Ben je geen spaarder maar wil je wel veranderen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Ben je geen spaarder?

ben je geen spaarder

Ben je op dit moment geen spaarder omdat je niet weet hoe je geld overhoudt aan het einde van de maand om te sparen?

De kans is groot dat je een van de vele mensen bent die nooit heeft geleerd om met geld om te gaan. Daarom doe je maar wat.

Als je heel eerlijk bent vliegt je geld er elke dag weer uit. Soms heb je geen flauw idee waar je het aan hebt uitgegeven.

Maar helaas blijft die spaarrekening keer op keer weer leeg. Als er dan wat stuk gaat zit je weer met je handen in het haar. Tijd om daar wat aan te veranderen!

Wat vind je van sparen?

Het is goed om er even over na te denken wat je nu eigen vindt van sparen. De kans is groot dat je er namelijk een verkeerd beeld van hebt. Misschien zijn er mensen in je omgeving die niets uitgeven aan leuke uitjes omdat ze alles sparen.

Misschien wil je niet zo eindigen en ben je bang dat als je meer gaat sparen je verandert als persoon. Ook kan het zijn dat je bent opgegroeid in een omgeving waarin alles te duur was, iets kopen was moeilijk.

Daarom geniet je er nu van om alles te kopen voor jezelf. Maar voel jij je elke keer weer schuldig als je rekening weer leeg is. Vraag jezelf dus eens af hoe je eigenlijk naar sparen kijkt.

Waarom je niet spaart

Jij spaart niet omdat er geen geld overblijft om te sparen. Zo simpel is het nu eenmaal. Voor veel mensen is dit de realiteit waarom ze vast zitten. Heb jij dat ook? Dan moet je begrijpen waar het fout gaat.

Als je niet weet hoeveel je van je inkomen kunt uitgeven doe je maar wat. Maar wat doen is geen goed idee als je een rooskleurige toekomst voor jezelf wil opbouwen. Dan moet je het toch echt anders gaan aanpakken.

Je moet namelijk weten hoeveel je kunt uitgeven aan andere dingen dan je vaste lasten, boodschappen, auto etc. Hoe doe je dit? Door alles eens op te schrijven. Pak eens pen en papier en schrijf al je maandelijkse uitgaven en inkomsten eens op. Blijft er eigenlijk wel wat over voor leuke uitjes, kleding etc.?

ben je geen spaarder

Kom je wel eens in de problemen?

De kans is groot dat je nog nooit pen en papier hebt gepakt om alles eens op te schrijven. Je maakt jezelf wijs dat dit niet nodig is. Jij weet wel hoe je met je geld om moet gaan. Is dat zo? Of zit je er elke maand weer zuchtend bij omdat je die nieuwe schoenen niet meer kunt kopen, je hebt alles alweer uitgegeven.

Als je koelkast het dan begeeft heb je een probleem. Je slaapt niet meer goed omdat je maar niet kunt ontdekken hoe je die nieuwe koelkast kunt kopen. Doet het een beetje pijn om dit te lezen? Dan weet je dat je iets moet veranderen.

Hoe verander jij je eigen gedrag?

Om te veranderen als persoon moet jij anderen dingen gaan doen. Het gaat allemaal over de dingen die je doet. Klakkeloos je inkomen uitgeven aan spullen die je stiekem niet echt nodig hebt is zonde van je geld.

Geen geld sparen is jezelf in de problemen helpen als je een keer iets duurs moet kopen voor je huis, auto etc. Maak er dus een gewoonte van om vanaf vandaag anders naar je geld te kijken en er anders mee om te gaan.

Maak jezelf bewust van je eigen cijfers door alles elke maand op te schrijven en andere keuzes te maken.

Hoe jij met je geld omgaat

De manier waarop jij met je geld omgaat zorgt ervoor dat je met plezier naar je rekening kijkt omdat je weet dat er altijd genoeg is. Dit kan ook iets zijn wat je liever wilt vermijden omdat het er niet zo rooskleurig uit ziet. Je kijkt liever niet want het maakt je alleen maar gestrest.

Maar door dit probleem te vermijden en er niets aan te doen verandert er ook niets. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geldzaken en als je weet dat je er niet goed mee omgaat moet je iets veranderen.

Stap voor stap veranderen in een spaarder

Als je nog nooit een euro hebt gespaard maar wel wil veranderen in een spaarder verwacht dan niet te veel van jezelf. Je moet dit gaan leren. Dit is een nieuwe skill die jij je eigen moet maken. Dit betekent niet dat je nooit meer wat leuks gaat doen.

Het gaat er meer om dat je weet hoeveel je uit kunt geven zonder in de problemen te komen. Bewust zijn van je eigen cijfers en er een gewoonte van maken om een deel van je inkomen opzij te zetten.

ben je geen spaarder

Ben je nog geen spaarder?

Ben je nog geen spaarder? Dat is geen probleem, jij kunt dit leren! Voordat je gaat sparen sta er dan even bij stil waarom je wil sparen en wat je doel is. De een spaart voor een vakantie, de ander voor een verhuizing. Denk na over je eigen spaardoel en bepaal het bedrag wat je bij elkaar wil sparen.

Deel dit nu door het aantal maanden dat je gaat sparen. Nu is de laatste stap om dit automatisch te laten overschrijven naar je spaarrekening of een spaarvarken te gebruiken als het bedrag wat lager is. Kies een bedrag wat bij je past en een manier van sparen die je makkelijk gaat volhouden.

Je bent niet zielig

Misschien wil je heel graag meer sparen maar ben je geen echte spaarder. Je vindt het ergens nog een beetje vervelend om te gaan sparen. Je vindt jezelf een beetje zielig.

Maar wat is zieliger dat je niet weet hoe je een nieuwe koelkast moet kopen omdat je geen geld hebt of je spaarrekening gebruiken voor dit soort kosten omdat je elke maand wat opzij zet. In mijn beleving geeft het je juist rust en zekerheid als je wel spaart.

Het leven is nog steeds leuk

Ook als je anders met je geld omgaat is het leven nog steeds leuk. Je maakt alleen andere keuzes, je denkt goed na over waar je geld aan uitgeeft. Je gaat op zoek naar manieren om dingen goedkoper te doen of om de kosten te verlagen. Dit maakt je juist creatief en als je eenmaal de smaak te pakken hebt is het leuk om je spaarrekening te zien groeien.

Ben je nog geen spaarder? Zo verander jij jezelf!

Ben je nog geen spaarder dan ben je een van de vele mensen die van salaris naar salaris leeft. Dat is een behoorlijke uitdaging waardoor jij jezelf vaak in de problemen brengt. Met een aantal simpele stappen train jij jezelf om anders met je geld om te gaan. Zo lukt het wel om te sparen.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *