15 gezonde geldgewoontes die jij ook wil ontwikkelen!

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

15 gezonde geldgewoontes

gezonde geldgewoontes om meer te sparen

Met de volgende gezonde geldgewoontes maak je het makkelijk voor jezelf om minder aankopen te doen en zorg je ervoor dat je nooit meer naar een lege rekening kijkt.

Je kan je telefoon niet aanzetten zonder verschillende mailtjes binnen te krijgen. Mailtjes die belangrijk zijn maar ook veel mailtjes met een aanbieding.

Als je deze mailtjes niet ontvangt krijg je wel een stapel folders in de bus die je in de verleiding brengen om weer wat nieuws te kopen.

Het is voor de meeste mensen dan ook heel normaal om constant maar nieuwe spullen te kopen en rond te lopen met de nieuwste telefoon en nieuwste kleding.

Nu zijn er altijd van die mensen in je omgeving die hier niet door geraakt worden. Die niet overgaan tot een aankoop en die de hand op de knip houden.

Wat doet deze mensen nu wat jij niet doet? Zijn er geheime trucjes waar jij niets van af weet? Want dan moet je dit geheim ook leren kennen zodat jij hier ook van kan profiteren.

Dat geeft je zoveel rust en maakt je een stuk gelukkiger.

Inhoudsopgave

Wat zijn gezonde gel gewoontes?

Kan jij gezonde geldgewoontes ontwikkelen? We gaan allemaal op een andere manier met ons geld om.

Toch heeft iedereen wel een voorbeeld in zijn omgeving die het allemaal anders lijkt te doen. Deze mensen hebben altijd geld en deze mensen hebben nog nooit van financiële stress gehoord.

Je hebt ze nog nooit horen zeggen dat ze het niet kunnen betalen of moeten wachten tot hun inkomen weer op hun rekening staat.

Terwijl jij je best doet om alle eindjes aan elkaar te knopen verbaas jij je over deze andere mensen. Hoe kan dit verschil zo groot zijn?

In dit artikel ontdek je een aantal gezonde geldgewoontes die je voortaan gaan helpen om beter met je geld om te gaan.

1. Geld opzij zetten voor je pensioen

De meeste mensen zijn niet bewust bezig met de toekomst. Dat is iets wat vanzelf wel goed komt, dat is iets voor later. Maar is dat wel zo?

Als jij eerder wil stoppen met werken en wil genieten van het leven moet je voor een spaarpot zorgen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen toekomst, ga hier dus bewust mee aan de slag.

Natuurlijk bouw je een pensioen op in loondienst, maar toch ben ik een grote voorstander van zelf sparen. Je weet nooit wat de toekomst brengt, misschien krijg je wel minder pensioen dan je had verwacht.

Hoe fijn is het om je pensioen dan met je eigen spaargeld te kunnen aanvullen. Dan kan je toch die verre reis maken die al zo lang op je verlanglijstje staat.

Voorkom dat je ooit voor verassingen komt te staan en zorg goed voor jezelf. Denk dus altijd na over je eigen toekomst zodat je zelf de baas bent over je eigen leven.

2. Kortingen en acties

Mensen die slim omgaan met hun inkomen weten hoe kostbaar elke euro is.

Geld uitgeven doet dan ook een beetje pijn, dit is voor de maandelijkse rekeningen het geval maar ook voor andere uitgaven.

Als dit een beetje pijn doet ga je vanzelf op zoek naar oplossingen zodat je minder kan uitgeven. Een goede manier is dus alle kortingen in de gaten te houden voordat je iets koopt.

Een aankoop doe je dan niet zomaar, daar ben je een langere tijd mee bezig.

Eerst vergelijk je de prijzen op internet en vervolgens blijf je de prijzen in de gaten houden tot er een goede aanbieding voorbij komt. Dat is nog eens slim met je geld omgaan.

3. Klein beginnen

Veel mensen die willen sparen houden dit niet vol. Niet omdat ze niet gemotiveerd zijn maar omdat het spaardoel veel te groot is.

