Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2020?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Belastingvrij sparen

Belastingvrij sparen

Helaas ontkomen we er niet aan om belasting te betalen, zelfs over je spaargeld. Hoe kan je nu belastingvrij sparen?

Hoeveel kan je precies sparen zonder er belasting over te moeten betalen. Allemaal vragen die je misschien bezig houden.

Mogelijk kies je er daarom voor om niet te sparen of minder te sparen omdat je bang bent het anders te moeten afstaan aan de belastingdienst.

In dit artikel zal ik je meer inzicht geven in hoe je belastingvrij kan sparen.

Hoeveel mag je belastingvrij sparen in 2020?

De grens is dit jaar wat hoger dan in 2019. Deze staat namelijk nu op €30.846. Heb je meer spaargeld? Dan betaal je belasting over je vermogen. Maar wat nu als je samen spaart met je partner en dat je fiscale partner is?

Dan ligt de grens een stuk hoger. Deze staat dan op €61.692. Dit zijn flinke bedragen en je begrijpt nu wel dat je heel veel spaargeld moet hebben voordat je er belasting over moet betalen.

Waarom moeten we belasting betalen over ons spaargeld?

Ik ben een grote fan van sparen omdat je hierdoor altijd iets achter de hand hebt. Voor noodgevallen maar ook voor leuke dingen waar je in moet investeren. Sparen is dan ook iets goeds in mijn beleving. Maar waarom moeten we dan belasting betalen over ons spaargeld?

De Belastingdienst ziet het rendement wat je krijgt over je spaargeld als een vorm van inkomen. Over ons inkomen moeten we ook belasting betalen, daarom moeten we dat dus ook doen over ons spaargeld. Ontdek hier 8 redenen waarom je geld moet sparen.

Met meer vermogen betaal je meer belasting

Het is dan ook zo dat mensen met meer vermogen meer belasting betalen. Hoe hoger je inkomsten, hoe meer belasting je betaalt. Maar als je spaargeld onder de grens van €30.846 zit hoef jij je dus nergens zorgen om te maken. Zo komt de Belastingdienst de kleine spaarders tegemoet en blijft het aantrekkelijk om te blijven sparen.

Belastingvrij sparen

Hoeveel betaal je dan?

In de onderstaande tabel geef ik een overzicht van hoeveel je nu belastingvrij kan sparen in 2020.

JaarHeffingsvrij vermogen zonder partnerHeffingsvrij vermogen met partner
2020€30.846€61.692
2019€30.360€60.720
2018€30.000€60.000
2017€25.000€50.000

Een buffer opbouwen

Het is verstandig om elke maand een deel van je inkomen opzij te zetten voor vervelende gebeurtenissen als het verliezen van je baan, een reparatie aan je auto of het betalen van een onverwachte rekening.

Maar doe dit niet alleen maar voor dit soort vervelende situaties. Maak van sparen ook iets leuks omdat je het ook doet voor je vakantie, verbouwen of ander dingen die je al heel lang wil aanschaffen maar nu nog niet kan.

Sparen hoort onderdeel te zijn van je dagelijkse leven en dit maak je makkelijk voor jezelf door het automatisch te laten overschrijven naar je spaarrekening.

Geen zorgen om belastingvrij te sparen

Nu je weet dat alleen de hogere inkomens belasting betalen over het vermogen hoef jij je geen zorgen meer te maken over het betalen van belasting over je spaargeld. Belastingvrij sparen is voor iedereen mogelijk als je maar niet meer dan €30.846 op je spaarrekening hebt staan.

Voor de meeste mensen is dit een flink bedrag en is de kans groot dat je spaargeld een stuk lager is. Nu je weet dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van belasting is het een stuk makkelijker om meer te gaan sparen.

Hoeveel moet je elke maand sparen?

Hier is geen goed of fout antwoord op te geven omdat het heel erg afhankelijk is van je situatie. Het Nibud adviseert om 10% van je inkomen te sparen. Als je elke maand €1600 verdiend is 10% een bedrag van €160. Misschien is 10% van je inkomen wel te hoog.

Kies dan een ander bedrag wat je elke maand opzij zet en doe dit elke maand. Kijk altijd of je ergens anders op kan besparen zodat het eenvoudig is om meer te sparen.

Belastingvrij sparen

Wat zijn mijn favoriete spaarmethodes?

Nu je weet dat jij belastingvrij kan sparen wil je misschien wel meer gaan sparen. Maar vind je sparen maar lastig of zit het nog niet helemaal in je systeem? Dan heb ik een aantal tips voor je zodat je dit voortaan elke maand doet.

De eerste tip is dit automatisch over te laten zetten naar je spaarrekening. Doe dit op het moment dat je salaris weer op je rekening staat. Het is heel belangrijk om dit meteen te doen als je salaris ontvangt.

Veel mensen doen het pas aan het einde van de maand. Maar wat gebeurt er dan? De kans is groot dat je alles dan al hebt uitgegeven.

Een andere spaarmethode die ook goed werkt

Stel je voor dat je het een beetje spannend vindt om te sparen dan kan je er voor om kleine bedragen automatisch over te schrijven maar je spaarrekening.

Als je €100 wil sparen per maand maar dat niet in een keer wil laten overschrijven van je rekening kies er dan voor om elke week €25 te laten overschrijven.

Wil je nu meer advies om op de juiste manier te sparen en het ook vol te houden? Neem dan de bespaart strategie door. Al meer dan 50 lezers zijn je al voorgegaan.

Belastingvrij sparen voor kleine spaarders

Het is een opluchting dat belastingvrij sparen voor kleine spaarders echt mogelijk is. Laten we eerlijk zijn, een bedrag van €30.846 hebben we niet allemaal op onze spaarrekening. Veel mensen hebben moeite met sparen of vinden het niet vanzelfsprekend om elke maand wat opzij te zetten.

Daarom is het een grote opluchting om te weten dat je geen belasting betaald over je spaargeld als je onder dit bedrag blijft.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *