaar knutselmateriaal

Voor kinderen is het geweldig om creatief bezig te zijn en knutselen is daar een onderdeel van. Bewaar papieren pakken, potjes en wc rollen om daar wat leuks van te maken.

13. Restjes bewaren

Als er nog eten over is is het zonde om dit weg te gooien. Laat het afkoelen en bewaar het vervolgens in de vriezer. Maak elke week slim gebruik van een restjes avond

14. Oude kleding inleveren

Kleding kan je inleveren in een kleding container maar dit levert je niets op. Lever een volle zak kleding in bij de H&M en je krijgt een tegoedbon met 10% korting.

15. Ga naar de bibliotheek

Voor kinderen is het goed om te lezen, als ouder wil je natuurlijk ook voorlezen. Door lid te worden van de bibliotheek lees je niet alleen boeken, je maakt ook gebruik van e-boeken en luisterboeken. 

16. Plan je maaltijden in

Het is handig als je van tevoren weet wat je die avond gaat eten. Je kan dan alvast alles klaarzetten en je vlees uit de vriezer halen. Doe dit ook altijd in de weekenden zodat je niet bij de snackbar beland.

17. Eet regelmatig vegetarisch

Probeer een aantal maaltijden per week samen te stellen zonder vlees. Vervang het vlees door een gekookt eitje of gebruik extra peulvruchten en groenten bij je maaltijd.

18. Ontbijt eens buiten de deur

Misschien vind je het wel leuk om eens lekker buiten de deur te eten. Maak dan voortaan gebruik van een ontbijtje in plaats van een lunch en ga lekker ontbijten bij de Ikea of de Hema.

ontbijt yoghurt met muesli

19. Thuisbioscoop

Door gebruik te maken van Netflix kan je verschillende series en films bekijken. Haal een zak popcorn en maak er een thuisbioscoop van. 

20. Ervaringen, geen spullen

Wat zijn de dingen die jij je nog herinnerd van je kindertijd? Is het je speelgoed, je kleding, de spullen in huis of juist de momenten die je doorbracht met je ouders? Kijkt dan eens met andere ogen naar je eigen rol. Het is veel belangrijker om er echt te zijn en plezier te maken dan dat het nodig is om dure spullen of speelgoed te kopen.

21. Eten

Kies er bewust voor om minder uit eten te gaan en eten te bestellen. Kies er in plaats daarvan voor om de keuken in te duiken. Het is toch veel gezelliger om samen pizza te maken? 

geld besparen boodschappen, bespaartips voor het gezin

22. Boodschappen

Kijk altijd je voorraad na voordat je een boodschappenlijst maakt en haal alleen wat echt nodig is. Maak meerdere maaltijden met dezelfde ingrediënten. Met een krop sla maak je salade maar dit kan je ook gebruiken om je wraps mee te vullen of er een broodje gezond van te maken.

23. Fietsen

Pak altijd je fiets voor kleine afstanden en laat je auto lekker staan. Dit is goedkoper, goed voor je humeur en je gezondheid.

24. Bioscoop

Ga je regelmatig naar de bioscoop maar vind je het eten en drinken altijd belachelijk duur?  Neem volgende keer zelf een zakje snoep en wat flesjes drinken mee.

25. Batterijen

Gebruik oplaadbare batterijen voor het speelgoed van de kinderen. Daar kan je super lang mee doen en deze zijn een stuk goedkoper dan normale batterijen.

26. Speelgoed

Voor nieuw speelgoed hoef je niet de hoofdprijs te betalen. Koop je speelgoed volgende keer bij de action, de Kruidvat of ga eens naar de kringloopwinkel.

27. Logeren

Ga je niet op vakantie met je gezin? Kies er dan voor om leuke uitjes te organiseren met je kinderen. Pak je spullen in en ga eens een nachtje logeren bij oma of vrienden.

28. Oppas

Het is heerlijk om een avondje weg te gaan. Huur geen oppas in maar vraag een vriendin om je een avondje te helpen. Als je elkaar helpt heb je geen oppas meer nodig.

Bespaar challenge, geef geen geld uit, bespaartips voor het gezin

29. Kopen

Koop geen pakjes en zakjes maar maak zoveel mogelijk zelf. Wist je al dat het zeer eenvoudig is om zelf pizza en wraps te maken?

30. Parkeerkosten

Probeer zo min mogelijk te betalen voor je parkeerkosten en zet je auto iets verder weg als dit mogelijk is.

31. Verjaardagen

Maak zelf gebak voor je verjaardag, een kwark taart is bijvoorbeeld super makkelijk te maken en ontzettend lekker. Wil je toch gebak bestellen, ga dan niet naar de bakker maar bestel het bijvoorbeeld bij de Hema. Lees hier meer over een goedkoop kinderfeestje?

Met deze bespaartips voor het gezin is het voor iedereen mogelijk om minder uit te geven en meer geld over te houden. Heb je nog andere goede bespaartips voor het gezin, laat dan een reactie achter. 

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.