Als jij een dure vakantie van €1000 moet betalen over een jaar en daar wil je alvast voor sparen dan is het fijn als je een stappen plan maakt.

Er staat niet opeens €1000 op je spaarrekening. Denk er dus goed over na hoe lang je hier over gaat doen en hoeveel je elke maand opzij gaat zetten.

Dit is de makkelijkste manier om sparen weer haalbaar te maken voor jezelf. Iedereen kan sparen, dit kan met een euro maar ook met veel grotere bedragen.

goed met je geld omgaan

4. Wees geduldig

Als je minder wil uitgeven is het belangrijk dat je geduldig omgaat met je inkomen. Het inkomen wat je elke maand verdient kan je maar één keer uitgeven.

Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over de uitgaven die je doet. Denk je bij een aanbieding dat moet ik hebben?

Koop het dan niet meteen maar wacht even een dag. Is het uit je gedachte verdwenen dan heb je het toch niet echt nodig.

Wil je het toch graag kopen bekijk dan verschillende prijzen voordat je een aankoop doet.

Zo doe je geen impulsaankopen meer en dat scheelt een heleboel nutteloze aankopen.

5. Voor jezelf zorgen

Als je het belangrijk vindt om ontspannen door het leven te gaan denk je na over vervelende situaties. Sommige dingen kan je nu eenmaal niet voorkomen.

Het verliezen van je baan is hier een voorbeeld van. Een hele vervelende situatie die iedereen kan overkomen.

Toch is het wel heel prettig als jij de hypotheek nog een aantal maanden kan betalen. Zorg dus voor een extra spaarpotje voor dit soort situaties.

6. Uitgaven vooruit plannen

Natuurlijk wil je minder uitgeven maar dat hoeft niet te betekenen dat je voortaan alleen nog maar thuis zit en niemand ziet.

We hebben allemaal vrienden en familie nodig om ons goed te voelen, we zijn allemaal sociale wezens.

Toch is het goed om je uitgaven voortaan te plannen zodat je hier minder aan uitgeeft.

Spreek eens af om thuis een film te kijken in plaats van naar de bioscoop te gaan en kook de volgende keer eens uitgebreid in plaats van eten te bestellen.

7. Eet voortaan thuis

Het is natuurlijk onwijs gezellig om ergens anders een hapje te eten. Even niet koken en genieten van een ontspannen avondje kan je af en toe goed gebruiken.

Een avondje buiten de deur eten kost helaas wel genoeg.

Daarom is het goedkoper om thuis eens een uitgebreide maaltijd klaar te maken waar je naar uitkijkt. Maak eens een andere ovenschotel of een buitenland gerecht met een Knorr wereldpakket.

8. Waar geef je geld aan uit?

Ben je iemand die heel zuinig met zijn geld omgaat? De kans is groot dat je regelmatig op je rekening kijkt waar je geld aan uitgeeft en dit allemaal bijhoudt.

Pas op het moment dat je alles gaat opschrijven ontdek je waar je veel aan uitgeeft. Dan kan je ook meteen in actie komen om hier wat aan te veranderen.

Door dit bij te houden zie je het ook meteen als je salaris niet klopt of je reiskosten niet zijn overgemaakt. Dan kan je dit zo snel mogelijk aangeven op je werk.

gezonde geldgewoontes

9. In een keer betalen

Een van de ontwikkelingen van de laatste jaren is dat je niet meer in een keer hoeft te betalen. Je kan tegenwoordig een wasmachine in maandelijkse termijnen betalen.

Misschien sta je te juichen om deze nieuwe ontwikkeling maar is het wel zo goed? Op het moment dat je elke maand een bedrag moet betalen zal je uiteindelijk veel meer geld kwijt zijn dan dat je deze wasmachine in een keer afrekent.

Ik ben er dan ook een grote voorstander van dat je dit soort grote bedragen in een keer moet kunnen betalen Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals het kopen van een huis of een grote verbouwing.

Probeer zo min mogelijk geld te lenen en dingen te kopen waar je maandelijks voor betaald. Dat is echt zonde van je geld.

10. Voorkom schulden

Geld lenen van andere mensen voelt soms als een goede oplossing als je ergens niet voor kan betalen. Maar is het wel een goede oplossing?

Gezonde geldgewoontes zorgen ervoor dat je niets hoeft te lenen.

Geld lenen zorgt altijd voor scheve verhoudingen. De persoon van wie je wat leent verwacht dat jij dit zo snel mogelijk terug betaald.

Weet je heel stiekem dat dit niet zo makkelijk gaat?

Dan is het beter om geen geld te lenen en eerlijk aan te geven dat je het niet kan betalen.

Het is zo zonde om vriendschappen stuk te laten lopen omdat je een bedrag niet kan terugbetalen.

11. Meer geld verdienen

Gezonde geldgewoontes stellen je in staat om lekker te leven zonder zorgen. Vind jij dat je te weinig verdient op dit moment?

Denk er dan eens over na om een bijbaan te beginnen vanuit huis. Schrijf teksten voor een tekstbureau zodat je een extra inkomstenbron opzet.

Of begin je eigen affiliatie blog waarmee je producten verkoopt van anderen en laat dit groeien zodat je hier volledig van kan leven.

Dit zijn maar twee voorbeelden van extra inkomstenbronnen zodat je meer geniet van het leven.

12. Doe zo veel mogelijk gratis

Gratis activiteiten zijn niet alleen hartstikke goedkoop, ze zijn ook nog eens hartstikke leuk.

Met het hele gezin kan je zoveel gratis activiteiten doen zoals een markt bezoeken in de buurt, een dagje naar de speeltuin gaan of spelletjes spelen in het park.

Ook kan je de fiets pakken en een flink rondje door de buurt maken, of maak eens een wandeling en verzamel materialen om mee te knutselen.

Tijd doorbrengen met elkaar is zo belangrijk, doe dus zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar.

gezonde geldgewoontes

13. Doe het samen

Een van de onderwerpen waar veel stellen ruzie over maken zijn de maandelijkse uitgaven.

Misschien heb je ook wel eens een vervelend gesprek gehad met je man over je uitgaven. Koop je te veel volgens je man en weet je stiekem dat hij gelijk heeft?

Het is veel makkelijker om het samen te doen en elkaar hierin te steunen.

Bespreek met elkaar dat jullie minder willen uitgeven en bedenk een plan om meer gezonde geldgewoontes te creëren.

14. Train je kinderen

Jij bent het grote voorbeeld voor je kinderen, daarom wil je er zo vroeg mogelijk mee beginnen om je kinderen met geld te leren omgaan.

Wees dus het goede voorbeeld en deel heel eerlijk met je kinderen hoeveel uur je ergens voor moet weken.

Wees eerlijk en open over waarom je niet alles kan kopen voor je kinderen en laat je kinderen ook een eigen bijdrage leveren indien ze oud genoeg zijn.

Sparen is heel gezond voor kinderen en zorgt ervoor dat ze later gezonde geldgewoontes ontwikkelen.

15. Geef het tijd

Rome is niet gebouwd in een dag, als jij gezonde geldgewoontes wil ontwikkelen zal je dingen moeten veranderen.

Het is nodig dat je jezelf gaat trainen en op een andere manier met je inkomen omgaat.

Dat hoeft niet in een dag, daar mag je de tijd voor nemen. Het zal niet altijd goed gaan, soms lukt het even niet.

Geef dan niet op maar pak de draad op een later moment dan weer op.

Beter met geld omgaan

Hoe kan het toch dat andere mensen altijd geld hebben en jij elke keer weer moet wachten op je salaris? Dit komt voor een groot deel door de manier waarop je met je geld omgaat.

Als jij jezelf leert hoe je minder kan uitgeven, tevreden bent door zuiniger te leven verandert je leven. Dat gaat niet van de een op de andere dag, dat heeft tijd nodig.

Besef voor jezelf wat je nu echt belangrijk vindt voor je toekomst en ga aan de slag om ervoor te zorgen dat jij ook deze gezonde geldgewoontes ontwikkelt.

Wil je meer bespaartips?

Download dan mijn gratis e-book

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close