De 50/30/20 regel is perfect voor een gezond budget als je ook wil genieten van het leven.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

De 50/30/20 regel gebruiken

50/30/20 formule

Wat is de 50/30/20 regel en hoe gebruik je dit precies? Een budget bijhouden klinkt voor veel mensen saai, stressvol of verwarrend.

En veel mensen weten dan ook niet hoe ze hieraan moeten beginnen. Ik ben op zoek naar manieren om geld te besparen. Ik deel mijn tips om je te helpen met je budget. 

Financiële vrijheid is het afbetalen van je schulden, dan hoef je niet tot je 67ste te werken. Maar dan bepaal jezelf hoe lang je wil doorwerken.

Omgaan met geld

In het verleden ben ik slordig omgegaan met mijn eigen spaargeld. Er zijn maanden geweest dat ik geen idee had hoeveel er op mijn rekening was bijgeschreven. Dit was een groot nadeel van een flexibel inkomen. Maar wat ging er nu precies fout?

Ik had totaal geen overzicht, ik had geen idee hoeveel ik eigenlijk kon uitgeven. Hierdoor was het ook niet duidelijk hoeveel ik kon sparen aan het eind van de maand.

Dit is een situatie die je vast bekend voorkomt. Doordat je geen overzicht hebt weet je niet hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. Dit zorgt er dan weer voor dat je geen geld spaart.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Je bepaalt zelf hoe je financiële toekomst eruitziet door de manier hoe je met je geld omgaat. De dag dat je salaris wordt gestort is geweldig, daar staan je zuurverdiende centen toch weer mooi op je rekening.

Maar het is verder helemaal aan jou hoe jij hier mee omgaat. Je kunt ervoor kiezen om elke week naar de stad te gaan en daar nieuwe kleding te kopen. Je kan er ook voor kiezen om elke week uit eten te gaan en nog een paar drankjes te drinken in de kroeg.

Dat zijn keuzes die jij maakt, als je hierdoor elke maand geen geld spaart zorg je niet goed voor jezelf. Als je al je geld altijd  uitgeeft en nooit spaart ga je dit jezelf kwalijk nemen als je ouder bent.

Minder werken

Want hoe wil jij dat je toekomst eruitziet? Wil je minder werken of helemaal niet meer werken? Je moet hier toch echt zelf door zorgen, niemand doet het voor je. Maar op dit moment heb ik een manier ontdekt die goed werkt, Ik heb hierdoor een groot bedrag kunnen sparen voor de aankoop van ons huis.

Ik wil je dan ook graag helpen om mijn manier te gebruiken. Ik weet zeker dat je hier veel profijt van gaat hebben. Probeer deze manier uit en laat me weten of het je nu wel lukt om te sparen.

De 50/30/20 regel

De 50/30/20 regel is ontworpen door Elizabeth Warren. Elizabeth is Harvard- faillissement deskundige heeft het boek: All your worth, the ultimate life time money plan geschreven.

De 50/30/20 manier is een flexibele manier van budgettering. Wat is precies deze regel? En waarom moet je een regel volgen om te kunnen omgaan met je financiële situatie?

Deze regel is voor mensen die het woord budget afgrijselijk vinden. Voor iedereen die een hekel heeft aan een kasboek. Doordat je streng bent voor jezelf en deze regel volgt ga je dit de rest van je leven volhouden.

Door goed met je geld om te gaan bepaal jij zelf hoe je toekomst eruit gaat zien. Als je niet tot je 67ste wil werken is het tijd om hier actief mee aan de slag te gaan. Wat is nu precies de regel? Deze regel volgen de rijke mensen om rijk te blijven. En jij kan deze regel gaan volgen om rijk te worden.

50 30 20

50 % van je inkomen

Ik begrijp dat iedereen een ander inkomen heeft. Dit artikel is vooral gericht op mensen met een financieel gezond inkomen. Als je op dit moment veel moeite hebt om rond te komen is dit artikel misschien niet voor je geschikt.

Hoeveel verdien je elke maand? Van je inkomen, is er 50 % nodig voor je noodvoorzieningen. Dit zijn de belangrijkste dingen voor een goede kwaliteit van je leven.

 1. Huur
 2. Hypotheek
 3. Boodschappen
 4. Auto
 5. Brandstof
 6. Rekeningen
 7. Medicijnen
 8. Telefoon
 9. Internet

Bovenstaande voorbeelden zijn noodzakelijk voor een goede kwaliteit van je leven. Je moet elke maand je hypotheek of huur betalen om in je huis te kunnen wonen. Ook moet je elke maand betalen voor je boodschappen anders kan je niet eten en drinken. 

Het kan een noodzakelijke uitgave zijn om voor je auto te betalen omdat je anders niet op je werk kan verschijnen. Het is ook mogelijk dat je door een ziekte of lichamelijke omstandigheden genoodzaakt bent om medicijnen te slikken. Dan valt dit ook onder noodzakelijke uitgaven. 

Voor de meeste mensen is het gebruiken van een telefoon of internet ook noodzakelijk. Denk hierbij dan ook de goedkoopste mogelijke mobiele telefoon of het goedkoopste abonnement.

30% van je inkomen

30% van je inkomen gebruik je om aan jezelf uit te geven. Dit is de plezier factor van je budget. En dit is dan ook een groot deel van je inkomen. Haal dus even goed adem want dit deel zorgt ervoor dat je genoeg leuke dingen kan doen.  Wat valt er nu precies onder deze factor?

 1. Uit eten
 2. Vakanties
 3. Drankjes
 4. Uitgaan
 5. Netflix
 6. Spotify
 7. Sport abonnement
 8. Bioscoop
 9. Theater
 10. Winkelen
 11. Decoratie

Kijk eens goed naar je uitgaven. Vallen jouw uitgaven binnen deze 30%? Als dit niet het geval is moet je echt op zoek naar manieren waarop je kan besparen. 

20% van je inkomen

20 % van je inkomen gebruik je om te sparen en om schulden af te betalen. Bij de 20% ligt de nadruk op het verbeteren van je financiële gezondheid. 

Door dit percentage toe te voegen aan je budget betaal je schulden af, zorg je ervoor dat je structureel geld spaart of investeert. Je zorgt ervoor dat je structureel aan het sparen bent waardoor je spaargeld gaat groeien, hierdoor is je toekomst op financieel gebied een stuk rooskleuriger.

Volg deze 50/30/20 strategie voor de rest van je leven

Door het volgen van de 50/30/20 regel zal je voor een rooskleurige financiële toekomst zorgen. 

Het volgen van deze regel is simpel, gemakkelijk en maakt je leven een stuk overzichtelijker. 

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Één reactie op “De 50/30/20 regel is perfect voor een gezond budget als je ook wil genieten van het leven.

 1. 20% om te sparen is voor de meeste mensen niet haalbaar. Het Nibud stelt 10%. Die is een stuk realistischer. Ik hou maandelijks mijn inkomen/uitgaves en zit zelf zo rond de 15%. Maar dan let ik al goed op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *